Velfortjent hyllest

Joël Robuchon hylles for sin livslange innsats for det moderne kjøkkenet.
Redaksjonen
15 April 2009 - 12:34

Når Restaurant Magazine offentliggjør årets utgave av San Pellegrino World`s 50 Best Restaurants Awards neste uke, får en av de største bidragsyterne til moderne gastronomi velfortjent oppmerksomhet.

Joël Robuchon, innehaver av flest Michelin-stjerner av alle, 25 til sammen, fordelt på restauranter i (nesten) alle verdenshjørner, mottar utmerkelsen 2009 Lifetime Achievement Award.

Hans umiddelbare reaksjon på nyheten var: - Betyr dette at jeg nå nærmer meg min karrieres høst, og at de beste årene er bak meg?

Det kan vel alle med interesse for verdens gastronomi skrive under på at ikke er tilfelle. Sine 64 år til tross åpnet han i år sin første rene japanske restaurant I Monaco, Yoshi. Det var den 12 restauranten med hans navn etter at han "pensjonerte" seg i 1996. Han forklarer den enorme energien med:

"Entusiasme er det som holder oss levende, det å ha nye prosjekter og utfordringer å bryne seg på. Jeg føler meg veldig beæret over å bli hyllet for det jeg har bidratt med så langt, sier altså Joël Robuchon som allerede i 1984 fikk 3 Michelin-stjerner og like etter ble utnevnt til det forrige århundrets kjøkkensjef (Gault Millau). Og som helt sikkert kommer til å figurere på listen over verdens 50 beste også i 2009.

På fjorårets liste lå hans Paris-utgave av L'Atelier de Joël Robuchon på 14. plass. San Pellegrino World`s 50 Best Restaurants er en årlig kåring hvor en jury bestående av 857 kjøkkensjefer, matelskere og matskribenter fra hele verden stemmer på sine favoritter. Juryen er delt inn i 26 regioner, og hvert jurymedlem får stemme på inntil to restauranter i sin region. Kjøkkensjefene får naturlig nok ikke stemme på egne restauranter. Til sammen skal det stemmes på fem restauranter. Den norske juryen som tilhører region Skandinavia, består blant andre av Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Hermetikken Årets restaurant i Norden for 2024

Stavangerrestauranten slo dermed ut sterke finalister fra hele Norden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her