Uovervinnelige Canada

Canada var uslåelig i årets VM i østersåpning med en totaltid på 3,47. Norges Heini Pedersen klarte ikke å nå målet om å sikre nordmennene en plass i teten. Men med sin 12. plass slo han hjemlandet Danmark hvis det er noen trøst. Dessuten lover han å komme sterkt tilbake.

Årets VM i østersåpning gikk tradisjonen tro og med stor festivitas av stabelen i Galway på Irlands vestkyst. I alt 15 nasjoner fra alle verdensdeler deltok. I år var det Canada som skåret best totalt sett. Irland hadde den beste presentasjonen og Sverige var raskest til å åpne de 30 østersene av typen edulis (flatøsters). Heini Pedersen som representerte Norge, var kanskje den som var mest skuffet av alle etter konkurransen: - Jeg ble litt lurt av størrelsen på østersen. Jeg hadde aldri trodd at de skulle være så store og så harde å åpne. Jeg lå helt likt med canadieren frem til den 18. østersen men da falt jeg av, sier han og fortsetter:

- Disse flatøstersene har dobbelt så stor muskel som vanlig gigas. Derfor kreves en helt annen teknikk enn den jeg har trent på. Dessuten trenger du en annen kniv med bredere blad. Derfor stilte de erfarne deltakerne med spesiallagete kniver.

Men Pedersen er ikke desillusjonert av den grunn: - Dette ga mersmak og jeg er veldig innstilt på å vinne NM også neste år. Da ville jeg reist over en uke på forhånd bare for å trene på disse østersene.

Pedersen har tatt initiativet til at det i neste NM brukes den riktige østerstypen: - Vi er helt avhengig av å innarbeide riktig teknikk for å ha noen mulighet til å hevde oss. Forberedelsene er dermed utslagsgivende. I første omgang har jeg bestilt en spesialkniv. Men mitt mål er enda mer langsiktig; i 2004 er det 50 års jubileum for VM, og det hadde vært kjekt om Norge står på pallen.

Som tidligere deltakere var Pedersen imponert over arrangementet og de lokale kreftene. - De er svært gjestfrie, vennlige og hjelpsomme. Det er utrolig gøy å bare være til stede.

Neste års VM går for øvrig den 25. til 28. september 2003.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen