Drikke
Et av Sør-Frankrikes aller beste kjøp

Et av Sør-Frankrikes aller beste kjøp

Nyhet i basis i januar. Her er det bare å fylle opp månedens kvote. Du får mye vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
21 Januar 2015 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ch. Ollieux Romanis Cuvée Classique 2013 (19004)byr på usedvanlig mye vin for pengene. Vi snakker om en vin med en konsentrasjon som du vanligvis må opp i et par hundre kroner for å oppleve. Den har gode tanniner og flott mørk frukt. En super vin til gode kjøttretter, også bedre viltmiddager.

Satser på gamle planter

Dessuten holder den fint mange år i kjelleren. Ollieux Romanis-vinene er kjent for å lagre godt, og denne er intet unntak. Produsenten har noen av de eldste vinplantene i området. I ukens vin inngår ikke frukt fra de aller eldste, men inntil 60 år gamle planter duger det også, og er en av forklaringene på denne vinens potensial.

Derfor er gamle vinstokker så interessant

Det er særlig carignan-plantene som er gamle. Druesorten ble svært etterspurt mot slutten av 1800-tallet og praktisk talt hele Sør-Frankrikes vinareal var dominert av denne druesorten. Ollieux-Romanis-eiendommen med tradisjoner tilbake til romertiden var intet unntak.

Da dagens eiere, Jacqueline og François Bories, overtok etter Jacquelines gudmor i 1978, var eiendommen preget av forfall. De valgte de i motsetning til det som var trenden den gang, å beholde de gamle vinplantene. Samtidig som de kjøpte opp lignende parseller i nærområdet.

Områdets første og eneste cru

Det er de, og sønnen Pierre som nå er sjef, nok glade for i dag siden (gammel) carignan atter er på moten. Og ikke minst siden mer enn en tredel av familiens 150 hektar med vinmarker er inntil 100 år gamle planter.

Derfor er carignan en sentral drue i Languedoc

Gammelt plantegods er en stor fordel siden det tåler mye bedre stekende hete og lave nedbørsmengder som nettopp er kjennetegnet på Corbières. Området kom derfor veldig godt fra 2013 (i motsetning til andre deler av Frankrike) som riktignok modnet mye senere enn normalt. Det nyter ukens vin godt av når det kommer til alkoholnivået som er riktig så balansert.

Det kom flere gode nyheter fra Corbières i januar

Jacqueline og François takker nok også sine forfedre som valgte akkurat denne beliggenheten, for Boutenac ble i 2005 det første «cru»-et i Corbières. Det innebærer at denne midtre delen av Corbières’ vinmarker har kvaliteter som skal overgå resten av appellasjonen.

Mens Boutenac teller 173 hektar og bare gjelder for rødvin, dekker Corbières til sammen drøyt 13.000 hektar og herfra kommer såvel rosé- som hvitvin.

Området har altså en veldig lang historie, men det var fra tidlig middelalder med etableringen av de mange klostrene at vinkvaliteten virkelig tok av. Og i Ollieux-Romanis’ vinmarker har det vært vinplanter mer eller mindre sammenhengende siden 1000-tallet.

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her