Valgkamp på polsidene

Valgkamp på polsidene

På Vinmonopolets nettsider advares det mot å stemme Venstre og Fremskrittspartiet.
Aase E. Jacobsen
15 August 2013 - 11:19

Det nærmer seg valg og sannsynligheten for at det blir et regjeringsskifte virker stor. Men når Vinmonopolet som jo finansieres over statsbudsjettet (les alkoholavgiftene) blander seg inn i valgkampen, går man over streken. På polets nettsider kan vi nemlig lese at «Venstre og Fremskrittspartiet ønsker salg av vin i dagligvarebutikker. Forskere fra SIRUS advarer om at konsekvensene kan bli mer alvorlige enn mange antar.»

Høyre snudde

Her nevnes det ikke med et ord at man har lobbet for å få med Høyre på en løsning som heter «pol-i-butikk». Like før Høyres landsmøte primo mai kunne nemlig Vinmonopolets toppsjef Kai G. Henriksen gledesstrålende fortelle en samling vinskribenter at Høyre hadde droppet sin opprinnelige kampanje for å avvikle polløsningen (som naturlig er for et liberalt parti) til fordel for en løsning med «pol-i-butikk».

Forskjellen til liberalistenes vin-i-butikk er minimal, polvarene blir fysisk adskilt og får trolig andre salgstider (som øl i dag), men tilgjengeligheten øker dramatisk. For Høyre vil ha minipol i alle kommuner. Det gjør selvsagt at det åpner for salg av brennevin over hele landet.

SIRUS liker det neppe

Når jeg kontakter ansvarlig forsker Ingeborg Rossow i SIRUS om hvorfor forskerne ikke har uttalt seg om dette, svarer hun at saken Vinmonopolet henviser til «ble publisert på vår hjemmeside i slutten av april i år, og som en liten utvidelse av en kronikk vi hadde noen dager tidligere på Aftenposten.no. Dette skjedde altså i forkant av Høyres landsmøte i år, og vi hadde på det tidspunktet ikke kjennskap til Høyres forslag om å beholde pol-ordningen med pol-i-butikk i kommuner uten vinmonopolutsalg.»

I saken diskuteres riktignok konsekvensene av vin i samtlige 4000 butikker i Norge, mens Høyres forslag innebærer «bare» en dobling av antall utsalgssteder ved at alle landets 428 kommuner får vin- og brennevinsutsalg, mot dagens 220.
Uansett må nok forskerne på banen igjen, og Vinmonopolet bør moderere artikkelen sin. Og ta med konsekvensene av Høyres forslag. «Sprit til hele folket» er nemlig noe vaktbikkjene i SIRUS liker særdeles dårlig.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her