UKENS VIN: Knallkjøp fra Argentinas høytliggende vinmarker
Ukens vin

Knallkjøp fra Argentinas høytliggende vinmarker

Denne herlige rødvinen har inntatt så å si alle basishyllene og kommer til å gi en ny opplevelse av rimeligere argentinsk vin. Det kan sies om den hvite også.

 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Zorzal Terroir Único Malbec 2018 er virkelig saftig, men også med god struktur, friskhet og stofflighet som gjør at den kan følge en lang rekke matretter, selv i møte med vanskelige aromaer som tyttebær(syltetøy), røykte eller salte elementer og selvsagt fett, med andre ord mye av det vi spiser i denne måneden.

I smaksnotatene kan du lese at den er «reduktiv» og det er et tegn på at den trenger luft – reduksjon i vinsammenheng er det motsatte av oksidasjon, og litt mer enn at den er «lukket». Noen druesorter er mer tilbøyelige til å være reduktive enn andre. Men malbec er egentlig ikke blant dem. Så hvorfor den oppleves slik, er knyttet til måten vinen er laget på, med mindre mengder oksygen i modningsprosessen enn hva tilfellet er med eikefat.

Størrelsen på sementtankene som er brukt til denne vinen får du et inntrykk av her hvor skallrestene graves ut etter endt gjæringsprosess.

I tilfellet med denne vinen er det  brukt betongtanker til både gjæringen (med egne gjærsopper) og modningen før flasketapping. Betongtanker som ikke er kledd innvendig, er ikke like tette som ståltanker, men har mindre porer enn eik. Derfor slippes det inn noe mindre oksygen underveis i modningen.

Størrelsen på tankene og fatene har selvsagt også sitt å si, så det er ikke et en-til-en-forhold. For denne vinen er det brukt store sementtanker, dermed blir oksygentilførselen mindre per liter vin. 

Bruk av sement - ofte i form av mindre eggformete tanker - er blitt stadig mer utbredt i vinverdenen. Ved siden av at materialet puster i motsetning til ståltanker, bidrar det til å øke fargeintensiteten samt mykne tanninene og det er en fordel i en malbec som skal  nytes mens den er ung.

Siden sement ikke avgir smak, er resultatet en såkalt usminket vin, hvor det bare er selve druematerialet som skinner gjennom, og som altså slipper seg løs mer og mer over tid.

Teamet bak Zorzal-vinene. I bakgrunnen ses et av sementeggene - i en dekorert utgave.

Sementtanker er et veldig tradisjonelt grep innen vinmaking og som inntil for kort tid siden ble sett på som kilde til urenhet og rustikk karakter, men som nå er kommet til heder og verdighet. Jeg var nylig i Argentina og kom over en ultratradisjonell malbec, såkalt vino artesanale eller vino casero (hjemmelaget/husvin) og det var en skikkelig øyeåpner, for den viser større likhet med tradisjonelt laget vin fra Cahors i Frankrike, som er der malbec stammer fra, enn med moderne argentinsk malbec. Denne husvinen er også litt reduktiv og rustikk, og kanskje ikke den mest sjarmerende rent fruktmessig, men det er med det samme, for med tiden ville den blomstret. 

Vinene til Bodegas Weinert er noen av de få som fortsatt lages i denne stilen i større skala

Denne reduktive karakteren er et forhold som endres etter hvert som vinen modnes. Ved å bruke romslige glass eller en karaffel hjelper du på denne prosessen. Resultatet er at den syrlige og friske mørke malbec-bærkarakteren kommer veldig godt fram.

Denne argentinske malbecen har mye til felles, også framstillingsmessig, legg på noen tiere og du får enda mer for pengene

Den skiller seg derfor en del fra det generelle bildet av argentinsk malbec (i dette prissjiktet) som kjennetegnes av sødmefylt mørk frukt og myke tanniner. 

Så kommer den fra Tupungato i Valle de Uco, i den vestlige delen av Mendoza. Et område som ligger svært tett på Andesfjellene og derfor har noen av Argentinas høyestliggende vinmarker, ved 1200-1600 m.o.h.. Høyden og jordsmonnet sørger for  viner med stor syrefriskhet og intensitet.

Denne malbecen kommer fra samme område, er også i basisutvalget, og byr på en litt annen, men veldig seriøs karakter

Zorzals vinmarker som gir druer til denne vinen, ligger på 1350 høydemeter og det ettertraktede underområdet Gualtallary. Zorzal er ingen nykommer i denne spalten, men med denne vinen dokumenteres hva Tupungato kan gjøre også for rimeligere viner.

 

Les mer om Zorzal her

Høyden og det kjølige klimaet som nærheten til Andes byr på, er som skapt også for hvite druer, noe Zorzal Eggo Blanc de Cal Sauvignon Blanc 2018 er en flott representant for. En herlig hvitvin og et annet uttrykk for sauvignon blanc enn hva du er vant til.

Den er aromatisk nok, men mer i en mineralsk/steinpreget retning. Navnet Eggo peker på at den er laget i betongegg og gjæret med druenes egne gjærsopper som også bidrar til karakteren. Prøv den til gode vegetarretter eller også skalldyr som hummer eller sjøkreps.

Den får druer fra to ulike vinmarker, en ved 1450 meter og en ved 1200 meter, og jordsmonnet har den samme avleiringskomposisjonen som resten av området, nemlig sand, stein og kalk som hovedkomponenter i en myriade av sammensetninger.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Zorzal Terroir Único Malbec 2018

Produsent:
Zorzal Vineyards & Winery
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Argentina
Område:
Mendoza
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
2156901
86 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Zorzal Eggo Blanc de Cal Sauvignon Blanc 2018

Produsent:
Zorzal Vineyards & Winery
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Argentina
Område:
Mendoza
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
2157201
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen