Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
Vellagret og lovende

Vellagret og lovende

Krabber, blåskjell, østers og alle havets fiskeslag er på topp nå når de har nytt godt av en lang sommer. Og ingenting smaker bedre til sjømat enn en frisk, slank og elegant hvitvin. Ukens gode kjøp smaker dessuten ekstra godt.
Aase E. Jacobsen
22 September 2004 - 02:00

 

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

 Ukens viner er sjelden vare her til lands, vellagret muscadet i toppklassen er nemlig ikke hverdagskost. Så er da også Ch. du Coing de Saint Fiarce Comte de St. Hubert 1997 (50654) et glimrende bevis på at det ikke bare er chardonnay og riesling som kan produsere hvitviner beregnet på et langt liv. For denne vinen har ikke tenkt å gi seg med det første.

Duften er imponerende kompleks med nydelig mineralpreg som våt stein, østers samt tang. Smaken er rik og samtidig elegant, sitter meget godt på grunn av skikkelig god syrestruktur, veldig god frukt og mineraler i ettersmaken som varer og varer. En stor vin som kan måle seg med det beste fra Burgund, både Chablis og sentrale deler, samt Alsace.

Skalldyrvin nummer én

Den store forskjellen er alkoholnivået - og fatbruken - som i en burgunder tenderer til å bli vel dominerende men som i en muscadet aldri vil skape ubalanse i vinen. Selv om det eksperimenteres med så vel svært modne druer som nye fat, tilhører dette unntakene. En muscadet vil derfor aldri overdøve maten men ydmykt føye seg etter, selvsagt forutsatt at kombinasjonen er i henhold til anbefalingen.

Denne 14 år gamle vinen er deilig å drikke nå men vil utvikle seg videre - i første omgang i fem år til. Nytes til forseggjorte retter med det beste fra havet, som flyndrefisk med fet skalldyr- eller kremsaus samt varmretter med hummer.

Ikke all muscadet er som denne. Vintypens opprinnelse er rundt byen Nantes, ved Loire-elvens utløp, lengst vest i Frankrike, bare noen mil fra Atlanterhavet som stadig sender regnbyger inn over vinmarkene og som dermed gir sola i vekstsesongen stor konkurranse. Derfor passer en drue som modner tidlig inn i dette bildet.

Muscadets friske, rene og nøytrale stil oppnådde stor popularitet på 70- og 80-tallet som skalldyrvin nummer én. Men har deretter gått gjennom en vanskelig tid med sviktende salg. Årsaken har i stor grad vært selvforskyldt da produsentene ikke var fremsynte nok til å justere den etter hvert mer og mer utvannede vinstilen i henhold til markedets preferanser.

Som en champagne

Det gjelder imidlertid ikke produsenter som Chéreau-Carré som eier vinslottet Ch. Coing de Saint Fiacre med beliggenhet midt i hjertet av appellasjonen Muscadet de Sèvre et Maine, og akkurat i hjørnet (coing) hvor elvene Sèvre og Maine møtes før de renner ut i Loire. Eiendommen med en vinhistorie som går tilbake til romertiden som en av de aller eldste i området, ble etablert på 1400-tallet. På 1700-tallet var det idylliske slottet et populært samlingssted for det lokale aristokratiet, men den til dels grusomme Vendée-krigen endte med at innehaverne ble henrettet og slottet brent. Noen tiår senere ble det gjenoppbygd til dagens vakre utseende. Men det var først da ekteparet Edmonde Carré og Bernard Chéreau, som hadde gjort stor suksess med bulkviner på det parisiske restaurantmarkedet, kjøpte slottet i 1973 at det virkelig begynte å skje. Datteren Véronique Günther-Chéreau, har siden fulgt opp kvalitetssatsingen på de til sammen 40 hektar med vinmarker.

Her vokser muscadetdruen i et svært gunstig jordsmonn av porøs skifer med innslag av glimmerskifer og granatstein som tillater røttene å trenge dypt ned i grunnen og som sørger for at den endelige vinen både har et tydelig mineralpreg og stort raffinement.

Men like viktig er alderen på vinstokkene som for vår vin betyr opp mot 80 år gamle planter, hvilket sikrer lavt utbytte og god lagringsevne. Som jo er godt dokumentert gjennom 1997-versjonen. Et annet forhold som bidrar aktivt til lagringspotensialet er modningen på bunnfallet - sur lie. Mens de fleste muscadeter med sur lie-betegnelse har ligget noen måneder på bunnfallet etter at gjæringen er overstått, har denne ligget 14-16 måneder. Slik kan den sammenlignes med en champagne som gjennomgår lagring på bunnfallet etter annengangsgjæringen i flasken - til tross for at boblene ikke er til stede. Det er kun i de unge sur lie-muscadetene at denne metoden gir et lite innslag av kullsyre som ikke oppleves som direkte bobler men som en prikking på tunga.

Usedvanlig lengde

Men hos den seks år gamle Ch. Coing de St. Fiacre Comte de St. Hubert 2005 (47468) er  denne prikkingen forsvunnet. Dette er eksakt den samme cuvéen som fjortenåringen. Derfor gir denne vinen et godt bilde av hvordan en ung muscadet med potensial til å leve lenge smaker.

Den er svært lukket rent aromamessig i øyeblikket, her anes mineraler, litt mango og et snev av honning. Smaken er imidlertid ganske kraftig med god fedme og munnfølelse, mineralpreget nærmest kleber seg til munnhulen og ettersmaken er lang. En meget klassisk og superfrisk vin uten unoter i form av fruktsødme og høy alkohol som må få følge av mat. Perfekt til det store skalldyrplatået. Aller best blir denne vinen om fem års tid, og den vil trolig holde seg like lenge som 1997-versjonen.

Produsentens standardcuvée Ch. Coing de St. Fiacre 2009 (47469) , når ikke helt opp til sine brødre, men byr likevel på fantastisk valuta for pengene. Den kan nemlig skilte med en usedvanlig god lengde som gjør at den vil fungere aldeles utmerket til ikke bare selvfølgeligheter som østers som blåskjell men også hvit fisk med smørsaus.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 
Foto: Roger Kolbu
Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.
w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .
w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her