Vårmat

Påsken er over, og snøen trekker seg tilbake slik den skal når våren er på fremmarsj. Vi serverer ekte vårmat - lett og ledig, både i tilberedning og ikke minst i magen. Kos deg med god mat og drikke - oppskrifter og drikkeforslag får du gratis.
Redaksjonen
18 April 2001 - 14:25

Nå som solen viser seg stadig oftere og kveldene blir lysere, er det vel intet annet enn naturlig å endre kostholdet stilmessig til forsommerens varme, kos og behov for nye impulser. Blant oppskriftene nedenfor håper vi du finner noe som blir vårens favoritt.

Vårsuppe med kylling og parmesan
4 porsjoner
1 l kyllingbuljong
1 dl revet parmesanost
1 dl revet cheddar
2 egg
1 ½ dl strøkavring
1 knippe bladpersille
2 ss hvetemel
1 kyllingbryst salt, pepper
olivenolje salt, pepper høvlet parmesanost

Rør sammen den revne osten, strøkavringen og litt hvetemel med eggene till en glatt deig. Reguler evt konsistensen med mer mel. Krydre med lite salt og form till små boller. Varm en halv liter av buljongen i hver sin kasserolle så den koker lett. Strimle kyllingbrystet og skjær det i små kuber. La trekke i kasserolle nr 1. Legg i ostebollene i samme kasserolle og trekk i 5-10 min. Kjør bladpersillen i mixer med den varme buljongen fra kasserolle nr 2. Slå persillebuljongen i suppen med kylling og osteboller. Smak til med god olivenolje, salt og pepper og bland godt. Legg på liten tallerken og server ved siden av suppen. Topp med høvlet parmesanost.

Drikkeforslag: Mezzo Mondo Negroamaro 1999, Western Wines Puglia, kr 89,90 (varenr 40301, bestillingsutvalg). Vinen har mørk rød farge, med flott duft av modne skogsbær, kirsebær, og krydder. Bløt bærpreget smak, med fine tanniner i avslutningen. En tiltalende og god matvin

Tomat- og torskesuppe med Crème fraiche og hvitløk
4 porsjoner
600g torsk
2 bokser hele tomater
3 ss tomatpuré
2 gulrøtter
1 pastinakk
1 gul løk
1½ liter vann
1 fiskebuljongterning
frisk timian
250g lett crème fraiche
1 hvitløkskløft
100 g revet fersk parmesan (går like bra med tørr parmesan)
salt og pepper

Skjær torsken i kuber, skrell rotfruktene og løken. Hakk løken og skjær gulrøtter og pastinakk i mindre biter. Fres grønnsakene i olje i en rommelig kasserolle. Hell på vann, ha i timian, buljongterning, tomater og tomatpuré. La koke i ca 20 min, til det får en tykkere konsistens. Smak til suppen med salt og pepper. Legg torsken i suppen, og la trekke i 5-10 minutter på svak varme. Bland crème fraiche og revet parmesan i en skål. Press i hvitløkskløften, og smak til med salt og pepper. Server suppen med en klikk crème fraiche, og godt brød.

Drikkeforslag: Long Mountain Chenin Blanc 2000, Long Mountain Wine Company Western Cape, Sør-Afrika, kr 79,00 (varenr 14093, basisutvalg). Vinen har lys strågul farge, og en lett og delikat duft av grønne epler, sitrus og fersken. God balanse mellom syre og sødme.

Varm salat med skalldyr og urter
ca 100 g blandede salatsorter
blandede urter som basilikum, kjørvel og gressløk
300 g pillede reker
12 st krepsehaler uten skall
1 mango, skåret i små terninger
litt olivenolje til steking av skalldyr og mango.

Tomat- og chilidressing
2 st bakte tomater
1 ss chilipulver
1 presset hvitløk
0,3 dl olivenolje

Korianderolje:
ett knippe fersk koriander, forvellet
2 dl olivenolje

Mangodressing:
kjøttet fra 1 mango
balsamicoeddik

Dressingen mixes og smakes til med fersk revet ingefær, salt og pepper og en anelse sukker. Mix koriander med oljen og smak til med med salt og pepper og litt sukker. Mix kjøttet fra mangoen og smak til med balsamico, salt og pepper. Skyll og rist av vannet på salaten. Bland salat og urter i en bolle, og ha over mangodressingen. Legg litt salat på porsjonstallerkener. Fres krepsehaler og reker i varm olje i en panne, og tilsett terninger av mango. Legg opp skalldyr og mango på salatsengen, og drypp de forskjellige dressingene over.

