Så deilig kan Cahors-malbec smake

Så deilig kan Cahors-malbec smake

De mørke dype og lagringsdyktige malbecvinene fra Cahors kan også by på sommerlig eleganse – som med denne produsentens viner.

Det er særlig Cahors Le Pur Fruit du Causse 2016 som navnet antyder byr på sommerlig bærfrukt. Den er av den syrlige friske mørke typen med god ferskhet og leskende smak. Moderate 12,5 prosent alkohol gjør at den passer veldig godt på denne tiden av året til grillretter uten for mye chilistyrke, riktignok, men den tåler en del smakstrøkk.

Storebror Cahors La Cuvée Château 2015 har også samme moderate alkoholnivå til tross for at vi snakker om en vin med enda større konsentrasjon og lagringskraft. Den har på sin side større bløthet og sjenerøsitet i frukten. Derfor kan den uten problem nytes til sesongens mer forseggjorte retter med storfe, lam eller sågar vilt.

Langs elven Lot trives ikke bare vinplantene men også lavendel. Her ved Puy-l'Eveque. Foto: RolfSt

Det som gir disse vinene elegansen og friskheten er det sterkt kalkholdige og skrinne jordsmonnet. Ifølge Julien Ilbert som driver Ch. Combel-la-Serre sammen med faren Jean-Pierre, ville området vært en hvit ørken hadde det ikke vært for de nøysomme vinstokkene og trøffelen som finnes under bakken.

Han har laget vinene på to forskjellige måter av to grunner. Både fordi de får druer fra forskjellige deler av eiendommens 22 hektar og for at de hver for seg skal uttrykke dette unike jordsmonnet og ikke minst Cahors-malbecens potensial. Eller som han uttrykker det, malbec er hva druen kalles alle andre steder, her heter den cot eller auxerrois. Det siste synonymet er for øvrig svært lokalt og er en forvrengning av haut-serrois – altså fra de høyereliggende bankene tilhørende dette kalkholdige platået kalt Causse.

Her kan du lese mer om Cahors

Malbec eller cot som druesorten heter i Cahors trives veldig godt i det kalkholdige leirjordsmonnet. Foto: eyenigelen

Mens Le Pur Fruit har fått en forholdvis kort gjæring og uttrekkstid for å hente ut maksimalt med frukt, og kun har tilbrakt noen måneder på bunnfallet i sementtankene, har La Cuvée Château gjennomgått en forlenget uttrekksperiode med økende temperaturer for å hente ut maksimalt med frukt og tanniner. Den har dessuten tilbrakt 12 måneder i eikefat. Det gjør at den er enda bedre forberedt på et lengre liv i kjelleren.

Se alt det andre gode som finnes på polet fra Cahors

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Combel-la-Serre Cahors

Produsent:
Ch. Combel La-Serre
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Sørvest
Pris:
269,40 kr
Varenummer:
8318301
91 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Combel-la-Serre Le Pur Fruit du Causse

Produsent:
Ch. Combel La-Serre
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Sørvest
Pris:
244,30 kr
Varenummer:
8318501
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen