Ukens vin
Når du kjøper denne hvitvinen i boks, tilsvarer det 105 kroner flasken og det er virkelig billig

Når du kjøper denne hvitvinen i boks, tilsvarer det 105 kroner flasken og det er virkelig billig

Det er sjelden vin til hundrelappen er god nok til å få anbefaling i denne spalten, men denne er et solid unntak.
Aase E. Jacobsen
14 Januar 2020 - 13:45
 

Lavradores de Feitoria Douro Branco 2018 er en fyldig fruktig og ganske karaktersterk hvitvin som fungerer veldig godt til ulike typer fiskeretter, smaksrike salater og vegetarretter (som vi jo bør spise mer av), samt til retter med kylling samtidig som den smaker fortreffelig om du bare vil ha et glass hvitvin og en ostebit.  

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Den er også en veldig god hvit boksvin, i et segment som i Norge er dominert av tørr riesling, ikke et vondt ord om den vinstilen, men alle trenger variasjon, også den som foretrekker vin i boks.

Toliters-formatet er dessuten ideelt for hvitvin med høy omløpshastighet siden det betyr at vinen ikke forblir for lenge i denne, ikke helt optimale emballasjen lenger enn nødvendig, verken før den havner hos deg eller etter at den er åpnet.

Siden den ble lansert i basisutvalget er den kommet i ny og dermed ferskere tapping (tappet 19. november 2019), og det lengre oppholdet på bunnfallet i ståltankene har altså gjort den godt.

Viosinho i vinmarken. Foto: Photo © o Revelador 2015

På grunn av dette prisgunstige formatet, koster denne vinen faktisk mer i England.

At den har mye karakter kommer av druemiksen som i høyeste grad er lokal: Malvasia, viosinho, gouveio (godello) og síria er ikke dem vi oftest treffer på. Men så har Douro-dalen en skatt av hvitvinsdruer som ennå ikke er fullt ut utforsket.

Les mer om denne utviklingen her

Og se utvalget av hvit Douro-vin på polet her

Druene som er brukt kommer fra sju ulike høytliggende vingårder i Douro hvor alderen på plantene er 25-30 år. Vinen er laget i sin helhet i ståltanker og tappes på etterspørsel i året etter innhøstningen. Nå er det en ny årgang i gjære, men den vil nok ikke komme i boksform før til våren.

Vinmarkene i Douro er noen av de mest arbeidsintensive i vinverdenen.

Mens 2018 var et år med veldig høy kvalitet, men også svært lave avlinger i Douro, på grunn av kraftig regn under den viktige blomstringen, var naturen mer sjenerøs rent volummessig i 2019. Douro hadde ikke de samme hetebølgene som i resten av Europa, og det går derfor allerede gjetord om kvaliteten på de hvite vinene hvor druene altså kommer fra de kjøligere høyereliggende vinmarkene i dalen.

 

Fra samme produsent kommer en veldig spennende utgave av viosinho alene Lavradores de Feitoria Meruge Branco 2017 er elegant med fint integrert eik og mineralkarakter, flott frukt og godt med stoff og et veldig godt lagringspotensial. Et supert følge til gode sjømatretter.  

Druematerialet kommer fra én enkelt vingård, Quinta da Meruge, i São João da Pesqueira som ligger i Douro Superior, den østligste og varmeste delen av portvins-Douro.

Siden vinmarkene ligger ved 500 m.o.h. i den øvre delen av de bratte skråningene ned mot Douro-elven, kompenserer dette noe for solvarmen slik at druene likevel produserer gode syrenivåer. Viosinho er en veldig gammel Douro-tradisjon hvor den hylles for sine aromatiske kvaliteter. Den er naturlig lavtytende og i kombinasjon med eldre vinstokker, i dette tilfellet mer enn 45 år, oppnås et godt potensial for konsentrasjon i den endelige vinen – som er nettopp det vi kan smake.

Bak disse vinene står en gammel kjenning fra denne spalten, Lavradores de Feitoria, en gruppering av 15 mindre vinprodusenter og 19 vingårder som i 2000 gikk sammen i form av et kooperativ for å sikre en sterkere posisjon på markedet. Douro består av til sammen 16.890 vinbønder som i gjennomsnitt har mindre enn to hektar hver. Så behovet for å stå sammen er helt klart nyttig. Lavradores de Feitoria er i dag den sjuende største eksportøren av Douro-vin, og har flere storselgere på det norske markedet som ikke bare er rimelige, men som byr på veldig god valuta for pengene.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her