Drikkeforslag: Domaine Sainte-Claire La Palotte 1999, J. M. Brocard, Bourgogne, Frankrike (varenr 30262, basisutvalg, kr 117,00). Vinen har lys gylden farge, og en enkel duft med noe fruktighet. En saftig og behagelig matvin, med fin friskhet og mineralpreget ettersmak.

Bakt potet med parmaskinke og basilikum
2 bakepoteter
olivenolje
1 sjalottløk, finskåret
1 finhakket basilikum
1 fedd hvitløk, presset
½ dl revet parmesanost
100 g parmaskinke, strimlet
olivenolje
et par tynne skiver parmaskinke til garnering

Bak potetene til de er møre, og avkjøl. Skrap ut innholdet forsiktig, slik at poteten ikke mister sin form. Mos potetmassen med en stamp, og varm puréen opp med litt olje og et par ss vann, til den blir glatt. Tilsett sjalottløk, hvitløk, basilikum og parmaskinke, og la det bli varmt. Legg puréen tilbake i potetskallene, og garner med skinke, parmesanost og basilikumblad. Topp med et lett drypp av olivenolje.

Drikkeforslag: Chianti Rufina Selvapiana 1998, Selvapiana, Toscana - Italia, kr 139,90 (varenr 33169, basisutvalg). En vin med dyp rød farge og innsmigrende duft av røde bær, kirsebær og krydder. Ren og saftig på smak med behagelige syrer og tanniner. Leskende.

Ristet paprika fylt med spinat og ricottaost, servert med rød chilisalsa.
4 røde paprika

Fyll:
1 stor gul løk, finhakket
3 fedd hvitløk, presset
bladspinat
revet muskatnøtt
2 ts salvie
salt og nykvernet pepper
olivenolje
200 g ricottaost

Rød chilisalsa:
10 tørkede røde chili
2 gule løk, finhakket
2 hvitløksfedd, presset
4-5 dl kyllingbuljong
½ ts spisskummen
2 ss finhakket koriander
¼ ts salt
maisolje

Varm stekeovnen til 250 grader, og bruk gjerne grilleffekten. Plasser paprikaene ca 5 cm fra grillelementene, og la de ristes i 10-15 min under oppsyn. Snu de hvert 5. min, slik at de ristes jevnt. Legg de ristede paprikaene i en plastpose, og knyt igjen, slik at de dampes av sin egen varme i ca 30 min. Ta paprikaene ut av posen, og skrell de avkjølte fruktene med en kniv, skinnet løsner lett. Lag et snitt i siden, og skjær forsiktig bort frøfestet, men la stilken sitte igjen. Krydre paprikaene utvendig med salt og pepper.

Fyll:
Fres løk og hvitløk myk i olje, uten at det tar farge. Hakk spinaten grovt, og bland den med den freste løken i pannen. La frese videre i et par minutter. Smak til med muskat, salvie, salt og pepper, og la avkjøle lett. Tilsett ricottaosten, og bland lett.

Salsa:
Rist de tørkede chilifruktene forsiktig i en tørr panne på svak varme. Når de har myknet; ta vekk, stilk, frø og mellomvegger. Legges til side. Fres løk og hvitløk myk i en panne tilsatt olivenolje. Ha i avkjølt chili og buljong, og la småkoke på svak varme under lokk i ca 20 minutter. Ha blandingen over i en foodprosessor, og kjør den til en glatt blanding. La salsaen passere i en sil, for å få bortskallrester. Varm opp på nytt og smak til med krydder. Fyll paprikaene med spinat og ricottablandingen. Varm opp de fyllte paprikaene i 15 min ved 150 grader i stekeovnen. Server de fylte paprikaene med salsa og godt brød.

Drikkeforslag: Andlau Riesling 1998, Marc Kreydenweiss, Alsace - Frankrike, kr 175,80 (varenr 7658, basisutvalg). Lys gul farge, med godt mineralpreg i duften samt epler, sitrus. Flott og rik smak med bra balanse.

