Uovervinnelige Canada

Canada var uslåelig i årets VM i østersåpning med en totaltid på 3,47. Norges Heini Pedersen klarte ikke å nå målet om å sikre nordmennene en plass i teten. Men med sin 12. plass slo han hjemlandet Danmark hvis det er noen trøst. Dessuten lover han å komm
Aase E. Jacobsen
04 Oktober 2002 - 13:57

Årets VM i østersåpning gikk tradisjonen tro og med stor festivitas av stabelen i Galway på Irlands vestkyst. I alt 15 nasjoner fra alle verdensdeler deltok. I år var det Canada som skåret best totalt sett. Irland hadde den beste presentasjonen og Sverige var raskest til å åpne de 30 østersene av typen edulis (flatøsters). Heini Pedersen som representerte Norge, var kanskje den som var mest skuffet av alle etter konkurransen: - Jeg ble litt lurt av størrelsen på østersen. Jeg hadde aldri trodd at de skulle være så store og så harde å åpne. Jeg lå helt likt med canadieren frem til den 18. østersen men da falt jeg av, sier han og fortsetter:

- Disse flatøstersene har dobbelt så stor muskel som vanlig gigas. Derfor kreves en helt annen teknikk enn den jeg har trent på. Dessuten trenger du en annen kniv med bredere blad. Derfor stilte de erfarne deltakerne med spesiallagete kniver.

Men Pedersen er ikke desillusjonert av den grunn: - Dette ga mersmak og jeg er veldig innstilt på å vinne NM også neste år. Da ville jeg reist over en uke på forhånd bare for å trene på disse østersene.

Pedersen har tatt initiativet til at det i neste NM brukes den riktige østerstypen: - Vi er helt avhengig av å innarbeide riktig teknikk for å ha noen mulighet til å hevde oss. Forberedelsene er dermed utslagsgivende. I første omgang har jeg bestilt en spesialkniv. Men mitt mål er enda mer langsiktig; i 2004 er det 50 års jubileum for VM, og det hadde vært kjekt om Norge står på pallen.

Som tidligere deltakere var Pedersen imponert over arrangementet og de lokale kreftene. - De er svært gjestfrie, vennlige og hjelpsomme. Det er utrolig gøy å bare være til stede.

Neste års VM går for øvrig den 25. til 28. september 2003.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her