Velkommen til NM for Vinkelnere 2002

Den Norske Vinkelnerforening arrangerer for tredje Äret pÄ rad Norgesmesterskapet for vinkelnere i Stavanger. Arrangementet er et ledd i Buffet - 02, en nÊringskonferanse med bransjeutstilling, Norgescupfinaler for kokk- og servitÞrlÊrlinger, uttakning ti
Redaksjonen
10 Januar 2002 - 15:58

Norgesmesterskapet 2002 er ogsÄ uttagning til Nordisk Mesterskap, som arrangeres dette Äret i Finland.

 

NM VINKELNERE 2002

 

18. januar 2002 - Stavanger Forum

 

 

Program

 

Tid

Aktivitet

0800

FremmĂžte

0830

TeoriprĂžve semifinale

1030

Teori slutt

1045

Praktisk del

1230

Lunch

1400

Finalister annonseres

1500

FINALE

1700

Sponsorarrangement

1830

Annonsering av vinner

2030

Middag

 

Dommere

 

Dommerpanelet er sammensatt av ledende personer innen vinmiljĂžet i Norge.

 

Premier

 

1.      premie er gratis tur og deltagelse i Nordisk mesterskap

2.      premie er gratis tur og deltagelse i Nordisk Mesterskap

 

Vinner kan smykke seg med tittelen : Norgesmester 2002

 

Det blir i tillegg satt opp fine premier fra Engelstad Vin og Brennevin, Maxxium Norge as, Arcus Produkter as, Gaia Wine & Spirits og VinCompagniet.

Konkurranseregler

 

Alt baseres pÄ regelsett fra NM2000, med justeringer for siste endringer for VM 2000. Konkurranseregler er publisert pÄ web www.aperitif.no/dnvf

 

For Ä delta mÄ man arbeide som vinkelner, hovmester, kjellermester eller ha mestedelen av sin inntekt fra vinkelnerarbeid eller tilsvarende. Formell vinkelner- utdannelse er ikke et krav men sees som en fordel. LÊrere, vinimportÞrer, agenter, butikkansatte og lignende kan ikke delta. Dette etter ASI regler.

 

KonkurransesprÄket er engelsk. Dette fordi bÄde Nordisk mesterskap og Verdensmesterskapet avholdes pÄ engelsk, og at kandidaten blir blandt annet vurdert etter presenasjonsevne pÄ fremmedsprÄk.

 

Selve konkurransen

 

Konkurransen deles inn i to avdelinger; semifinale og finale.

 

Moment Semifinale

Tid

Poeng

Skriftlig test, 50 spÞrsmÄl

90 minutter

40%

Skriftlig mat og vin

15 minutter

20%

Skriftlig blindsmaking

15 minutter

20%

Praktisk (Äpne champagne)

10 minutter

20%

 

Moment Finale

Tid

Poeng

Vinteori, spĂžrrekonkurranse

10 minutter

20%

Konversasjon med gjester mat & vin

10 minutter

30%

Praktisk dekantering

 7 minutter

30%

Blindsmaking 3 viner, 5 br.vin

15 minutter

20%

 

I tillegg vil kandidaten bli vurdert etter:

-         sprÄkkunnskaper

-         etikette

-         holdning og uniformering -generell adferd

 

Poeng

 

Poeng oppnÄdd I semifinale teller ikke I finalen. Kandidat med beste poengsum I finalen er vinner. Hvis det er jevnt mellom to kandidater, vil poengresultat etter semifinale trekkes inn og bli avgjÞrende.

 

KONKURRANSEBESKRIVELSE

NM2002 VINKELNERE

 

Semifinale

 

Teoridel

 

-         90 minutter til rÄdighet.

-         teoridel teller 40% av totalen for semifinale.

-         50 spÞrsmÄl, pÄ engelsk hvor ogsÄ besvarelsen skal skje pÄ engelsk.

-         spÞrsmÄlene vil dekke alt innen en sommeliers arbeidsfelt, sÄ som kaffe, te, sigar, vin, brennevin, Þl og mineralvann.

-         Nordisk profil er tilsiktet.

-         teoriprÞven har en hÞy vanskelighetsgrad, og detaljgrad.

 

Mat og vin i kombinasjon

 

Deltageren skal skriftlig anbefale drikke til en pÄ forhÄnd oppsatt 4-retters meny. FÞlgende er viktig Ä huske pÄ:

-         tidsramme 15 minutter.

-         teller 20% av totalen.

