Ung matkunstner

Elise Bratteng Rønning er 21 år gammel. Men hun er allerede med på kokkelandslaget sammen med 11 toppkokker. Dessuten reiser hun snart til Japan for Yrkeslandslaget.
Redaksjonen
29 Oktober 2007 - 15:19

Yrkeslandslaget har i motsetning til kokkelandslaget en aldersgrense oppad på 22 år. I WorldSkills skal hun dessuten arbeide selvstendig og ikke sammen med andre kokker. Så i tillegg til alderskravet i WorldSkills, blir det også en annen konkurranseform.
 
Elise er fra Utskarpen, og det var på Kongsveien vg skole i Mo i Rana hun tok vk-1 kokkelinjen. Hun fullførte læretiden på Hotell Britannia i Trondheim for et år siden og arbeider fortsatt på samme sted.
 
- Dette er en fin læreplass. Her finnes alle typer kjøkken - kaldmat, a la carte og konditori. Egentlig hadde jeg tenkt å ta hotellhøyskole i Sveits, men da jeg kom inn på kokkelandslaget ble planene endret. Skolen kan jeg ta senere. Denne sjansen kommer ikke så lett igjen, sier hun.
 
Mye trening
Annenhver helg er hun i Oslo og trener sammen med kokkelandslaget. Dette har hjulpet henne mye i forberedelsene til WorlSkills. Men hun har også et treningsopplegg sammen med Svein Magnus Gjønvik.
 
Han har ansvar for treningen hennes fram mot WorldSkills og er ekspert og sjefsdommer under konkurransen i Japan. Treningen gjennomfører hun på Britannia i og utenfor arbeidstiden.
 
Kort tid
- Det er kort tid på oppgavene i WorldSkills. Men jeg tar tiden på hvor lang tid ting tar, og det er viktig å ha lister over gjøremål og bestanddeler. Jeg reiser heller ikke til Japan for å lage noe helt nytt. Vi trener på alt før jeg reiser, sier hun.
 
Overraskelser
Men hun får også overraskelser under WorldSkills. En av oppgavene der er en mystery basket som deltakerne ikke får kjenne innholdet i før konkurransedagen. De kan supplere med råvarer fra et felles bord og skal da komponere, produsere og anrette en tre-retters middag på 5,5 timer.
 
- Det er der vi skiller klinten fra hveten, sier sjefsdommeren.
 
Syv moduler
- Konkurransen er delt inn i syv moduler, som bedømmes etter hver modul. Det er bare "mystery basket" som er på 5,5 timer. De seks første oppgavene skal løses på 2,5 timer og omfatter temaer som fi sk, fjørkre, fingermat, dessert, en nasjonal rett fra Japan og en vegetarrett.
 
Forskjellige soner
- Kjøkkenet er delt inn i tre adskilte soner, og det er et dommerteam i hver sone. Dette er nytt i år, og dommere fra en sone skal blindsmake og bedømme i en annen sone.
 
- Av erfaring vet jeg at det alltid dukker opp overraskelser både når det gjelder råvarer og utstyr. Men Elise har den egenskapen at hun kun ser løsninger - aldri problemer. Jeg har derfor tro på at hun skal gjøre det bra i WorldSkills, sier Svein Magnus Gjønvik.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

Prøv denne oppskriften hvor kalkunfileten får følge av rødløksmarmelade og eplesaus. Så kan du lage en vri på høsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her