Norgesmesterskapet 2002 er ogsÄ uttagning til Nordisk Mesterskap, som arrangeres dette Äret i Finland.
Â
NM VINKELNERE 2002
Â
18. januar 2002 - Stavanger Forum
Â
Â
Program
Â
Tid | Aktivitet |
0800 | FremmĂžte |
0830 | TeoriprĂžve semifinale |
1030 | Teori slutt |
1045 | Praktisk del |
1230 | Lunch |
1400 | Finalister annonseres |
1500 | FINALE |
1700 | Sponsorarrangement |
1830 | Annonsering av vinner |
2030 | Middag |
Â
Dommere
Â
Dommerpanelet er sammensatt av ledende personer innen vinmiljĂžet i Norge.
Â
Premier
Â
1.     premie er gratis tur og deltagelse i Nordisk mesterskap
2.     premie er gratis tur og deltagelse i Nordisk Mesterskap
Â
Vinner kan smykke seg med tittelen : Norgesmester 2002
Â
Det blir i tillegg satt opp fine premier fra Engelstad Vin og Brennevin, Maxxium Norge as, Arcus Produkter as, Gaia Wine & Spirits og VinCompagniet.
Konkurranseregler
Â
Alt baseres pÄ regelsett fra NM2000, med justeringer for siste endringer for VM 2000. Konkurranseregler er publisert pÄ web www.aperitif.no/dnvf
Â
For Ä delta mÄ man arbeide som vinkelner, hovmester, kjellermester eller ha mestedelen av sin inntekt fra vinkelnerarbeid eller tilsvarende. Formell vinkelner- utdannelse er ikke et krav men sees som en fordel. LÊrere, vinimportÞrer, agenter, butikkansatte og lignende kan ikke delta. Dette etter ASI regler.
Â
KonkurransesprÄket er engelsk. Dette fordi bÄde Nordisk mesterskap og Verdensmesterskapet avholdes pÄ engelsk, og at kandidaten blir blandt annet vurdert etter presenasjonsevne pÄ fremmedsprÄk.
Â
Selve konkurransen
Â
Konkurransen deles inn i to avdelinger; semifinale og finale.
Â
Moment Semifinale | Tid | Poeng |
Skriftlig test, 50 spÞrsmÄl | 90 minutter | 40% |
Skriftlig mat og vin | 15 minutter | 20% |
Skriftlig blindsmaking | 15 minutter | 20% |
Praktisk (Äpne champagne) | 10 minutter | 20% |
Â
Moment Finale | Tid | Poeng |
Vinteori, spĂžrrekonkurranse | 10 minutter | 20% |
Konversasjon med gjester mat & vin | 10 minutter | 30% |
Praktisk dekantering | Â 7 minutter | 30% |
Blindsmaking 3 viner, 5 br.vin | 15 minutter | 20% |
Â
I tillegg vil kandidaten bli vurdert etter:
-        sprÄkkunnskaper
-Â Â Â Â Â Â Â Â etikette
-Â Â Â Â Â Â Â Â holdning og uniformering -generell adferd
Â
Poeng
Â
Poeng oppnÄdd I semifinale teller ikke I finalen. Kandidat med beste poengsum I finalen er vinner. Hvis det er jevnt mellom to kandidater, vil poengresultat etter semifinale trekkes inn og bli avgjÞrende.
Â
KONKURRANSEBESKRIVELSE
NM2002 VINKELNERE
Â
Semifinale
Â
Teoridel
Â
-        90 minutter til rÄdighet.
-Â Â Â Â Â Â Â Â teoridel teller 40% av totalen for semifinale.
-        50 spÞrsmÄl, pÄ engelsk hvor ogsÄ besvarelsen skal skje pÄ engelsk.
-        spÞrsmÄlene vil dekke alt innen en sommeliers arbeidsfelt, sÄ som kaffe, te, sigar, vin, brennevin, Þl og mineralvann.
-Â Â Â Â Â Â Â Â Nordisk profil er tilsiktet.
-Â Â Â Â Â Â Â Â teoriprĂžven har en hĂžy vanskelighetsgrad, og detaljgrad.
