Ukens vin
Her får du veldig mye vin for pengene

Her får du veldig mye vin for pengene

Rhône-vin i både rødt og hvitt som tilfredsstiller både en kresen gane og en slunken lommebok er ikke hverdagskost.
Aase E. Jacobsen
01 Mai 2018 - 13:45

Dom. la Florane Á Fleur de Pampre Visan Rouge 2016 er en herlig vin i den smaksrike retningen. Den har både god munnfølelse, veldig deilig frukt og en leskende evne. En super vin til den forestående grillsesongen. Men den gjør også en god jobb til innendørs vinkos. 150 kroner er en bagatell for vin på dette kvalitetsnivået.

Den kommer fra en produsent Domaine le Florane som holder til i Visan, en av «village»-ene i Côtes du Rhône-hierarkiet. Men ikke den mest kjente, og det selv om den har hatt slik status siden 1966. Naboen Cairanne er mye bedre kjent, men Visan har likefullt egenskaper som i økende grad settes pris på.

 

Det er særlig kombinasjonen av høyde over havet opp mot 300 meter for grenacheplantene, og kalkholdig grus og tildels leirjordsmonn, som sørger for dette. Når produsenten i tillegg jobber så naturlig som mulig, ligger det til rette for at resultatet blir godt. 2016 er dessuten en årgang med ekstra friskhet og renhet i frukten som kommer godt med i dette varme klimaet. I kjølige årganger får grenache herfra nesten pinot noir-aktige toner.

 

Varmen til tross, klarer Adrien og pappa Francois Fabre, som står bak vinene til Domaine le Florane, å lage hvitvin med stor friskhet. Dom. la Florane Á Fleur de Pampre Visan Blanc 2017 er ikke bare frisk, men også svært aromatisk med fint mineral- og blomsterpreg, takket være miksen av marsanne og viognier, to av Rhône-dalens beste hvite druer. Også den er laget etter mest mulig naturlige prinsipper og med minst mulig inngripen underveis.

 

Det var i 2001 da sønnen Adrien slo seg sammen med faren at de besluttet å endre strategi og filosofi ved å tappe vinene under eget navn i stedet for å selge til kooperativet. I dag har de 21 hektar med vinmarker og 15 hektar med oliventrær og trøffeleik. Den svarte trøffelen fra denne delen av Frankrike er veldig ettertraktet, men ikke så kjent som den fra Perigord i Vest-Frankrike.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her