Vær obs på allergikere

Bjørkepollensesongen er i gang. Det er faktisk noe horeca-bransjen bør merke seg.
Redaksjonen
23 April 2007 - 15:33

Det er nemlig slik at mange pollenallergikere får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten.

Dette er ikke skremselspropaganda, men sannheten er at det i verste fall kan stå om livet.

Ubehag
Dersom gjesten eller kunden din får problemer, er det ikke nødvendigvis serveringen det er noe galt med. Personen kan rett og slett være allergiker. Derfor kan det være greit å vite litt om dette.

Og vær klar over at mange allergikere ikke vet at de er allergiske. Ubehaget oppleves ofte som kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen. Litt mer sjeldne symptomer er utslett og kløe, astma og mage/tarmbesvær. Enda mer sjeldent er det at luftveiene tettes, men da begynner det å bli alvorlig.

Ekstra vanskelig
For å gjøre det ekstra vanskelig er det slik at noen pollenallergikere får reaksjoner på mat kun i pollensesongen, mens andre reagerer hele året. Folk som reagerer på bjørkepollen er særlig utsatt for å få problemer med nøtter, frukt og grønnsaker som kryssreagerer med pollen. De kan for eksempel reagere på epler, pærer, kiwi, rå gulrøtter og hasselnøtter.

Store forskjeller
Har en person bjørkepollenallergi kan vedkommende også få symptomer fra kryssreagerende næringsmidler når det er sesong for pollen fra or og hassel. På samme måte kan mennesker med allergi overfor or og hassel reagere på de samme næringsmidlene som ved bjørkepollenallergi.
 
Men det er store forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker pollenallergikere reagerer på. Noen tåler røde epler bedre enn grønne epler, og enkelte tåler epler når de er skrelt. Det finnes imidlertid en liten, men god nyhet oppe i dette: De fleste tåler frukt og grønnsaker som er kokt, stekt eller hermetisert

Et tips i pollensesongen er altså å høre med kunder og gjester om de er allergiske. Det viser omtanke for kunden, men også kunnskap om problemstillingen. Slikt kalles service! Under finner du en del matvarer pollenallergikere kan reagere på.

Frukt       Grønnsaker                                                Nøtter
Aprikos    Gulrot                                                        Hasselnøtt
Plomme   Potetskall (når poteter skrelles)                   Mandel
Fersken   Selleri (både rå og kokt)                              Paranøtt
Kirsebær                                                                  Valnøtt
Moreller     
Kiwi     
Nektarin     
Pære     
Eple  

Foto: Pål Gleditsch

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her