Ukens vin
Sikkert kort til høstkosen: Sørfransk pinot noir til knallgod pris

Sikkert kort til høstkosen: Sørfransk pinot noir til knallgod pris

150 kroner for en så god pinot noir er rett og slett et røverkjøp.
Aase E. Jacobsen
02 Oktober 2018 - 13:45

Monsieur Pinot 2017 er saftig med deilig rød og mørkere frukt, fint jordsmonnspreg, god friskhet og fine myke tanniner. En super vin til lam, gjerne gryter, til pasta med kjøttsaus eller vinkosen.

 

Den er en virkelig herlig utgave av denne populære druen, men altså fra en litt uvanlig adresse, nemlig den vestlige delen av Languedoc, bedre kjent som Corbières. Men når druematerialet er pinot noir, benevnes vinen med IGP Pays d’Oc. Selv om jordsmonnet er pinot noir-vennlig kalkstein og vinmarkene ligger høyt i landskapet (400 m.o.h.), gir denne adressen en litt annen karakter enn hva du forventer av rimelig fransk burgund-pinot (mye bedre faktisk), med mer jordsmonnspreg samtidig som mykheten i frukten er større. Innslaget av fem prosent alicante bouschet er selvsagt også med på å gi den egenkarakter.

Pinot noir trives i kalkjordsmonn.

Bak denne vinen står Le Hameau des Ollieux som tilhører samme gruppe som mer kjente Ch. Ollieux Romanis som holder til mellom AOC Corbières-Boutenac og Fontfroide. Corbières er et betydelig vinområde med 13500 hektar og består av 11 underområder. Boutenac og Fontfroide er to av dem, med Boutenac som det kjøligste.

Se alle vinene fra denne produsenten

Selv om Corbières ikke ligger høyere enn 200, og bare unntaksvis strekker seg opp mot 500 m.o.h., og Middelhavet bare er et par mil unna, bidrar nærheten til Corbières-massivet som er en del av Pyreneene, med kjølige netter.

Det jobbes økologisk i vinmarkene og sauene er velkomne til å trimme "ugresset" mellom vinrankene.

Les mer om denne produsenten og området her

Mens pinot noir-en kommer fra høyereliggende vinmarker som har kalk- og leirjordsmonn, er jordsmonnet på Ch. Ollieux Romanis mer sammensatt, med på den ene siden den for området typiske rødlige grusholdige jorden samt en med rullesteinkonglomerat over sandsteinjord. Dette jordsmonnet passer godt for varmekjære druer, og her er det carignan som gjelder med god støtte av andre typiske sørfranske druer som grenache og syrah.

 

Ollieux Romanis lager ikke uventet en rekke viner innenfor AOC Corbières-regimet. Deriblant Ch. Ollieux Romanis Cuvée Classique 2016. En solid og konsentrert vin med tydelig preg av framstillingsmetoden karbonisk maserasjon hvor druene gjæres hele. Det gir en veldig fruktig karakter, men siden vi snakker om druer med mye mørk frukt (og fra inntil 100 år gamle vinstokker), er det også en vin med god struktur. Den har en litt merkbar alkohol i øyeblikket, men sammen med robuste retter som viltgryter eller ovnsstekt kjøtt, kommer den veldig godt til sin rett.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Eksklusiv vinsmaking med utvalgte viner fra Burgund
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 11. desember

Eksklusiv vinsmaking med utvalgte viner fra Burgund

Dette har vi gledet oss til! En sjelden mulighet til å delta på en vinsmaking med flotte viner fra Burgund. Det er begrenset med plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her