Ung matkunstner

Elise Bratteng Rønning er 21 år gammel. Men hun er allerede med på kokkelandslaget sammen med 11 toppkokker. Dessuten reiser hun snart til Japan for Yrkeslandslaget.
Redaksjonen
29 Oktober 2007 - 15:19

Yrkeslandslaget har i motsetning til kokkelandslaget en aldersgrense oppad på 22 år. I WorldSkills skal hun dessuten arbeide selvstendig og ikke sammen med andre kokker. Så i tillegg til alderskravet i WorldSkills, blir det også en annen konkurranseform.
 
Elise er fra Utskarpen, og det var på Kongsveien vg skole i Mo i Rana hun tok vk-1 kokkelinjen. Hun fullførte læretiden på Hotell Britannia i Trondheim for et år siden og arbeider fortsatt på samme sted.
 
- Dette er en fin læreplass. Her finnes alle typer kjøkken - kaldmat, a la carte og konditori. Egentlig hadde jeg tenkt å ta hotellhøyskole i Sveits, men da jeg kom inn på kokkelandslaget ble planene endret. Skolen kan jeg ta senere. Denne sjansen kommer ikke så lett igjen, sier hun.
 
Mye trening
Annenhver helg er hun i Oslo og trener sammen med kokkelandslaget. Dette har hjulpet henne mye i forberedelsene til WorlSkills. Men hun har også et treningsopplegg sammen med Svein Magnus Gjønvik.
 
Han har ansvar for treningen hennes fram mot WorldSkills og er ekspert og sjefsdommer under konkurransen i Japan. Treningen gjennomfører hun på Britannia i og utenfor arbeidstiden.
 
Kort tid
- Det er kort tid på oppgavene i WorldSkills. Men jeg tar tiden på hvor lang tid ting tar, og det er viktig å ha lister over gjøremål og bestanddeler. Jeg reiser heller ikke til Japan for å lage noe helt nytt. Vi trener på alt før jeg reiser, sier hun.
 
Overraskelser
Men hun får også overraskelser under WorldSkills. En av oppgavene der er en mystery basket som deltakerne ikke får kjenne innholdet i før konkurransedagen. De kan supplere med råvarer fra et felles bord og skal da komponere, produsere og anrette en tre-retters middag på 5,5 timer.
 
- Det er der vi skiller klinten fra hveten, sier sjefsdommeren.
 
Syv moduler
- Konkurransen er delt inn i syv moduler, som bedømmes etter hver modul. Det er bare "mystery basket" som er på 5,5 timer. De seks første oppgavene skal løses på 2,5 timer og omfatter temaer som fi sk, fjørkre, fingermat, dessert, en nasjonal rett fra Japan og en vegetarrett.
 
Forskjellige soner
- Kjøkkenet er delt inn i tre adskilte soner, og det er et dommerteam i hver sone. Dette er nytt i år, og dommere fra en sone skal blindsmake og bedømme i en annen sone.
 
- Av erfaring vet jeg at det alltid dukker opp overraskelser både når det gjelder råvarer og utstyr. Men Elise har den egenskapen at hun kun ser løsninger - aldri problemer. Jeg har derfor tro på at hun skal gjøre det bra i WorldSkills, sier Svein Magnus Gjønvik.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her