Velfortjent hyllest

Joël Robuchon hylles for sin livslange innsats for det moderne kjøkkenet.
Redaksjonen
15 April 2009 - 11:34

Når Restaurant Magazine offentliggjør årets utgave av San Pellegrino World`s 50 Best Restaurants Awards neste uke, får en av de største bidragsyterne til moderne gastronomi velfortjent oppmerksomhet.

Joël Robuchon, innehaver av flest Michelin-stjerner av alle, 25 til sammen, fordelt på restauranter i (nesten) alle verdenshjørner, mottar utmerkelsen 2009 Lifetime Achievement Award.

Hans umiddelbare reaksjon på nyheten var: - Betyr dette at jeg nå nærmer meg min karrieres høst, og at de beste årene er bak meg?

Det kan vel alle med interesse for verdens gastronomi skrive under på at ikke er tilfelle. Sine 64 år til tross åpnet han i år sin første rene japanske restaurant I Monaco, Yoshi. Det var den 12 restauranten med hans navn etter at han "pensjonerte" seg i 1996. Han forklarer den enorme energien med:

"Entusiasme er det som holder oss levende, det å ha nye prosjekter og utfordringer å bryne seg på. Jeg føler meg veldig beæret over å bli hyllet for det jeg har bidratt med så langt, sier altså Joël Robuchon som allerede i 1984 fikk 3 Michelin-stjerner og like etter ble utnevnt til det forrige århundrets kjøkkensjef (Gault Millau). Og som helt sikkert kommer til å figurere på listen over verdens 50 beste også i 2009.

På fjorårets liste lå hans Paris-utgave av L'Atelier de Joël Robuchon på 14. plass. San Pellegrino World`s 50 Best Restaurants er en årlig kåring hvor en jury bestående av 857 kjøkkensjefer, matelskere og matskribenter fra hele verden stemmer på sine favoritter. Juryen er delt inn i 26 regioner, og hvert jurymedlem får stemme på inntil to restauranter i sin region. Kjøkkensjefene får naturlig nok ikke stemme på egne restauranter. Til sammen skal det stemmes på fem restauranter. Den norske juryen som tilhører region Skandinavia, består blant andre av Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her