Ukens vin
Når du trenger noe ekstra godt til sjømaten og budsjettet er begrenset, er dette vinen du skal velge

Når du trenger noe ekstra godt til sjømaten og budsjettet er begrenset, er dette vinen du skal velge

Denne muscadeten byr på virkelig lekker karakter og stor seriøsitet for en liten penge.
Aase E. Jacobsen
04 August 2020 - 14:45
 

Dom. Bedouet Muscadet Sèvre et maine 2019 er akkurat det du trenger til krabbe eller annen sjømat som serveres på denne tiden av året. Den har mye god saltmineral- og syrlig eplekarakter, slik en virkelig god muscadet skal smake. Det betyr også at den tåler lagring – minst 6-7 år i en god kjeller.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Vinene til denne produsenten er holdbare. Det har jeg erfart flere ganger siden de først kom på markedet i Norge for tre år siden. Tidligere i sommer testet jeg to andre av deres cuveer som ikke lenger er i salg, Clos des Grands Primos 2015 og Expression du Pallet 2014, og de viser ingen tegn til modenhet ennå, bare enda mer åpne i frukten enn i 2017.

Ukens vin koster for øvrig det samme som Grands Primos gjorde i 2017, hvilket forteller om en ekstra god pris tatt eurokursutviklingen i perioden i betraktning.

Den er en klassisk muscadet ut fra navnet å dømme, med flere måneders modning på det fine bunnfallet i de for området tradisjonelle nedgravde tankene før tapping. Men der stopper også likheten.

Produsentens motto er «vinmarken er som en hage» - altså en det legges stor grad av omsorg i.

Denne mannen prater sågar med vinplantene

Det betyr at eiendommen er drevet biodynamisk siden 2010, men Michel Bedouet har forberedt denne prosessen gradvis siden han overtok familiegården i 1985. Det gjorde han med å kjøpe vinmarkene som nå ligger innenfor muscadet-cru-et Le Pallet. Her er jordsmonnet en blanding av glimmerskifer og gneiss. Før det hadde familien vært forpaktere gjennom et par generasjoner.

Michel Bedouet og sønnen Antonin.

I starten drev han med bærekraftig jordbruk (lutte raisonnee). Han var sågar president i den fremste foreningen for dette, Terra Vitis. Vendepunktet kom da faren døde av skader gjennom et langt liv med sprøytemidler i vinmarkene. Han startet først med 5 hektar, og deretter var han overbevist.

I dag er det sønnen Antonin som tar seg av vinmarkene, mens faren tar seg av vinkjelleren og datteren Florie bistår dem begge.

 

Michel kombinerer denne jordnære tradisjonen med filosofiske betraktninger. Som at han med den franske filosofen Descartes (1596-1650) fant sitt C-moment. Ikke overraskende har han kalt to av vinene opp etter Descartes’ mest berømte tese, Cogito ergo sum – «jeg tenker, altså er jeg». Cogito 2018 er hans første naturvinseksperiment, og med Ergo Sum går han enda lenger, men denne siste er ikke i salg lenger her til lands. 

Mens Cogito er laget uten bruk av svovel og ingen inngripen i selve prosessen, er Ergo Sum heller ikke filtrert. Begge er modnet i fire ulike former for beholdere, nye fat, bruke fat, amforaer og de førnevnte nedgravde tankene.

Cogito i siste årgang er en fyldigere utgave av deres «vanlige» muscadet. En vin som byr på mye av godt laget muscadets iboende solide lagringspotensial, og enda mer, og et godt sted å starte for den som trenger å overbevises om at naturvin ikke betyr ødelagt vin.

 

Om ikke så vanlig å assosiere med muscadetregionen, så lager de også en rosevin, av gamaydruer, som i dette hvitvinsklimaet blir ekstra slank og syrefrisk. Den gjennomgår samme prosedyre som muscadeten som gir den mer kropp og fedme. Prøv Bedouet du Noir au Blanc Rosé 2019 til salater med sjømat og kremet dressing 

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her