Vær obs på allergikere

Bjørkepollensesongen er i gang. Det er faktisk noe horeca-bransjen bør merke seg.
Redaksjonen
23 April 2007 - 15:33

Det er nemlig slik at mange pollenallergikere får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten.

Dette er ikke skremselspropaganda, men sannheten er at det i verste fall kan stå om livet.

Ubehag
Dersom gjesten eller kunden din får problemer, er det ikke nødvendigvis serveringen det er noe galt med. Personen kan rett og slett være allergiker. Derfor kan det være greit å vite litt om dette.

Og vær klar over at mange allergikere ikke vet at de er allergiske. Ubehaget oppleves ofte som kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen. Litt mer sjeldne symptomer er utslett og kløe, astma og mage/tarmbesvær. Enda mer sjeldent er det at luftveiene tettes, men da begynner det å bli alvorlig.

Ekstra vanskelig
For å gjøre det ekstra vanskelig er det slik at noen pollenallergikere får reaksjoner på mat kun i pollensesongen, mens andre reagerer hele året. Folk som reagerer på bjørkepollen er særlig utsatt for å få problemer med nøtter, frukt og grønnsaker som kryssreagerer med pollen. De kan for eksempel reagere på epler, pærer, kiwi, rå gulrøtter og hasselnøtter.

Store forskjeller
Har en person bjørkepollenallergi kan vedkommende også få symptomer fra kryssreagerende næringsmidler når det er sesong for pollen fra or og hassel. På samme måte kan mennesker med allergi overfor or og hassel reagere på de samme næringsmidlene som ved bjørkepollenallergi.
 
Men det er store forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker pollenallergikere reagerer på. Noen tåler røde epler bedre enn grønne epler, og enkelte tåler epler når de er skrelt. Det finnes imidlertid en liten, men god nyhet oppe i dette: De fleste tåler frukt og grønnsaker som er kokt, stekt eller hermetisert

Et tips i pollensesongen er altså å høre med kunder og gjester om de er allergiske. Det viser omtanke for kunden, men også kunnskap om problemstillingen. Slikt kalles service! Under finner du en del matvarer pollenallergikere kan reagere på.

Frukt       Grønnsaker                                                Nøtter
Aprikos    Gulrot                                                        Hasselnøtt
Plomme   Potetskall (når poteter skrelles)                   Mandel
Fersken   Selleri (både rå og kokt)                              Paranøtt
Kirsebær                                                                  Valnøtt
Moreller     
Kiwi     
Nektarin     
Pære     
Eple  

Foto: Pål Gleditsch

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her