Varm mat på kald komfyr

Tror du gasskomfyr er det mest trendy du kan lage maten din på? Tro om igjen. I Sør-Europa er det nå magnetisk oppvarming på kalde plater som gjelder. Bransjen er sikre på at nordmenn vil adoptere den kontinentale trenden.
Redaksjonen
11 Juni 2000 - 12:02

I Europa økte salget av såkalte induksjonskomfyrer med 25 prosent i fjor.– Gass er i skuddet fordi det er så raskt. Induksjon er enda raskere, men også mye sikrere. På kontinentet brukes induksjon i økende grad, sier salgssjef Bjørn Holthe i Bosch-Siemens. Han sier at også stadig flere nordmenn velger induksjon fremfor gass.

Induksjonskomfyrer bruker elektrisitet, men strømmen overføres fra platen til kjelen ved hjelp av magnetisme. Magnetspoler under platen og i bunnen av kjelen danner et elektromagnetisk felt som genererer varme. Det er kjelebunnen og ikke platen som varmes opp.

Umulig å bli brent
– Derfor er slike komfyrer spesielt trygge. Du må sette en kjele med jernbunn på platen for at det skal utvikles varme. Legger du papir, gryteklut eller noe annet på platen mens den er skrudd på, skjer det ingenting. Derfor er det ikke mulig å brenne seg, sier markedskoordinator Kjersti Kallevik i Tefal.

Selskapet produserer kjeler i rustfritt stål med magnetisk jern i bunnen til induksjonskomfyrer. Vanlige jerngryter kan også brukes, mens kjeler av stål og aluminium ikke vil bli varme på en induksjonsplate. Spesialkjelene kan også brukes på vanlige plater.

Minimal reaksjonstid
Induksjon gir raskere oppvarming enn vanlig komfyr. Tiden fra du skrur på bryteren til platen reagerer er minimal. Platen blir like fort kald igjen som den ble varm.

– Dersom for eksempel melk er i ferd med å koke over, er det bare å justere ned varmen, og den slutter å koke umiddelbart, sier Kjersti Kallevik. – I tillegg går nesten all energien til å varme opp kjelen, og det betyr at svært lite går tapt. Det sparer strøm, noe de legger stor vekt på i andre deler av Europa hvor strømmen er dyrere enn i Norge.

Hun er sikker på at induksjonskomfyrer bare vil øke sin popularitet i Norge. De samme forventningene har Bjørn Holthe i Bosch-Siemens.

– Induksjonskomfyrer kom på det norske markedet for noen år siden. Da var de forholdsvis dyre. Nå har prisen gått ned, og jeg tror det er et produkt vi bare kommer til å selge mer av fremover, sier Holthe.

Komfyr for menn
Fremdeles er prisen høyere enn for vanlige gass- og elektriske komfyrer. Men Kjersti Kallevik tror nordmenns hang til stadig mer profesjonelt utstyr og mennenes inntog på kjøkkenet vil skape et marked for komfyren.

Induksjon leveres bare til innebygde komfyrer med keramisk topp. Du kan velge mellom å ha alle platene med induksjon eller å kombinere dem med vanlige elektriske plater.

Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en gresk vri på omeletten
Dagens rett
Gresk omelett med artisjokk, paprika og fetaost

Så lett lager du en gresk vri på omeletten

Omelett er noe av det raskeste du kan lage. Denne knallgode oppskriften med fetaost er inspirert av Hellas som vekker gode minner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her