Utvalgt og økologisk

Hva skjer om du lar en Blending Master ta seg til rette på fatlageret uten å skjele til verken regelverk eller andre etablerte sannheter i cognac-verdenen? Jo, du kan få Braastad - My Selection eller Organic.

Blending Master Richard Braastad har stått helt fritt i valget av eau-de-vie - både blant de "ferske" og de gamle fatene, og det eneste kravet han har fulgt er at alle elementene i My Selection skulle ha minimum to år på fat bak seg.

Annet regelverk som gjelder for VS, VSOP og XO har han hoppet elegant over, og ved å kombinere mellom 35 og 45 eau-de-vie fra regionene Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies og Fins Bois, har han skapt en cognac med eleganse og harmoni.

Braastad har vært opptatt av både frukt og fat, og destillatene har godgjort seg på Limousin-fat fra tre til ti år. Han har arbeidet i familiebedriften i mange år, og cognacen han nå har satt sammen er basert på eau-de-vie han selv har destillert.

Progressiv pop
Braastad lar seg gjerne inspirere av musikk, og i følge Blending Master har det norske bandet Montée og Braastad litt av den samme filosofien - blanding av stilarter - eller cognac-elementer.

Men Montée jakter på nye musikalske uttrykksformer gjennom å blande popmusikk av eldre årgang med diskotekrytmer og lydkulisser, fortsetter Braastad jakten på den ultimate opplevelsen presentert i et cognac-vennlig glass.

Montée debuterte i 2009 med albumet «Isle of Now» der anmeldelsene bugnet over av adjektiver som «ambisiøs», «komplett» og «forfriskende unorsk». Noe av det samme kan kanskje si om Richard Braastads cognacer.

Braastad My Selection er en velbalansert cognac med florale toner fra Borderies i duftbildet. Nå er blandemesteren lite villig til å henge inntrykkene på knagger slik cognacnytere ofte gjør. For Braastad er det totalinntrykket av kombinasjonen fat og alkohol som forteller hvor bra produktet er.

For den mer uinnvidde kan det likevel nevnes at vi finner elementer av eksotisk frukt i smaksbildet med vanilje og sjokolade i avslutningen. Mens frukten er dominerende i begynnelsen, er det karakteren av fat som kommer tydelig fram i avslutningen - sammen med elementer av vanilje og sjokolade.

Biodynamisk
Det kan sikkert diskuteres hvor mye av komponentene fra biodynamisk hvete som blir med gjennom rektifikasjonsprosessen før etiketten med «vodka» settes på flasken. Noe annet er det med produkter som whisky og cognac der sluttdestillatet bare inneholder rundt 70 volumprosent alkohol før det legges på fat. Her blir det med en rekke elementer fra utgangsråvaren, og nylig lanserte Braastad en ny cognac basert på biodynamiske druer.

Braastad Organic er en ung cognac. Cognacen er en blend av eau-de-vie fra Grande Champagne, Petite Champagne, Fins Bois og Bons Bois, og her har Richard Braastad hatt en finger med i spillet fra bladene begynte å bli grønne på vinranken. Et tett samarbeid med 15 lokale vinbønder som dyrker druer etter økologiske prinsipper ble inngått for flere år siden, og nå kan produktet vises fram.

Resultatet er en cognac med forførende duft av frisk frukt, kamille og hvite roser. Vanilje fra fatene kommer også fram i duftbildet. Smaken er myk og balansert med toner av frukt som utkrystalliserer seg i sitrustoner og vanilje. Ettersmaken er lang og behagelig. Braastad Organic er kreert etter de samme prinsippene som My Selection: Betegnelsene VS, VSOP og XO er forlatt til fordel for Richard Braastads suksessrike egotripp på fatlageret i Jarnac.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen