UKENS VIN: Sikkert kort til høstkosen: Sørfransk pinot noir til knallgod pris
Ukens vin

Sikkert kort til høstkosen: Sørfransk pinot noir til knallgod pris

150 kroner for en så god pinot noir er rett og slett et røverkjøp.

Monsieur Pinot 2017 er saftig med deilig rød og mørkere frukt, fint jordsmonnspreg, god friskhet og fine myke tanniner. En super vin til lam, gjerne gryter, til pasta med kjøttsaus eller vinkosen.

 

Den er en virkelig herlig utgave av denne populære druen, men altså fra en litt uvanlig adresse, nemlig den vestlige delen av Languedoc, bedre kjent som Corbières. Men når druematerialet er pinot noir, benevnes vinen med IGP Pays d’Oc. Selv om jordsmonnet er pinot noir-vennlig kalkstein og vinmarkene ligger høyt i landskapet (400 m.o.h.), gir denne adressen en litt annen karakter enn hva du forventer av rimelig fransk burgund-pinot (mye bedre faktisk), med mer jordsmonnspreg samtidig som mykheten i frukten er større. Innslaget av fem prosent alicante bouschet er selvsagt også med på å gi den egenkarakter.

Pinot noir trives i kalkjordsmonn.

Bak denne vinen står Le Hameau des Ollieux som tilhører samme gruppe som mer kjente Ch. Ollieux Romanis som holder til mellom AOC Corbières-Boutenac og Fontfroide. Corbières er et betydelig vinområde med 13500 hektar og består av 11 underområder. Boutenac og Fontfroide er to av dem, med Boutenac som det kjøligste.

Se alle vinene fra denne produsenten

Selv om Corbières ikke ligger høyere enn 200, og bare unntaksvis strekker seg opp mot 500 m.o.h., og Middelhavet bare er et par mil unna, bidrar nærheten til Corbières-massivet som er en del av Pyreneene, med kjølige netter.

Det jobbes økologisk i vinmarkene og sauene er velkomne til å trimme "ugresset" mellom vinrankene.

Les mer om denne produsenten og området her

Mens pinot noir-en kommer fra høyereliggende vinmarker som har kalk- og leirjordsmonn, er jordsmonnet på Ch. Ollieux Romanis mer sammensatt, med på den ene siden den for området typiske rødlige grusholdige jorden samt en med rullesteinkonglomerat over sandsteinjord. Dette jordsmonnet passer godt for varmekjære druer, og her er det carignan som gjelder med god støtte av andre typiske sørfranske druer som grenache og syrah.

 

Ollieux Romanis lager ikke uventet en rekke viner innenfor AOC Corbières-regimet. Deriblant Ch. Ollieux Romanis Cuvée Classique 2016. En solid og konsentrert vin med tydelig preg av framstillingsmetoden karbonisk maserasjon hvor druene gjæres hele. Det gir en veldig fruktig karakter, men siden vi snakker om druer med mye mørk frukt (og fra inntil 100 år gamle vinstokker), er det også en vin med god struktur. Den har en litt merkbar alkohol i øyeblikket, men sammen med robuste retter som viltgryter eller ovnsstekt kjøtt, kommer den veldig godt til sin rett.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

 

Monsieur Pinot

Produsent:
Le Hameau Des Ollieux
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon
Pris:
164,90 kr
Varenummer:
10280001
86 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ch. Ollieux Romanis Cuvée Classique 2019

Produsent:
Le Hameau Des Ollieux
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon
Pris:
194,90 kr
Varenummer:
1900401
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen