Vanntette tips

Oslo (NW):- Dropp isbiter i vannet, sier vinkelner Knut Espen Misje. I fjor ble det drukket nesten 80millioner liter flaskevann her i landet, og nå skal nordmenn lære å behandle de klare dråpene med respekt.

Vinkelneren ved Gastronomisk Institutt i Stavanger mener isbiter er unødvendig tilbehør til godt vann.

- Isbitene gir vannet dårligere smak, og de fører dessuten til at vannet blir i kaldeste laget, sier Misje.

Tempererte dråper
Salget av flaskevann har økt med 50 prosent siden 1997, viser tall fra Bryggeri- og mineralvannforeningen. Nå har Gastronomisk institutt, på oppdrag fra Coca-Cola Norge, utarbeidet en liste med gode råd for behandling av kullsyreholdig flaskeveann.

- Vannet bør ikke ha for lav temperatur fordi munnen kjøles for mye ned og smaksevnen reduseres. Serveringstemperaturen for vann bør ligge mellom 6 og 8 grader, og derfor bør vannet oppbevares i kjøleskap. Når vannet flyttes fra flasken til glasset stiger temperaturen tilstrekkelig til at det er behagelig å drikke, forteller Misje.

Fremhever kaffesmak
På restauranter og kaféer serveres vin gjerne med et glass vann som tilbehør, og Misje anbefaler også vann til kaffen.

- Kaffe er væskedrivende og gir et minus i væskebalansen. Et glass vann til kaffen fremhever kaffens smak og gir samtidig et verdifullt væsketilskudd, sier han.

Alternativ til vin
De siste årene har stadig nye og eksotiske matretter funnet veien til det norske spisebordet, men det er ikke alltid like lett å finne passende drikke til fremmede smaker. Sushi og vin er for eksempel ingen ideell kombinasjon.

- Til sushi brukes det mye soya, og vin og soya kan gi en ubehagelig metallisk smaksopplevelse. Godt vann er fint til sushi, sier Knut Espen Misje.

Kilde og foto: Newswire

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen