Unødvendig knebling

Da Vinmonopolets ledelse valgte å gi alle ansatte totalforbud mot enhver kontakt med den delen av utenverdenen som leverer vin og brennevin, måtte vi ta oss for pannen. Denne panikkartete reaksjon kom selvsagt i kjølvannet av vinterens såkalte smøreskanda
Aase E. Jacobsen
07 April 2005 - 15:37

Aase E. JacobsenAnsvarlig redaktør Apéritif
Foto: Eva Brænd

Frustrasjonen over å bli fratatt muligheten til å utføre jobben til fulle er derfor tydelig å lese i polansattes ansikter om dagen. De har nemlig ingen mulighet til å smake på de hundrevis av nyheter innen vin og brennevin som lanseres mer eller mindre kontinuerlig og som presenteres på åpne smakinger for presse, bransje og inntil slutten av januar - polansatte. Med mindre de kjøper produktene selv for egen penger. Det er det fortsatt ingen som kan nekte dem.

Eller de kan basere seg på hva pressen - og kanskje kundene - mener. Eller de kan nøye seg med å lese innholdsdeklarasjonen, og formidle teknisk informasjon til kundene - slik det ble gjort i polets nære fortid da verken de ansatte eller kundene stilte krav. Er det slik Grøholt ønsker at kompetanseutviklingen i bedriften skal skje i fremtiden? Da slipper de ansatte i hvert fall å møte noen som kan påvirke dem på en "utilbørlig" måte.

Politikerne har imidlertid valgt et monopol for alkoholholdige drikkevarer som Vinmonopolet er satt til å forvalte, og det medfører en rekke forpliktelser for dets ledelse. Blant annet at servicen skal være minst på samme høye nivå som om det ikke var monopol. Hvilken privat bedrift ville frata de ansatte muligheten til gratis (for bedriften) å oppdatere sin kompetanse. Og samtidig redusere tilbudet til kunden?

En kompetanseheving som dessuten må foregå i de ansattes fritid. Hvilken privat bedrift ville krevd det?  Men det er ikke her problemet ligger, snarere hos en polledelse uten ryggrad og evne til å vise de ansatte tillit etter ballesparkene som den nevnte smøreskandalen har påført den.

Alle husker vi episoder fra skolen hvor en bølle klarte å ødelegge for en hel klasse. Kollektiv avstraffelse er en metode som ikke brukes i arbeidslivet - ei heller i en monopolbedrift. Selv om denne omvendte ordrenekten gjelder midlertidig, frykter mange at adgangen til å delta på slike åpne smakinger skal bli enda sterkere regulert i fremtiden.

Da spørs det om Vinmonopolet lenger har noen fremtid.

(Leder Apéritif nr. 2/2005)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her