Ukens vin
Knallkjøp fra Argentinas høytliggende vinmarker

Knallkjøp fra Argentinas høytliggende vinmarker

Denne herlige rødvinen har inntatt så å si alle basishyllene og kommer til å gi en ny opplevelse av rimeligere argentinsk vin. Det kan sies om den hvite også.
10 Desember 2019 - 13:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Zorzal Terroir Único Malbec 2018 er virkelig saftig, men også med god struktur, friskhet og stofflighet som gjør at den kan følge en lang rekke matretter, selv i møte med vanskelige aromaer som tyttebær(syltetøy), røykte eller salte elementer og selvsagt fett, med andre ord mye av det vi spiser i denne måneden.

I smaksnotatene kan du lese at den er «reduktiv» og det er et tegn på at den trenger luft – reduksjon i vinsammenheng er det motsatte av oksidasjon, og litt mer enn at den er «lukket». Noen druesorter er mer tilbøyelige til å være reduktive enn andre. Men malbec er egentlig ikke blant dem. Så hvorfor den oppleves slik, er knyttet til måten vinen er laget på, med mindre mengder oksygen i modningsprosessen enn hva tilfellet er med eikefat.

Størrelsen på sementtankene som er brukt til denne vinen får du et inntrykk av her hvor skallrestene graves ut etter endt gjæringsprosess.

I tilfellet med denne vinen er det  brukt betongtanker til både gjæringen (med egne gjærsopper) og modningen før flasketapping. Betongtanker som ikke er kledd innvendig, er ikke like tette som ståltanker, men har mindre porer enn eik. Derfor slippes det inn noe mindre oksygen underveis i modningen.

Størrelsen på tankene og fatene har selvsagt også sitt å si, så det er ikke et en-til-en-forhold. For denne vinen er det brukt store sementtanker, dermed blir oksygentilførselen mindre per liter vin. 

Bruk av sement - ofte i form av mindre eggformete tanker - er blitt stadig mer utbredt i vinverdenen. Ved siden av at materialet puster i motsetning til ståltanker, bidrar det til å øke fargeintensiteten samt mykne tanninene og det er en fordel i en malbec som skal  nytes mens den er ung.

Siden sement ikke avgir smak, er resultatet en såkalt usminket vin, hvor det bare er selve druematerialet som skinner gjennom, og som altså slipper seg løs mer og mer over tid.

Teamet bak Zorzal-vinene. I bakgrunnen ses et av sementeggene - i en dekorert utgave.

Sementtanker er et veldig tradisjonelt grep innen vinmaking og som inntil for kort tid siden ble sett på som kilde til urenhet og rustikk karakter, men som nå er kommet til heder og verdighet. Jeg var nylig i Argentina og kom over en ultratradisjonell malbec, såkalt vino artesanale eller vino casero (hjemmelaget/husvin) og det var en skikkelig øyeåpner, for den viser større likhet med tradisjonelt laget vin fra Cahors i Frankrike, som er der malbec stammer fra, enn med moderne argentinsk malbec. Denne husvinen er også litt reduktiv og rustikk, og kanskje ikke den mest sjarmerende rent fruktmessig, men det er med det samme, for med tiden ville den blomstret. 

Vinene til Bodegas Weinert er noen av de få som fortsatt lages i denne stilen i større skala

Denne reduktive karakteren er et forhold som endres etter hvert som vinen modnes. Ved å bruke romslige glass eller en karaffel hjelper du på denne prosessen. Resultatet er at den syrlige og friske mørke malbec-bærkarakteren kommer veldig godt fram.

Denne argentinske malbecen har mye til felles, også framstillingsmessig, legg på noen tiere og du får enda mer for pengene

Den skiller seg derfor en del fra det generelle bildet av argentinsk malbec (i dette prissjiktet) som kjennetegnes av sødmefylt mørk frukt og myke tanniner. 

Så kommer den fra Tupungato i Valle de Uco, i den vestlige delen av Mendoza. Et område som ligger svært tett på Andesfjellene og derfor har noen av Argentinas høyestliggende vinmarker, ved 1200-1600 m.o.h.. Høyden og jordsmonnet sørger for  viner med stor syrefriskhet og intensitet.

Denne malbecen kommer fra samme område, er også i basisutvalget, og byr på en litt annen, men veldig seriøs karakter

Zorzals vinmarker som gir druer til denne vinen, ligger på 1350 høydemeter og det ettertraktede underområdet Gualtallary. Zorzal er ingen nykommer i denne spalten, men med denne vinen dokumenteres hva Tupungato kan gjøre også for rimeligere viner.

 

Les mer om Zorzal her

Høyden og det kjølige klimaet som nærheten til Andes byr på, er som skapt også for hvite druer, noe Zorzal Eggo Blanc de Cal Sauvignon Blanc 2018 er en flott representant for. En herlig hvitvin og et annet uttrykk for sauvignon blanc enn hva du er vant til.

Den er aromatisk nok, men mer i en mineralsk/steinpreget retning. Navnet Eggo peker på at den er laget i betongegg og gjæret med druenes egne gjærsopper som også bidrar til karakteren. Prøv den til gode vegetarretter eller også skalldyr som hummer eller sjøkreps.

Den får druer fra to ulike vinmarker, en ved 1450 meter og en ved 1200 meter, og jordsmonnet har den samme avleiringskomposisjonen som resten av området, nemlig sand, stein og kalk som hovedkomponenter i en myriade av sammensetninger.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her