-         kun tillatt Ä benytte en drikkevare pr. land.

-         husk Ä inkludere i anbefalingen aperitiff, vann, kaffe/te, avec ogsigar.

-         ved anbefalingen mÄ man angi spesifikk vin (eller annen drikke) med Ärgang, produsent og andre opplysninger. Videre er det viktig Ä begrunne hvorfor man velger akkurat denne drikkevaren.

-         grunnet norsk lov skal kandidaten ogsÄ huske alkoholfritt alternativ.

-         anbefalingen mÄ ta hensyn til eventuelle rammer definert av pris, menyens rÄvarer, anledning og annet.

Kandidaten mÄ ogsÄ her besvare pÄ engelsk.

 

Blindsmaking

 

-         15 minutter tilgjengelig for Ä smake 2 viner blindt.

-         teller 20% av totalen for semifinale.

-         skriftlig blindsmaking, der beskrivelsen er viktigere enn Ä definere riktig vin.

-         besvarelse her ogsÄ pÄ engelsk.

-         momenter som skal vÊre med i beskrivelsen er:

-        utseende

-        duft

-        smak

-        lagringspotensiale og alder

-        kvalitet

-        anbefaling til mat

-        land / omrÄde

-        drue

-        produsent

 

 

Praktisk prĂžve

 

Åpning av champagne, og servering til to gjester. Gjestene er i denne sammenheng ogsĂ„ dommerene. Kandidaten har 10 minutter til rĂ„dighet, og momentet teller 20% av totalen.

 

Tilgjengelig utstyr er champagnekjĂžler med is, to glass, prĂžveglass, serviett, asjett til kork.

 

Viktig her er Ä "spille" en situasjon tilsvarende som i restauranten. Kandidaten blir bedÞmt i forhold til gjestebehandling og de tekniske elementene ved Äpning og servering av champagnen. Kandidaten mÄ pÄregne Ä bli stilt spÞrsmÄl underveis.

 

All konversasjon pÄ engelsk.

 

 

Finale

 

GjennomfĂžrelse

 

Finalen gÄr pÄ scene foran publikum, og presse. Hver deltager mÄ snakke tydelig og lett forstÄelig for dommere, gjester og publikum. For mye bruk av avanserte fagutrykk vil ikke telle positivt. Tenk at dette er som en vanlig kveld i restauranten. VÊr ogsÄ oppmerksom pÄ at avbrytelser kan komme fra gjester og publikum.

 

Selve finalen er delt i 3 omganger, der alle kandidatene kjĂžrer gjennom momentene teori i fĂžrste omgang samtidig. Andre omgang er det mat og vinanbefaling til gjester og dekantering som skal gjennomfĂžres. I tredje omgang kjĂžrer deltagerene i samme rekkefĂžlge som i andre omgang gjennom momentet blindsmaking.

 

Kandidatene starter pÄ null, der poengene fra semifinalen ikke teller i finale, untatt ved poenglikhet mellom kandidatene.

 

Felles for alle finalemomenter er at kandidaten vil bli vurdert etter;

-         engelsk kunnskaper, ordforrÄd og grad av beherskelse av sprÄket

-         etikette og generell adferd

-         holdning og uniformering

Finale 1. omgang

 

I fÞrste omgang testes kandidatenes teoretiske kunnskaper. Momentet er en spÞrrekonkurranse der alle kandidatene blir stilt de samme spÞrsmÄlene samtidig. Detaljer om praktisk gjennomfÞring vil bli gitt pÄ konkurransedagen.

-         tidsramme 10 minutter

-         teller 20% av totalen

 

Finale 2. Omgang

 

Mat og vin i kombinasjon

 

Deltageren skal muntlig anbefale drikke til en pÄ forhÄnd oppsatt meny som blir utlevert nÄr kandidaten ankommer scenen. FÞlgende er viktig Ä huske pÄ:

-         tidsramme 10 minutter

-         teller 30% av totalen

-         kun tillatt Ä benytte en drikkevare pr. land.

-         husk Ä inkludere i anbefalingen aperitiff, vann, kaffe/te, avec og sigar.

-         ved anbefalingen mÄ man angi spesifikk vin (eller annen drikke) med Ärgang, produsent og andre opplysninger. Videre er det viktig Ä begrunne hvorfor man velger akkurat denne drikkevaren.

-         grunnet norsk lov skal kandidaten ogsÄ huske alkoholfritt alternativ.

