Ungdommelig med stort potensial

Moselviner med restsødme er interessante kandidater til vinkjelleren.
Aase E. Jacobsen
27 Januar 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og Theo Haart er en av mesterne i denne klassen. Haart Piesporter Domherr Riesling Spätlese 2002 (90696) er et fabelaktig uttrykk for den "halvtørre" stilen som han behersker til fulle. Stor deilig frukt og sødme akkompagnert av gode syrer gjør den til en god ostevenn i dag. Fortsatt pur ung selv etter åtte år. Men etter noen års lagring, når sødmen er noe mer integrert, vil den fungere perfekt til rike retter med kylling, lyst kjøtt eller sjømat.

Druene kommer fra Domherr-vinmarken, hvor Haart har en halv hektar. Domherr ligger i hjertet av Goldtröpfchen, Piesports aller mest berømte vinmark, men har en enda mer "oppfliset" forvitret skiferjord enn Goldtröpfchen. Det gir enorm kraft og lagringspotensial til vinene.

Ideelt for eiswein
Mens spätlesen tåler minst 20 år i en god kjeller, har Haart Wintricher Ohligsberger Riesling Eiswein 2009 (90698) trolig evig liv, i hvert fall 50 år. Med 13,5 gram syre og 187 gram restsukker er den godt utstyrt for det "hinsidige". I dag et barnerov, men du verden så forførende søtt og godt.

Den kommer fra Ohligsberg i nabolandsbyen Wintrich som allerede på 1800-tallet var berømt for sine lekre slanke rieslinger som minner mer om Saar lenger sør. Det er snakk om en svært bratt vinmark med større innslag av harde steiner som kvartsitt i jordsmonnet, mer kveldssol og ikke minst mer utsatt for vind. Derfor utvikler edelråte seg dårlig. Og derfor kan vinmarken gi eiswein når forholdene tillater det.

Super syre
Eiswein er ikke uventet høyt priset, men de andre Haart-vinene er svært prisgunstige. Haart Piesporter Grafenberg Riesling Kabinett 2007 (90697) er en utrolig anvendelig vin sine 58 gram med restsukker til tross. De er nemlig svært godt balansert av super syre som etterlater en tørr og god smak.

Grafenberg er nabo til Goldtröpfchen men har også kvartsitt blandet inn mellom blå, grå og rødlig skifer. Høy syre og tydelig mineralkarakter er kjennetegnet og selv en kabinett som denne vil utvikle seg veldig godt i minst åtte år.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her