Â
Mat og vin i kombinasjon
Â
Deltageren skal skriftlig anbefale drikke til en pÄ forhÄnd oppsatt 4-retters meny. FÞlgende er viktig Ä huske pÄ:
-Â Â Â Â Â Â Â Â tidsramme 15 minutter.
-Â Â Â Â Â Â Â Â teller 20% av totalen.
-Â Â Â Â Â Â Â Â kun tillatt Ă„ benytte en drikkevare pr. land.
-Â Â Â Â Â Â Â Â husk Ă„ inkludere i anbefalingen aperitiff, vann, kaffe/te, avec ogsigar.
-        ved anbefalingen mÄ man angi spesifikk vin (eller annen drikke) med Ärgang, produsent og andre opplysninger. Videre er det viktig Ä begrunne hvorfor man velger akkurat denne drikkevaren.
-        grunnet norsk lov skal kandidaten ogsÄ huske alkoholfritt alternativ.
-        anbefalingen mÄ ta hensyn til eventuelle rammer definert av pris, menyens rÄvarer, anledning og annet.
Kandidaten mÄ ogsÄ her besvare pÄ engelsk.
Â
Blindsmaking
Â
-Â Â Â Â Â Â Â Â 15 minutter tilgjengelig for Ă„ smake 2 viner blindt.
-Â Â Â Â Â Â Â Â teller 20% av totalen for semifinale.
-Â Â Â Â Â Â Â Â skriftlig blindsmaking, der beskrivelsen er viktigere enn Ă„ definere riktig vin.
-        besvarelse her ogsÄ pÄ engelsk.
-Â Â Â Â Â Â Â Â momenter som skal vĂŠre med i beskrivelsen er:
-Â Â Â Â Â Â Â utseende
-Â Â Â Â Â Â Â duft
-Â Â Â Â Â Â Â smak
-Â Â Â Â Â Â Â lagringspotensiale og alder
-Â Â Â Â Â Â Â kvalitet
-Â Â Â Â Â Â Â anbefaling til mat
-       land / omrÄde
-Â Â Â Â Â Â Â drue
-Â Â Â Â Â Â Â produsent
Â
Â
Praktisk prĂžve
Â
à pning av champagne, og servering til to gjester. Gjestene er i denne sammenheng ogsÄ dommerene. Kandidaten har 10 minutter til rÄdighet, og momentet teller 20% av totalen.
Â
Tilgjengelig utstyr er champagnekjĂžler med is, to glass, prĂžveglass, serviett, asjett til kork.
Â
Viktig her er Ä "spille" en situasjon tilsvarende som i restauranten. Kandidaten blir bedÞmt i forhold til gjestebehandling og de tekniske elementene ved Äpning og servering av champagnen. Kandidaten mÄ pÄregne Ä bli stilt spÞrsmÄl underveis.
Â
All konversasjon pÄ engelsk.
Â
Â
Finale
Â
GjennomfĂžrelse
Â
Finalen gÄr pÄ scene foran publikum, og presse. Hver deltager mÄ snakke tydelig og lett forstÄelig for dommere, gjester og publikum. For mye bruk av avanserte fagutrykk vil ikke telle positivt. Tenk at dette er som en vanlig kveld i restauranten. VÊr ogsÄ oppmerksom pÄ at avbrytelser kan komme fra gjester og publikum.
Â
Selve finalen er delt i 3 omganger, der alle kandidatene kjĂžrer gjennom momentene teori i fĂžrste omgang samtidig. Andre omgang er det mat og vinanbefaling til gjester og dekantering som skal gjennomfĂžres. I tredje omgang kjĂžrer deltagerene i samme rekkefĂžlge som i andre omgang gjennom momentet blindsmaking.
Â
Kandidatene starter pÄ null, der poengene fra semifinalen ikke teller i finale, untatt ved poenglikhet mellom kandidatene.
Â
Felles for alle finalemomenter er at kandidaten vil bli vurdert etter;
-        engelsk kunnskaper, ordforrÄd og grad av beherskelse av sprÄket
-Â Â Â Â Â Â Â Â etikette og generell adferd
-Â Â Â Â Â Â Â Â holdning og uniformering
Finale 1. omgang
Â
I fÞrste omgang testes kandidatenes teoretiske kunnskaper. Momentet er en spÞrrekonkurranse der alle kandidatene blir stilt de samme spÞrsmÄlene samtidig. Detaljer om praktisk gjennomfÞring vil bli gitt pÄ konkurransedagen.