-         anbefalingen mÄ ta hensyn til eventuelle rammer definert av pris, menyens rÄvarer, anledning og annet.

-         husk Ä tilnÊrme presentasjonen til en kunde-servitÞr situasjon i en restaurant.

-         kandidaten skal ikke praktisk skjenke noe eller servere noe til gjestene i denne delen av konkurransen!

 

Dekantering

 

-         kandidaten skal dekantere en flaske vin etter gjeldende regler og fremgangsmÄte for dekantering.

-         fÞlgende utstyr vil vÊre tilgjengelig:

-        utvalg av glass, smakeglass, vannglass

-        karaffel

-        vinkurv

-        stearinlys (husk Ä ta med lighter e.l.)

-        asjett til korken

-        serviett

-        serveringsbrett

-         kandidaten har 7 minutter, og momentet teller 30% av totalen.

-         viktig at kandidaten skal spÞrre om valg av type vann, men kandidaten skal ikke skjenke det.

-         kun vinen skal skjenkes til gjestene.

Finale 3. Omgang

 

Blindsmaking

-         blindsmaking av 3 viner

-         viktig er beskrivelsen av vinen, og det er ikke sÄ vesentlig med korrekt angivelse av hva vinen er. (Se forÞvrig under semifinale)

-         blindsmaking av 5 brenneviner.

-         viktig er at kandidaten skal kun identifisere hva brennevinet er, og ikke beskrive det.

-         kandidaten har 15 minutter pÄ seg, og momentet teller 20% av totalen.

 

RÄd og tips

-         sommelier-uniform; sort smoking eller dress, sommelier-forkle, hvit skjorte, sort slÞyfe eller slips.

-         husk vinÄpner, samt en i reserve dersom den skulle ryke

-         husk lighter

-         opptre som om man er i restauranten under service, det vil vektlegges en lÞs og naturlig tone med gjestene. De tekniske ferdigheter er ikke alene nok for Ä imponere dommerene

-         tren pÄ forhÄnd pÄ tid ved gjennomfÞrelse av de praktiske momenter, samt anbefaling av vin til meny.

-         la ikke stÞy fra publikum eller nÊrgÄende journalister vippe deg av pinnen. Du er vant til mer mas til vanlig i en restaurant.

 

 

NM for vinkelnere arrangeres i samarbeid med

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

God burgund finnes ogsÄ pÄ ditt nÊrmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes ogsÄ pÄ ditt nÊrmeste pol

Og det til det som i dag mÄ kalles en svÊrt gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besÞkelsestid, og det er fortsatt vin pÄ lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

SÄ godt som lÞken smaker nÄ, kan du spise den som den er uten Ä felle en eneste tÄre. Men prÞv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med lĂžk

SÄ godt som lÞken smaker nÄ, kan du spise den som den er uten Ä felle en eneste tÄre. Men prÞv gjerne en av disse oppskriftene

LÞk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene fÄr den lov Ä skinne litt ekstra. La deg inspirere til Ä bruke litt mer lÞk nÄ mens den er sÄ fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De siste 20 Ärene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 Ärene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiÄr med eksplosiv vekst er Etna DOC pÄ vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme fÄr Þkt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
God burgund finnes ogsÄ pÄ ditt nÊrmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes ogsÄ pÄ ditt nÊrmeste pol

Og det til det som i dag mÄ kalles en svÊrt gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besÞkelsestid, og det er fortsatt vin pÄ lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

NĂ„ vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

NĂ„ vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp pÄ friskhet og all moderasjon hva alkohol angÄr. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

NÄr norske grÞnnsaker er sÄ gode som nÄ, mÄ de fÄ spille hovedrollen
Dagens rett

NÄr norske grÞnnsaker er sÄ gode som nÄ, mÄ de fÄ spille hovedrollen

SommerkÄlen smaker fantastisk rÄ i en salat med en dressing som her. Matchet med bulgur, solmodne tomater og eventuelt litt spekemat, er middagen fullverdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

SÄ godt som lÞken smaker nÄ, kan du spise den som den er uten Ä felle en eneste tÄre. Men prÞv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med lĂžk

SÄ godt som lÞken smaker nÄ, kan du spise den som den er uten Ä felle en eneste tÄre. Men prÞv gjerne en av disse oppskriftene

LÞk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene fÄr den lov Ä skinne litt ekstra. La deg inspirere til Ä bruke litt mer lÞk nÄ mens den er sÄ fersk og god.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her