Søtpotet- og løkgrateng
4 ss olivenolje
3 store finhakkede løk
3 store finhakkede hvitløkbåter
250 g søtpoteter
2 store kvaster finhakket rosmarin
10 friske finhakkede salvieblader
salt og pepper
finhakket bladpersille til pynt

Ha oljen i en stor stekepanne og sett den på middels varm plate. Ha i løken og fres den gylden og myk. Tilsett hvitløken og fres videre i 2-3 minutter. Ta pannen av platen og ha løken over i en bolle. Skrell søtpotetene og riv dem grovt på et råkostjern eller i foodprocessor. Overfør til løkbollen sammen med rosmarinen og salvien. Bland godt og smak til med salt og pepper. Ha over i en ildfast form. Drypp over olivenolje. Stek ved 180 grader i en time. Dryss over persillen.

Legg kålbladene i bunnen og oppover kanten i en ildsfast form slik at de henger godt over kanten av formen. Det må ikke være glipper mellom bladene. Legg fyllet i midten og legg resten av smøret på i klatter. Pakk kålbladene som henger over kanten rundt fyllet og hell resten av kraften langs kanten av formen. Dekk godt med aluminiumsfolie. Stek i 45 minutter ved 180 grader. La hvile 10 minutter før du skjærer den i "kakestykker".

Drikkeforslag: Caffrey's Irish Ale, Thomas Caffrey Brewing Company kr. 31,20 (varenr 34017). Ravfarget, middels fyldig, svakt aromatisk humlepreg, bløt stil.

Pannekaker med grønnsaker
(ca 15 pannekaker)
4 egg
3 dl hvetemel
½ ts salt
5 dl melk
olje til steking

Wokgrønnsaker:
ca. 1 l wokgrønnsaker, for eksempel brokkoli, gulrøtter, paprika, rødløk, sukkererter
litt finhakket ingefær
litt salt
olje til steking

Bland mel og salt. Tilsett ca. halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle i ca. 15 minutter. Stek tynne pannekaker på forholdsvis sterk varme. Snu dem når de har stivnet på oversiden og fått fin og gyllen farge på undersiden. Skjær grønnsakene opp som til wok og fres dem raskt i olje til de er så vidt møre. Fyll hver pannekake med grønnsakblandingen og brett sammen. Server dem straks.

Drikkeforslag: Aass Gulløl, Aass Bryggeri, kr. 20,10 (varenr 2654). Lys gyllen farge, middels fyldig, noe sødmefylt maltpreg, lett i ettersmaken.

Kyllingwrap
Tortilla
2 ss olje
1 ts karri
150 g kyllingfilet, skåret i tynne strimler
1 løk, finhakket
1 eple i terninger
4 ss yoghurt naturell
½ ts salt
½ ts pepper eller annet krydder, f .eks. sambal oelek
1 dl Jarlsberg, i tynne strimler
2 dl issalat, finstrimlet

Fres kylling og løk i smør tilsatt karri. Rør inn eple og yoghurt og smak til med salt og krydder. Fordel kylling, salat og ost i tortilla. Brett og server varmt.

Drikkeforslag: Erdinger Weissbier, Erdinger Weissbrau, kr. 35,30 (varenr 7805). Gyllen farge, lett aromatisk og svakt krydderpreget.

Foto: Alf Börjesson - Norsk Mat.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream
Ukens kake
Clotted cream til scones og afternoon tea

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream

Den tar sine 20 timer, men så er ikke afternoon tea noe man tar lett på. Så det er bare å sette i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet
Guide
Oppskrifter med krabbe

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å servere krabbe på tradisjonelt vis, men prøve gjerne en av disse spennende oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 01.november

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt

Møt legendariske Casa Ferreirinha og få nye favoritter fra Portugals vinregion nummer én. Som abonnent sparer du 245 kroner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fredag er burgerdag. Prøv denne spennende versjonen
Dagens rett
Baconburger med blåmuggost

Fredag er burgerdag. Prøv denne spennende versjonen

I dag er det en saftig hjemmelaget burger med en overraskende smak som står på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her