Ukens vin

Ukens vin er en solid smakebit på hva en av Italias fremste produsenter kan prestere. Denne sjarmerende rødvinen er dessuten et meget godt kjøp som de aller fleste bør kunne unne seg og du dermed ha på drikkekartet. En utmerket matvin som gjerne vil ha saftig kjøtt å bryne seg på.

Poggio alla Badiola 1999 (KK759027, kr 105,77) er en ren sangiovesebasert vin signert familien Mazzei som helt siden 1453 har holdt til på Castello di Fonterutoli. Og som er synonymt med et av Italias mest feirete vinhus de siste årene. Mazzei'ene som i dag ledes av far Lapo Mazzei, en av Toscanas mektigste menn, og medansvarlig for Chianti Classico-områdets revitalisering og statusløft. Med seg har han sønnene Francesco og Filippo som har bidratt til å styrke Fonterutolis posisjon i markedet. Mazzei'ene er mer forretningsmenn enn vinbønder, og det er derfor ønologen Carlo Ferrini som regnes som verdens ledende sangioveseekspert. Med andre ord et team som er sterkt og mektig nok til å skape viner i den absolutte verdenstopp.
 
Ukens vin er husets enkleste hvilket er en god pekepinn på hvilken kvalitetsprofil Mazzei'ene har. Denne fyldige vinen med de tiltalende mørke bær og kirsebæraromaene som bare har fått et såkalt kyss av fat har gode syrer og tanniner. Selv om dette er en vin som primært skal nytes mens den er ung og sjarmerende, og mens vi venter på at husets store viner skal blir drikkeklare, har den nok kraft til å egne seg til lagring et par-tre år. 1999 er nok en vellykket årgang for Chianti Classico-området hvor Mazzei har sine eiendommer.
 
Druene til Poggio alla Badiola plukkes for hånd i høyt beliggende (450 m.o.h.) vinmarker i Badiola og Fonterutoli. Her er det både nok sol og varme på dagtid samt nok avkjøling om nettene til å oppnå perfekte druer.
 
Husets supervin, Siepi, som har høstet tre glass i Gambero Rossos Vini d'Italia hvert år siden 1993-versjonen, er laget av like mye merlot som sangiovese som dyrkes i vinmarken med samme navn. Denne vinen er kun tilgjengelig for restaurantbransjen. Den supre 98-utgaven koster kroner 313,10 (KK761908, Winetailor) og er verdt hver krone.
 
Det er ikke minst også de klassiske vinene Castello di Fonterutoli Chianti Classico Riserva 1997 til kroner 219,11 (KK761924) og den "vanlige" Chianti Classico'en som er å få i 98-versjonen til kroner 139,06 (KK518910) og som dessuten er tilgjengelig via polet for kroner 168,50 (varenr. 40312). Denne vinen er for øvrig en av vinnerne i vår store test av toscanske rødviner som du finner her (følg link).

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen