UKENS VIN: Med denne rødvinen på bordet kan du varte opp med det beste
Ukens vin

Med denne rødvinen på bordet kan du varte opp med det beste

Den har det som trengs for å følge så vel gode lammeretter som vilt. Og siden prisen er så gunstig, kan du invitere flere til bords.

  Foto: Lasse Ingeberg www.good2.no

Brunel de la Gardine Côtes du Rhône 2018 er et veldig godt uttrykk for den sørlige delen av Rhône, og vinstilen Côtes du Rhône, med sin leskende og fyldige innsmigrende bærfrukt og fine terroirkarakter. En vin som er skapt for gode måltider med alt fra vilt via grillmat til ost – eller vinkos.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Den er for en mini-châteauneuf å regne. Både smaksmessig og når det kommer til druesammensetning - selv om den bare har tre av de 13 tillatte druene, men de beste.

Les om Châteauneuf-du-Papes druer og jordsmonn her

Om du er skeptisk til vin i «rare» flasker, kan jeg forsikre deg om at det er det ingen grunn til for denne tradisjonsrike produsenten. Ch. de la Gardine har nemlig brukt denne flasken siden Gaston Brunel fant den opp i 1948, og allerede året etter at han kjøpte eiendommen på den gang tre hektar rett utenfor Châteauneuf-du-Pape by.

Med den nye særpregete håndblåste flasken på plass, gikk han løs på det amerikanske markedet som første produsent, og kan på en måte sies å ha lagt grunnlaget for denne vinstilens suksess på det markedet. USA er det viktigste markedet utenfor Frankrike for denne rike og tradisjonstette vinstilen. Robert Parker var den som fikk det hele til å ta av fra 1980-tallet.

Brunel-familien har vintradisjoner tilbake til 1600-tallet, men vingården slik vi kjenner den i dag ble etablert i 1947.

Siden 1964 – da Gaston hadde funnet en produsent som kunne produsere den på en mer industriell måte - har den vært brukt for alle vinene til Ch. de la Gardine. En stor andel av de 210.000 årlige flaskene kommer fra vinmarker utenfor Châteauneuf-du-Papes grenser, det vil si innen andre appellasjoner, deriblant ukens vin som kan sies å være deres enkleste.

 

De er likevel og ikke uventet mest kjent for sine mange ulike Châteauneuf-du-Pape-cuveer. I Norge er det bare én som er tilgjengelig, og Ch. de La Gardine Chateauneuf-du-Pape 2016 er en god representant for årgangen i form av en vin med veldig god konsentrasjon og gode løfter for framtiden. Putt den i kjelleren for dette er lagringsdyktige saker. Den før druer fra den opprinnelige Ch. de la Gardine-vingården.

Ch. de la Gardine har til sammen 54 hektar i flere deler av Sør- Rhône som dyrkes økologisk samtidig som de vektlegger biomangfold gjennom bikuber samt de 20 hektar med skog som omgir vinmarkene.

Resultatet av dette er lykkelige druer, som igjen gir gode viner. Og i solrike og tørre årganger som i tilfellet 2018 for ukens vin, var alle fornøyde, bortsett fra reduserte avlingene på grunn av meldugg på vårparten som forstyrret blomstringen. 2018 ble den fjerde i rekken av vellykkete årganger.

Les om hvordan klimaendringene påvirker Rhône

Eneste ankepunktet er at all sola og tendensen til tørke innimellom har gitt veldig høy alkohol – ukens vin er i det øvre sjiktet med sine 14,5 prosent opp fra 14 i 2017. Men den bærer alkoholen bra og med fet mat kommer den godt til sin rett takket være god friskhet og fint krydderpreg.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Brunel de la Gardine Côtes du Rhône 2018

Produsent:
Brunel Pere et Fils
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Rhône Sør
Pris:
175,00 kr
Varenummer:
6861801
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ch. de La Gardine Chateauneuf-du-Pape 2017

Produsent:
Ch. de la Gardine
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Rhône Sør
Pris:
409,90 kr
Varenummer:
6862301
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen