Ukens vin
Her får du imponerende mye vin for en billig penge
Foto: (Marte Eyde Kjuus)

Her får du imponerende mye vin for en billig penge

129,90 er nesten latterlig lav pris for en vin med så mye karakter.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2019 - 13:45
  Photographer: Marte Eyde Kjuus

For Ch. de Rouffiac Cahors Séduction 2015 byr på en veldig god og ren bærfruktighet med fint jordsmonnspreg og god struktur og stofflighet. En super vin til de fleste matretter hvor kjøtt er med i bildet. Men også pasta og vegetar på grunn av den gode saftigheten og sågar kraftig torsk. Den har dessuten nok bagasje til å tåle et middels langt opphold i kjelleren.

Denne vinen er priset som om den kommer fra en boks eller fra en storskalaproduksjon. Men det gjør den altså ikke. Ch de Rouffiac er med sine 75 hektar riktignok en ganske stor vingård, men for Cahors er den mer av gjennomsnittlig størrelse. Vinene herfra bærer Vigneron Independant på flaskekapselen. De en gruppering av 7000 selvstendige franske vinbønder som gjør hele prosessen selv, fra arbeidet i vinmarken til salg. Når jeg spiser på et enklere spisested i Frankrike velger jeg veldig ofte slike viner, selv om jeg ikke har hørt om eller smakt dem før, for de representerer svært ofte veldig god valuta for pengene. Slik er altså ukens vin.

Se utvalget av Cahors-vin i Norge

Fullmodne malbecdruer.

Den skulle riktignok kostet 20 kroner mer, så den er en aldri så liten gavepakke til norske vinelskere. Et velkomment tilskudd i januar når mange fortsatt slikker sårene etter overforbruk i desember. For dette er en vin som kan lagres 4-5 år i hvert fall. Cahors er et område som får altfor lite oppmerksomhet, beliggenheten øst for Bordeaux, har for evig og alltid plassert området i skyggen.

Det består på samme måte som Bordeaux av et stort antall mindre produsenter,

Beliggenheten midt mellom Atlanteren og Middelhavet, men ikke lenger enn 20 mil unna, gir området en blanding av kontinentalt og maritimt klima. Cahors’ totalt 4.000 hektar med vinmarker ligger på begge sider av elven Lot som med sin snirklete vei ut mot havet i vest, former ideelle forhold for vindruedyrking.

Vingården ble etablert på 1980-tallet.

Ukens vin kommer fra Ch de Rouffiac som ligger på de sørvendte skråningene på elvens nordbredde. Her er jordsmonnet grusholdig etter århundrer med avleiringer og det gir en fruktig karakter til malbecen – som her kalles cot (eller auxerrois) – og ukens vin er en veldig god representant for denne stilen. De aller beste vinmarkene ligger på et platå med kalkholdig jordsmonn kalt Causses som ligger litt tilbaketrukket fra elven.

Her kan du lese mer om dette jordsmonnet

Ukens vin er både gjæret og modnet i disse betongtankene.

På sørsiden av Lot eier brødrene Pieron som står bak Ch de Rouffiac, en annen vingård, Ch Bovila. Dette jordsmonnet gir mer strukturerte forhold for malbec og dermed viner som tåler lang lagring. Vinene trenger også eik for modningen. En av grunnen til at ukens vin er så rimelig er at den er framstilt i sin helhet i betongtanker hvor den også har fått 12 måneders modning. Den er i motsetning til andre billigviner ikke filtrert, og er av den grunn tilsatt lite svovel. Det sikrer maks smaksutbytte, men gjør også at det vil danne seg bunnfall i flasken. Men det er altså et kvalitetstegn.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her