Ukens vin
Når du trenger noe ekstra godt til sjømaten og budsjettet er begrenset, er dette vinen du skal velge

Når du trenger noe ekstra godt til sjømaten og budsjettet er begrenset, er dette vinen du skal velge

Denne muscadeten byr på virkelig lekker karakter og stor seriøsitet for en liten penge.
Aase E. Jacobsen
04 August 2020 - 13:45
 

Dom. Bedouet Muscadet Sèvre et maine 2019 er akkurat det du trenger til krabbe eller annen sjømat som serveres på denne tiden av året. Den har mye god saltmineral- og syrlig eplekarakter, slik en virkelig god muscadet skal smake. Det betyr også at den tåler lagring – minst 6-7 år i en god kjeller.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Vinene til denne produsenten er holdbare. Det har jeg erfart flere ganger siden de først kom på markedet i Norge for tre år siden. Tidligere i sommer testet jeg to andre av deres cuveer som ikke lenger er i salg, Clos des Grands Primos 2015 og Expression du Pallet 2014, og de viser ingen tegn til modenhet ennå, bare enda mer åpne i frukten enn i 2017.

Ukens vin koster for øvrig det samme som Grands Primos gjorde i 2017, hvilket forteller om en ekstra god pris tatt eurokursutviklingen i perioden i betraktning.

Den er en klassisk muscadet ut fra navnet å dømme, med flere måneders modning på det fine bunnfallet i de for området tradisjonelle nedgravde tankene før tapping. Men der stopper også likheten.

Produsentens motto er «vinmarken er som en hage» - altså en det legges stor grad av omsorg i.

Denne mannen prater sågar med vinplantene

Det betyr at eiendommen er drevet biodynamisk siden 2010, men Michel Bedouet har forberedt denne prosessen gradvis siden han overtok familiegården i 1985. Det gjorde han med å kjøpe vinmarkene som nå ligger innenfor muscadet-cru-et Le Pallet. Her er jordsmonnet en blanding av glimmerskifer og gneiss. Før det hadde familien vært forpaktere gjennom et par generasjoner.

Michel Bedouet og sønnen Antonin.

I starten drev han med bærekraftig jordbruk (lutte raisonnee). Han var sågar president i den fremste foreningen for dette, Terra Vitis. Vendepunktet kom da faren døde av skader gjennom et langt liv med sprøytemidler i vinmarkene. Han startet først med 5 hektar, og deretter var han overbevist.

I dag er det sønnen Antonin som tar seg av vinmarkene, mens faren tar seg av vinkjelleren og datteren Florie bistår dem begge.

 

Michel kombinerer denne jordnære tradisjonen med filosofiske betraktninger. Som at han med den franske filosofen Descartes (1596-1650) fant sitt C-moment. Ikke overraskende har han kalt to av vinene opp etter Descartes’ mest berømte tese, Cogito ergo sum – «jeg tenker, altså er jeg». Cogito 2018 er hans første naturvinseksperiment, og med Ergo Sum går han enda lenger, men denne siste er ikke i salg lenger her til lands. 

Mens Cogito er laget uten bruk av svovel og ingen inngripen i selve prosessen, er Ergo Sum heller ikke filtrert. Begge er modnet i fire ulike former for beholdere, nye fat, bruke fat, amforaer og de førnevnte nedgravde tankene.

Cogito i siste årgang er en fyldigere utgave av deres «vanlige» muscadet. En vin som byr på mye av godt laget muscadets iboende solide lagringspotensial, og enda mer, og et godt sted å starte for den som trenger å overbevises om at naturvin ikke betyr ødelagt vin.

 

Om ikke så vanlig å assosiere med muscadetregionen, så lager de også en rosevin, av gamaydruer, som i dette hvitvinsklimaet blir ekstra slank og syrefrisk. Den gjennomgår samme prosedyre som muscadeten som gir den mer kropp og fedme. Prøv Bedouet du Noir au Blanc Rosé 2019 til salater med sjømat og kremet dressing 

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her