Ung matkunstner

Elise Bratteng Rønning er 21 år gammel. Men hun er allerede med på kokkelandslaget sammen med 11 toppkokker. Dessuten reiser hun snart til Japan for Yrkeslandslaget.

Yrkeslandslaget har i motsetning til kokkelandslaget en aldersgrense oppad på 22 år. I WorldSkills skal hun dessuten arbeide selvstendig og ikke sammen med andre kokker. Så i tillegg til alderskravet i WorldSkills, blir det også en annen konkurranseform.
 
Elise er fra Utskarpen, og det var på Kongsveien vg skole i Mo i Rana hun tok vk-1 kokkelinjen. Hun fullførte læretiden på Hotell Britannia i Trondheim for et år siden og arbeider fortsatt på samme sted.
 
- Dette er en fin læreplass. Her finnes alle typer kjøkken - kaldmat, a la carte og konditori. Egentlig hadde jeg tenkt å ta hotellhøyskole i Sveits, men da jeg kom inn på kokkelandslaget ble planene endret. Skolen kan jeg ta senere. Denne sjansen kommer ikke så lett igjen, sier hun.
 
Mye trening
Annenhver helg er hun i Oslo og trener sammen med kokkelandslaget. Dette har hjulpet henne mye i forberedelsene til WorlSkills. Men hun har også et treningsopplegg sammen med Svein Magnus Gjønvik.
 
Han har ansvar for treningen hennes fram mot WorldSkills og er ekspert og sjefsdommer under konkurransen i Japan. Treningen gjennomfører hun på Britannia i og utenfor arbeidstiden.
 
Kort tid
- Det er kort tid på oppgavene i WorldSkills. Men jeg tar tiden på hvor lang tid ting tar, og det er viktig å ha lister over gjøremål og bestanddeler. Jeg reiser heller ikke til Japan for å lage noe helt nytt. Vi trener på alt før jeg reiser, sier hun.
 
Overraskelser
Men hun får også overraskelser under WorldSkills. En av oppgavene der er en mystery basket som deltakerne ikke får kjenne innholdet i før konkurransedagen. De kan supplere med råvarer fra et felles bord og skal da komponere, produsere og anrette en tre-retters middag på 5,5 timer.
 
- Det er der vi skiller klinten fra hveten, sier sjefsdommeren.
 
Syv moduler
- Konkurransen er delt inn i syv moduler, som bedømmes etter hver modul. Det er bare "mystery basket" som er på 5,5 timer. De seks første oppgavene skal løses på 2,5 timer og omfatter temaer som fi sk, fjørkre, fingermat, dessert, en nasjonal rett fra Japan og en vegetarrett.
 
Forskjellige soner
- Kjøkkenet er delt inn i tre adskilte soner, og det er et dommerteam i hver sone. Dette er nytt i år, og dommere fra en sone skal blindsmake og bedømme i en annen sone.
 
- Av erfaring vet jeg at det alltid dukker opp overraskelser både når det gjelder råvarer og utstyr. Men Elise har den egenskapen at hun kun ser løsninger - aldri problemer. Jeg har derfor tro på at hun skal gjøre det bra i WorldSkills, sier Svein Magnus Gjønvik.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen