Velkommen til NM for Vinkelnere 2002

Den Norske Vinkelnerforening arrangerer for tredje året på rad Norgesmesterskapet for vinkelnere i Stavanger. Arrangementet er et ledd i Buffet - 02, en næringskonferanse med bransjeutstilling, Norgescupfinaler for kokk- og servitørlærlinger, uttakning ti
Redaksjonen
10 Januar 2002 - 14:58

Norgesmesterskapet 2002 er også uttagning til Nordisk Mesterskap, som arrangeres dette året i Finland.

 

NM VINKELNERE 2002

 

18. januar 2002 - Stavanger Forum

 

 

Program

 

Tid

Aktivitet

0800

Fremmøte

0830

Teoriprøve semifinale

1030

Teori slutt

1045

Praktisk del

1230

Lunch

1400

Finalister annonseres

1500

FINALE

1700

Sponsorarrangement

1830

Annonsering av vinner

2030

Middag

 

Dommere

 

Dommerpanelet er sammensatt av ledende personer innen vinmiljøet i Norge.

 

Premier

 

1.      premie er gratis tur og deltagelse i Nordisk mesterskap

2.      premie er gratis tur og deltagelse i Nordisk Mesterskap

 

Vinner kan smykke seg med tittelen : Norgesmester 2002

 

Det blir i tillegg satt opp fine premier fra Engelstad Vin og Brennevin, Maxxium Norge as, Arcus Produkter as, Gaia Wine & Spirits og VinCompagniet.

Konkurranseregler

 

Alt baseres på regelsett fra NM2000, med justeringer for siste endringer for VM 2000. Konkurranseregler er publisert på web www.aperitif.no/dnvf

 

For å delta må man arbeide som vinkelner, hovmester, kjellermester eller ha mestedelen av sin inntekt fra vinkelnerarbeid eller tilsvarende. Formell vinkelner- utdannelse er ikke et krav men sees som en fordel. Lærere, vinimportører, agenter, butikkansatte og lignende kan ikke delta. Dette etter ASI regler.

 

Konkurransespråket er engelsk. Dette fordi både Nordisk mesterskap og Verdensmesterskapet avholdes på engelsk, og at kandidaten blir blandt annet vurdert etter presenasjonsevne på fremmedspråk.

 

Selve konkurransen

 

Konkurransen deles inn i to avdelinger; semifinale og finale.

 

Moment Semifinale

Tid

Poeng

Skriftlig test, 50 spørsmål

90 minutter

40%

Skriftlig mat og vin

15 minutter

20%

Skriftlig blindsmaking

15 minutter

20%

Praktisk (åpne champagne)

10 minutter

20%

 

Moment Finale

Tid

Poeng

Vinteori, spørrekonkurranse

10 minutter

20%

Konversasjon med gjester mat & vin

10 minutter

30%

Praktisk dekantering

 7 minutter

30%

Blindsmaking 3 viner, 5 br.vin

15 minutter

20%

 

I tillegg vil kandidaten bli vurdert etter:

-         språkkunnskaper

-         etikette

-         holdning og uniformering -generell adferd

 

Poeng

 

Poeng oppnådd I semifinale teller ikke I finalen. Kandidat med beste poengsum I finalen er vinner. Hvis det er jevnt mellom to kandidater, vil poengresultat etter semifinale trekkes inn og bli avgjørende.

 

KONKURRANSEBESKRIVELSE

NM2002 VINKELNERE

 

Semifinale

 

Teoridel

 

-         90 minutter til rådighet.

-         teoridel teller 40% av totalen for semifinale.

-         50 spørsmål, på engelsk hvor også besvarelsen skal skje på engelsk.

-         spørsmålene vil dekke alt innen en sommeliers arbeidsfelt, så som kaffe, te, sigar, vin, brennevin, øl og mineralvann.

-         Nordisk profil er tilsiktet.

-         teoriprøven har en høy vanskelighetsgrad, og detaljgrad.

 

Mat og vin i kombinasjon

 

Deltageren skal skriftlig anbefale drikke til en på forhånd oppsatt 4-retters meny. Følgende er viktig å huske på:

-         tidsramme 15 minutter.

-         teller 20% av totalen.

-         kun tillatt å benytte en drikkevare pr. land.

-         husk å inkludere i anbefalingen aperitiff, vann, kaffe/te, avec ogsigar.

-         ved anbefalingen må man angi spesifikk vin (eller annen drikke) med årgang, produsent og andre opplysninger. Videre er det viktig å begrunne hvorfor man velger akkurat denne drikkevaren.

-         grunnet norsk lov skal kandidaten også huske alkoholfritt alternativ.

-         anbefalingen må ta hensyn til eventuelle rammer definert av pris, menyens råvarer, anledning og annet.

Kandidaten må også her besvare på engelsk.

 

Blindsmaking

 

-         15 minutter tilgjengelig for å smake 2 viner blindt.

-         teller 20% av totalen for semifinale.

-         skriftlig blindsmaking, der beskrivelsen er viktigere enn å definere riktig vin.

-         besvarelse her også på engelsk.