-Â Â Â Â Â Â Â Â tidsramme 10 minutter
-Â Â Â Â Â Â Â Â teller 20% av totalen
Â
Finale 2. Omgang
Â
Mat og vin i kombinasjon
Â
Deltageren skal muntlig anbefale drikke til en pÄ forhÄnd oppsatt meny som blir utlevert nÄr kandidaten ankommer scenen. FÞlgende er viktig Ä huske pÄ:
-Â Â Â Â Â Â Â Â tidsramme 10 minutter
-Â Â Â Â Â Â Â Â teller 30% av totalen
-Â Â Â Â Â Â Â Â kun tillatt Ă„ benytte en drikkevare pr. land.
-Â Â Â Â Â Â Â Â husk Ă„ inkludere i anbefalingen aperitiff, vann, kaffe/te, avec og sigar.
-        ved anbefalingen mÄ man angi spesifikk vin (eller annen drikke) med Ärgang, produsent og andre opplysninger. Videre er det viktig Ä begrunne hvorfor man velger akkurat denne drikkevaren.
-        grunnet norsk lov skal kandidaten ogsÄ huske alkoholfritt alternativ.
-        anbefalingen mÄ ta hensyn til eventuelle rammer definert av pris, menyens rÄvarer, anledning og annet.
-Â Â Â Â Â Â Â Â husk Ă„ tilnĂŠrme presentasjonen til en kunde-servitĂžr situasjon i en restaurant.
-Â Â Â Â Â Â Â Â kandidaten skal ikke praktisk skjenke noe eller servere noe til gjestene i denne delen av konkurransen!
Â
Dekantering
Â
-        kandidaten skal dekantere en flaske vin etter gjeldende regler og fremgangsmÄte for dekantering.
-Â Â Â Â Â Â Â Â fĂžlgende utstyr vil vĂŠre tilgjengelig:
-Â Â Â Â Â Â Â utvalg av glass, smakeglass, vannglass
-Â Â Â Â Â Â Â karaffel
-Â Â Â Â Â Â Â vinkurv
-Â Â Â Â Â Â Â stearinlys (husk Ă„ ta med lighter e.l.)
-Â Â Â Â Â Â Â asjett til korken
-Â Â Â Â Â Â Â serviett
-Â Â Â Â Â Â Â serveringsbrett
-Â Â Â Â Â Â Â Â kandidaten har 7 minutter, og momentet teller 30% av totalen.
-Â Â Â Â Â Â Â Â viktig at kandidaten skal spĂžrre om valg av type vann, men kandidaten skal ikke skjenke det.
-Â Â Â Â Â Â Â Â kun vinen skal skjenkes til gjestene.
Finale 3. Omgang
Â
Blindsmaking
-Â Â Â Â Â Â Â Â blindsmaking av 3 viner
-        viktig er beskrivelsen av vinen, og det er ikke sÄ vesentlig med korrekt angivelse av hva vinen er. (Se forÞvrig under semifinale)
-Â Â Â Â Â Â Â Â blindsmaking av 5 brenneviner.
-Â Â Â Â Â Â Â Â viktig er at kandidaten skal kun identifisere hva brennevinet er, og ikke beskrive det.
-        kandidaten har 15 minutter pÄ seg, og momentet teller 20% av totalen.
Â
RÄd og tips
-Â Â Â Â Â Â Â Â sommelier-uniform; sort smoking eller dress, sommelier-forkle, hvit skjorte, sort slĂžyfe eller slips.
-        husk vinÄpner, samt en i reserve dersom den skulle ryke
-Â Â Â Â Â Â Â Â husk lighter
-Â Â Â Â Â Â Â Â opptre som om man er i restauranten under service, det vil vektlegges en lĂžs og naturlig tone med gjestene. De tekniske ferdigheter er ikke alene nok for Ă„ imponere dommerene
-        tren pÄ forhÄnd pÄ tid ved gjennomfÞrelse av de praktiske momenter, samt anbefaling av vin til meny.
-        la ikke stÞy fra publikum eller nÊrgÄende journalister vippe deg av pinnen. Du er vant til mer mas til vanlig i en restaurant.
Â
Â