Ukens vin
Sikkert kort til høstkosen: Sørfransk pinot noir til knallgod pris

Sikkert kort til høstkosen: Sørfransk pinot noir til knallgod pris

150 kroner for en så god pinot noir er rett og slett et røverkjøp.
Aase E. Jacobsen
02 Oktober 2018 - 13:45

Monsieur Pinot 2017 er saftig med deilig rød og mørkere frukt, fint jordsmonnspreg, god friskhet og fine myke tanniner. En super vin til lam, gjerne gryter, til pasta med kjøttsaus eller vinkosen.

 

Den er en virkelig herlig utgave av denne populære druen, men altså fra en litt uvanlig adresse, nemlig den vestlige delen av Languedoc, bedre kjent som Corbières. Men når druematerialet er pinot noir, benevnes vinen med IGP Pays d’Oc. Selv om jordsmonnet er pinot noir-vennlig kalkstein og vinmarkene ligger høyt i landskapet (400 m.o.h.), gir denne adressen en litt annen karakter enn hva du forventer av rimelig fransk burgund-pinot (mye bedre faktisk), med mer jordsmonnspreg samtidig som mykheten i frukten er større. Innslaget av fem prosent alicante bouschet er selvsagt også med på å gi den egenkarakter.

Pinot noir trives i kalkjordsmonn.

Bak denne vinen står Le Hameau des Ollieux som tilhører samme gruppe som mer kjente Ch. Ollieux Romanis som holder til mellom AOC Corbières-Boutenac og Fontfroide. Corbières er et betydelig vinområde med 13500 hektar og består av 11 underområder. Boutenac og Fontfroide er to av dem, med Boutenac som det kjøligste.

Se alle vinene fra denne produsenten

Selv om Corbières ikke ligger høyere enn 200, og bare unntaksvis strekker seg opp mot 500 m.o.h., og Middelhavet bare er et par mil unna, bidrar nærheten til Corbières-massivet som er en del av Pyreneene, med kjølige netter.

Det jobbes økologisk i vinmarkene og sauene er velkomne til å trimme "ugresset" mellom vinrankene.

Les mer om denne produsenten og området her

Mens pinot noir-en kommer fra høyereliggende vinmarker som har kalk- og leirjordsmonn, er jordsmonnet på Ch. Ollieux Romanis mer sammensatt, med på den ene siden den for området typiske rødlige grusholdige jorden samt en med rullesteinkonglomerat over sandsteinjord. Dette jordsmonnet passer godt for varmekjære druer, og her er det carignan som gjelder med god støtte av andre typiske sørfranske druer som grenache og syrah.

 

Ollieux Romanis lager ikke uventet en rekke viner innenfor AOC Corbières-regimet. Deriblant Ch. Ollieux Romanis Cuvée Classique 2016. En solid og konsentrert vin med tydelig preg av framstillingsmetoden karbonisk maserasjon hvor druene gjæres hele. Det gir en veldig fruktig karakter, men siden vi snakker om druer med mye mørk frukt (og fra inntil 100 år gamle vinstokker), er det også en vin med god struktur. Den har en litt merkbar alkohol i øyeblikket, men sammen med robuste retter som viltgryter eller ovnsstekt kjøtt, kommer den veldig godt til sin rett.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her