Vellykket fra Laroche

Laroches Chablis, velkjent i mange vinkart, har i flere år lidt av å være bulkimportert. Nå tar produsenten selv hånd om flaskene, og resultatet er en helt annen kvalitet.
Redaksjonen
25 September 1998 - 02:48

Laroches Chablis, velkjent i mange vinkart, har i flere år lidt av å være bulkimportert. Bulkvin får en ganske tøff behandling gjennom ytterligere pumping og filtrering, utover det som er nødvendig for enhver vin. Identiteten til en vin skjules også ved at store kvanta utsettes for den samme "renselsesprosessen". Når velrenommerte Laroche som har laget chablis gjennom fem generasjoner, selv tar ansvaret for flasketappingen, er det en helt annen kvalitet som stiger opp fra glasset. En sammensatt duft av mineraler og gule frukter etterfulgt av en relativt rik munnfølelse samt en kalkpreget fedme i finishen. Laroche Chablis 2012 (6680). I følge firmaets adm. direktør, David J. K. Prentice, er forklaringen å finne i et minimum av pumping samt en meget forsiktig filtrering. - Slik kommer Laroche-stilen til uttrykk, sier han og fortsetter: Dessuten er 1997 en bra årgang. Selvsagt når den ikke opp til samme høyder som 1996 som jo er århundrets beste i Chablis.

I toppsjiktet
Druene til standardcuvéen kommer dels fra druemost kjøpt av vinbønder (druer er umulig å kjøpe i Chablis) og dels fra Laroches eget domaine St. Martin, Laroche St. Martin Chablis 2013 (30414). Laroche lager også en cuvée med dette navnet som kommer 100 prosent fra St. Martin. I 96-versjonen er den en del rikere med et mer uttalt mineralpreg enn den vanlige cuvéen. Her får du mye chablis for pengene, og det er viktig når prisene øker så vidt kraftig og amerikanerne for alvor har fått øynene opp for chablis. Selvsagt mye forårsaket av flotte årganger på rekke og rad, men også fordi Wine Spectator plasserte Laroche sin Grand Cru Les Blanchots Vieilles Vignes 1996 i toppen av hvite burgundere tildigere i år. Denne vinen er dessverre ikke tilgjengelig i Norge. Den er heller ikke særlig åpen i smaksøyeblikket, pur ung som den er, men uten tvil en stor vin. De fleste store chabliser serveres imidlertid som dette, svært unge. Eneklte produsenter kjører dessuten på med for mye eik, slik at chabliskarakteren fullstendig kamufleres. Nå bruker ikke Laroche mye fat, så det er ikke eiken som gjør vinen vanskelig å få tak i, i denne fasen av livssyklusen. Til hjelp for den som er tvungen til å servere unge grand cru'er, har Laroche spesialdesignet en karaffel for chablis. Den er så slank at du får den ned i en kjøler, og vid nok til å gi vinen nødvendig mengde luft.

Aperitiff
Et annen idé Prentice ivrer for er å selge chablis som aperitiff eller alternativ til en drink eller øl. Den vanlige cuvéen selges i kvartflasker og er derfor velegnet til barer hvor etterspørselen etter hvitvin er såpass liten at det å selge vin i glass er utelukket. Laroche Petit Chablis 2012 (30413) finnes ikke i kvartflasker, men er så nær den perfekte aperitiff du kan komme: Frisk fin duft av sitrus og kalk, tilsvarende i smaken med en behagelig apetittvekkende prikking i finishen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her