UKENS VIN: Her får du både et røverkjøp og en svært lagringsdyktig vin i én og samme flaske
Ukens vin

Her får du både et røverkjøp og en svært lagringsdyktig vin i én og samme flaske

Bak det lange navnet skjuler det seg en perle av en hvitvin som er på nivå med gode chabliser. Men prisen er langt lavere.

Muscadet har etablert seg som godt og prisgunstig alternativ til chablis, både for umiddelbar nytelse til alt fra havet og som lagringskandidat. Riktignok ikke hvilken som helst muscadet, og det er heller ikke ukens vin.  

  Foto: Jonathan Hirschler

Ch. de la Ragotière Les Vieilles Vignes Muscadet Sèvre et Maine Sur lie er en gammel kjenning som har vært på det norske markedet mer eller mindre sammenhengende i 25 år.

Slik smakte 1999 i magnum da den var ti år gammel 

Selv var jeg på besøk der i 2002. Den gangen var Couillaud-familien en av få som jobbet med en mer bærekraftig drift i vinmarkene i dette forholdsvis regnfylte området. I dag er det mer regelen enn unntaket for de profilerte produsentene.

Her kan du lese om Couillaud

Sammen med kontrollert utbytte (45 hl/ha) og gamle vinstokker (40-60 år) blir resultatet en vin med veldig god konsentrasjon og terroir-uttrykk, for det er nettopp det som er kjernen i en god muscadet. I motsetning til tynt syrlig skvip som var mitt første møte med vinstilen på slutten av 70-tallet.

Betegnelsen "sur lie" er også av betydning for denne vinstilen, men den krever en liten forklaring. Begrepet betyr rett og slett "på bunnfallet etter gjæringen", og for denne vinen gjøres det i nedgravde sementtanker - som er en tradisjon veldig typisk for muscadet.

Ragotière er medlem av Terra Vitis som driver bærekraftig, og tilnærmet økologisk.

Ukens vin har modnet 10 måneder på bunnfallet. I løpet av den tiden oppnår vinen større fedme og dybde samtidig som den holdes frisk. Før flasketapping kaldstabiliseres vinen og filtreres lett. 

Denne gode munnfullen er akkurat nå i et årgangsskifte fra 2017 til 2018, og med begge får du usedvanlig god valuta for pengene. For de siste årgangene fra Muscadet-regionen har vært av høy kvalitet, men lave avlinger for de delene av området som ble rammet av frost i 2016 og 2017.

Ragotière var ikke blant de som ble hardest rammet av frosten i 2016 og 2017 men mistet likevel mellom 20 og 25 prosent av avlinge.

I 2018 var avlingene tilbake til normalen, i tillegg til at kvaliteten har framkalt ovasjoner. Den tørre varme sommeren resulterte i viner med ekstra god frukt, men også gode syrer takket være kjølige netter i den varmeste perioden. Med dette som bakteppe er prisen ekstra gunstig.

Det historiske Ragotière-slottet ligger i underområdet Vallet og jordsmonnet her er veldig sammensatt. Men i vinmarken som gir ukens vin, består det av silisiumholdig leire på glimmerskifer som er av flere metamorfe bergarter i Muscadet – de andre er gneiss og kvarts.   

Ragotière-slottet er fra 1300-tallet.

Her kan du lese mer om underområdene og hva som kjennetegner Muscadet-området i dag

Druen muscadet eller melon de bourgogne er ikke av det aromatiske slaget, derfor uttrykker den vekstforholdene veldig godt og av samme grunn er det forskjeller både mellom de ulike delene av Muscadet og innenfor samme produsentportfølje. Foreløpig er det bare denne vinen fra Ragotière som finnes i Norge, men familien lager flere ulike muscadeter (samt chardonnay og sauvignon blanc), deriblant Cuvée Amélie som er kalt opp etter Amélie Dugué-Couillaud. Hun har tatt over etter faren Bernard da han pensjonerte seg, og eier nå sammen med onkelen François.

Amélie Dugué-Couillaud eier vingården sammen med onkelen François Couillaud.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Ch. de la Ragotière Les Vieilles Vignes Muscadet Sèvre et Maine Sur lie Ragotier

Produsent:
Les Frères Couillaud
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
11182701
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen