Ukens vin
Sikkert kort til høstkosen: Sørfransk pinot noir til knallgod pris

Sikkert kort til høstkosen: Sørfransk pinot noir til knallgod pris

150 kroner for en så god pinot noir er rett og slett et røverkjøp.
Aase E. Jacobsen
02 Oktober 2018 - 14:45

Monsieur Pinot 2017 er saftig med deilig rød og mørkere frukt, fint jordsmonnspreg, god friskhet og fine myke tanniner. En super vin til lam, gjerne gryter, til pasta med kjøttsaus eller vinkosen.

 

Den er en virkelig herlig utgave av denne populære druen, men altså fra en litt uvanlig adresse, nemlig den vestlige delen av Languedoc, bedre kjent som Corbières. Men når druematerialet er pinot noir, benevnes vinen med IGP Pays d’Oc. Selv om jordsmonnet er pinot noir-vennlig kalkstein og vinmarkene ligger høyt i landskapet (400 m.o.h.), gir denne adressen en litt annen karakter enn hva du forventer av rimelig fransk burgund-pinot (mye bedre faktisk), med mer jordsmonnspreg samtidig som mykheten i frukten er større. Innslaget av fem prosent alicante bouschet er selvsagt også med på å gi den egenkarakter.

Pinot noir trives i kalkjordsmonn.

Bak denne vinen står Le Hameau des Ollieux som tilhører samme gruppe som mer kjente Ch. Ollieux Romanis som holder til mellom AOC Corbières-Boutenac og Fontfroide. Corbières er et betydelig vinområde med 13500 hektar og består av 11 underområder. Boutenac og Fontfroide er to av dem, med Boutenac som det kjøligste.

Se alle vinene fra denne produsenten

Selv om Corbières ikke ligger høyere enn 200, og bare unntaksvis strekker seg opp mot 500 m.o.h., og Middelhavet bare er et par mil unna, bidrar nærheten til Corbières-massivet som er en del av Pyreneene, med kjølige netter.

Det jobbes økologisk i vinmarkene og sauene er velkomne til å trimme "ugresset" mellom vinrankene.

Les mer om denne produsenten og området her

Mens pinot noir-en kommer fra høyereliggende vinmarker som har kalk- og leirjordsmonn, er jordsmonnet på Ch. Ollieux Romanis mer sammensatt, med på den ene siden den for området typiske rødlige grusholdige jorden samt en med rullesteinkonglomerat over sandsteinjord. Dette jordsmonnet passer godt for varmekjære druer, og her er det carignan som gjelder med god støtte av andre typiske sørfranske druer som grenache og syrah.

 

Ollieux Romanis lager ikke uventet en rekke viner innenfor AOC Corbières-regimet. Deriblant Ch. Ollieux Romanis Cuvée Classique 2016. En solid og konsentrert vin med tydelig preg av framstillingsmetoden karbonisk maserasjon hvor druene gjæres hele. Det gir en veldig fruktig karakter, men siden vi snakker om druer med mye mørk frukt (og fra inntil 100 år gamle vinstokker), er det også en vin med god struktur. Den har en litt merkbar alkohol i øyeblikket, men sammen med robuste retter som viltgryter eller ovnsstekt kjøtt, kommer den veldig godt til sin rett.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her