-         momenter som skal være med i beskrivelsen er:

-        utseende

-        duft

-        smak

-        lagringspotensiale og alder

-        kvalitet

-        anbefaling til mat

-        land / område

-        drue

-        produsent

 

 

Praktisk prøve

 

Åpning av champagne, og servering til to gjester. Gjestene er i denne sammenheng også dommerene. Kandidaten har 10 minutter til rådighet, og momentet teller 20% av totalen.

 

Tilgjengelig utstyr er champagnekjøler med is, to glass, prøveglass, serviett, asjett til kork.

 

Viktig her er å "spille" en situasjon tilsvarende som i restauranten. Kandidaten blir bedømt i forhold til gjestebehandling og de tekniske elementene ved åpning og servering av champagnen. Kandidaten må påregne å bli stilt spørsmål underveis.

 

All konversasjon på engelsk.

 

 

Finale

 

Gjennomførelse

 

Finalen går på scene foran publikum, og presse. Hver deltager må snakke tydelig og lett forståelig for dommere, gjester og publikum. For mye bruk av avanserte fagutrykk vil ikke telle positivt. Tenk at dette er som en vanlig kveld i restauranten. Vær også oppmerksom på at avbrytelser kan komme fra gjester og publikum.

 

Selve finalen er delt i 3 omganger, der alle kandidatene kjører gjennom momentene teori i første omgang samtidig. Andre omgang er det mat og vinanbefaling til gjester og dekantering som skal gjennomføres. I tredje omgang kjører deltagerene i samme rekkefølge som i andre omgang gjennom momentet blindsmaking.

 

Kandidatene starter på null, der poengene fra semifinalen ikke teller i finale, untatt ved poenglikhet mellom kandidatene.

 

Felles for alle finalemomenter er at kandidaten vil bli vurdert etter;

-         engelsk kunnskaper, ordforråd og grad av beherskelse av språket

-         etikette og generell adferd

-         holdning og uniformering

Finale 1. omgang

 

I første omgang testes kandidatenes teoretiske kunnskaper. Momentet er en spørrekonkurranse der alle kandidatene blir stilt de samme spørsmålene samtidig. Detaljer om praktisk gjennomføring vil bli gitt på konkurransedagen.

-         tidsramme 10 minutter

-         teller 20% av totalen

 

Finale 2. Omgang

 

Mat og vin i kombinasjon

 

Deltageren skal muntlig anbefale drikke til en på forhånd oppsatt meny som blir utlevert når kandidaten ankommer scenen. Følgende er viktig å huske på:

-         tidsramme 10 minutter

-         teller 30% av totalen

-         kun tillatt å benytte en drikkevare pr. land.

-         husk å inkludere i anbefalingen aperitiff, vann, kaffe/te, avec og sigar.

-         ved anbefalingen må man angi spesifikk vin (eller annen drikke) med årgang, produsent og andre opplysninger. Videre er det viktig å begrunne hvorfor man velger akkurat denne drikkevaren.

-         grunnet norsk lov skal kandidaten også huske alkoholfritt alternativ.

-         anbefalingen må ta hensyn til eventuelle rammer definert av pris, menyens råvarer, anledning og annet.

-         husk å tilnærme presentasjonen til en kunde-servitør situasjon i en restaurant.

-         kandidaten skal ikke praktisk skjenke noe eller servere noe til gjestene i denne delen av konkurransen!

 

Dekantering

 

-         kandidaten skal dekantere en flaske vin etter gjeldende regler og fremgangsmåte for dekantering.

-         følgende utstyr vil være tilgjengelig:

-        utvalg av glass, smakeglass, vannglass

-        karaffel

-        vinkurv

-        stearinlys (husk å ta med lighter e.l.)

-        asjett til korken

-        serviett

-        serveringsbrett

-         kandidaten har 7 minutter, og momentet teller 30% av totalen.

-         viktig at kandidaten skal spørre om valg av type vann, men kandidaten skal ikke skjenke det.

-         kun vinen skal skjenkes til gjestene.

Finale 3. Omgang

 

Blindsmaking

-         blindsmaking av 3 viner

-         viktig er beskrivelsen av vinen, og det er ikke så vesentlig med korrekt angivelse av hva vinen er. (Se forøvrig under semifinale)

-         blindsmaking av 5 brenneviner.

-         viktig er at kandidaten skal kun identifisere hva brennevinet er, og ikke beskrive det.

-         kandidaten har 15 minutter på seg, og momentet teller 20% av totalen.

 

Råd og tips

-         sommelier-uniform; sort smoking eller dress, sommelier-forkle, hvit skjorte, sort sløyfe eller slips.

-         husk vinåpner, samt en i reserve dersom den skulle ryke

-         husk lighter

-         opptre som om man er i restauranten under service, det vil vektlegges en løs og naturlig tone med gjestene. De tekniske ferdigheter er ikke alene nok for å imponere dommerene

-         tren på forhånd på tid ved gjennomførelse av de praktiske momenter, samt anbefaling av vin til meny.

-         la ikke støy fra publikum eller nærgående journalister vippe deg av pinnen. Du er vant til mer mas til vanlig i en restaurant.

 

 

NM for vinkelnere arrangeres i samarbeid med

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her