UKENS VIN: Går du for denne boblevinen til 17. mai, gjør du et godt valg
Ukens vin

Går du for denne boblevinen til 17. mai, gjør du et godt valg

Ikke minst er den i salg på 240 pol, så du er nærmest garantert å få tak i den. Best av alt er at den er et virkelig solid stykke arbeid.

 

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut koster riktignok noen tiere mer enn proseccoene de fleste tar med seg fra polet i disse dager, men kvaliteten kan ikke sammenlignes. En cremant som denne er nemlig laget etter klassisk metode, som innebærer at boblene er skapt gjennom en andregangsgjæring i flasken, mens prosecco er langt enklere å framstille. Noe nedlatende kan proseccometoden kalles for brusmetoden, siden boblene skapes i en tank. Det er enda mer betegnende for enkelte billige bobleviner som er tilsatt kullsyre.

Bobler er altså ikke alltid bobler. Noen er finere, mindre og mer delikate enn andre. Som med ukens utvalgte.

Det som også gir en cremant mer karakter er at den henter kompleksitet fra modningen på bunnfallet i flasken etter den siste gjæringen. Denne har ligget 15 måneder som er minimum for blant annet champagne, men for cremant er det ni måneder. For å sikre en sakte oppbygging av boblene til det som gjerne kalles en kremete mousse, trengs det lav temperatur. I dette tilfellet finner modningen sted ved maks 15 grader. 

Druematerialet er 100 prosent chardonnay som i de mest raffinerte champagner, og druene kommer fra naboområdet Yonne som inkluderer Chablis, som har et sterkt kalkholdig jordsmonn til felles med Champagne. Derfor har denne cremanten en klar mineralsk karakter som gjør den til et veldig godt følge til alt av skalldyr, men også annen type sjømat. 

Det som jeg liker aller best med den er at den er syrefrisk og helt knusktørr som sammen med den gode frukten i 2017-årgangen, gir en cremant i en klasse for seg.

Clotilde Davenne jobbet hos Brocard fra hun var 18 til 35 år samtidig som hun bygde opp sin egen vinmarksportefølje. Fra 2004-årgangen står det hennes navn på etiketten.

Da ønologen Clotilde Davenne så smått startet for seg selv i 1992 mens hun fortsatt jobbet for chablisprodusenten Brocard, valgte hun økologisk dyrking. På den tiden hørte dette fortsatt med til unntakene i Chablis.

Siden er Chablis blitt stadig grønnere

I dag dyrker hun 23 hektar fordelt på Chablis, Saint Bris og Irancy. Druene til cremanten kommer fra hele fylket de tre underområdene ligger i (Yonne). Vinmarkene er ikke økologisk sertifiserte, men såkalt HVE (Haute Valeur Environnementale) som er en fransk lovgivning for bærekraftig landbruk som vektlegger biomangfoldet mer enn fravær av plantevernmidler. 

Se hele porteføljen fra Clotilde Davenne

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. 

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut

Produsent:
Clotilde Davenne
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bourgogne
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
1049101
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen