Velfortjent hyllest

Joël Robuchon hylles for sin livslange innsats for det moderne kjøkkenet.
Redaksjonen
15 April 2009 - 11:34

Når Restaurant Magazine offentliggjør årets utgave av San Pellegrino World`s 50 Best Restaurants Awards neste uke, får en av de største bidragsyterne til moderne gastronomi velfortjent oppmerksomhet.

Joël Robuchon, innehaver av flest Michelin-stjerner av alle, 25 til sammen, fordelt på restauranter i (nesten) alle verdenshjørner, mottar utmerkelsen 2009 Lifetime Achievement Award.

Hans umiddelbare reaksjon på nyheten var: - Betyr dette at jeg nå nærmer meg min karrieres høst, og at de beste årene er bak meg?

Det kan vel alle med interesse for verdens gastronomi skrive under på at ikke er tilfelle. Sine 64 år til tross åpnet han i år sin første rene japanske restaurant I Monaco, Yoshi. Det var den 12 restauranten med hans navn etter at han "pensjonerte" seg i 1996. Han forklarer den enorme energien med:

"Entusiasme er det som holder oss levende, det å ha nye prosjekter og utfordringer å bryne seg på. Jeg føler meg veldig beæret over å bli hyllet for det jeg har bidratt med så langt, sier altså Joël Robuchon som allerede i 1984 fikk 3 Michelin-stjerner og like etter ble utnevnt til det forrige århundrets kjøkkensjef (Gault Millau). Og som helt sikkert kommer til å figurere på listen over verdens 50 beste også i 2009.

På fjorårets liste lå hans Paris-utgave av L'Atelier de Joël Robuchon på 14. plass. San Pellegrino World`s 50 Best Restaurants er en årlig kåring hvor en jury bestående av 857 kjøkkensjefer, matelskere og matskribenter fra hele verden stemmer på sine favoritter. Juryen er delt inn i 26 regioner, og hvert jurymedlem får stemme på inntil to restauranter i sin region. Kjøkkensjefene får naturlig nok ikke stemme på egne restauranter. Til sammen skal det stemmes på fem restauranter. Den norske juryen som tilhører region Skandinavia, består blant andre av Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her