Venter astronomiske priser

Champagneflaskene som ble funnet utenfor Åland sist sommer og som sannsynligvis er verdens eldste kommer trolig til å bli auksjonert bort.
Redaksjonen
19 November 2010 - 20:40

Sist onsdag hadde et stort pressekorps fra hele verden tatt turen til Åland for å ta de berømte champagneflaskene som hadde ligget på 47 meters dyp i nesten 200 år, nærmere i øyesyn. Da redningsaksjonen var avsluttet, hadde dykkerne hentet opp 168 flasker. Samtlige flasker er omkorket, og noen var så ødelagt at det ikke lot seg gjøre å redde dem.

Imponerende ungdommelig
Det som man i første omgang trodde var champagne utelukkende fra det nå nedlagte champagnehuset Juglin, viste seg å inkludere også en del flasker Veuve Clicquot. Det ble satt stor pris på hos Veuve Clicquot siden dette huset har vært involvert i blant annet omkorkingen av skatten. Det viser seg ellers at Jacquesson og Juglin samarbeidet frem til 1829, på det tidspunktet hvor skipet antas å ha gått ned, så de fleste av disse historiske flaskene er faktisk forløperne til dagens Jacquesson.

Noen utvalgte journalister, deriblant Apéritifs redaktør, Aase E. Jacobsen, fikk muligheten til å smake på innholdet fra to av flaskene. - Juglin/Jacquesson var i starten veldig rustikk rent aromamessig, men åpnet seg mer og mer med luft. Men det er først og fremst smaken som gjør seg bemerket, for den har en imponerende ungdommelig frukt dominert av aprikos og appelsinskall. Ettersmaken er lang. Syren er frisk og god, og balanserer den uttalte sødmen godt, forklarer hun.

Søtt i nord
Veuve Cliquot-utgaven var derimot ikke god, ekstremt animalsk og uten friskhet. Trolig var dette en svak flaske. Men det blir det bare noen få pengesterke som vil kunne utforske all den tid de resterende flaskene etter all sannsynlighet vil bli auksjonert bort. En auksjon kommer trolig til å bli organisert av Christies eller Sothesby og på Åland. Målet er trolig å slå den nye verdensrekorden for vinpris satt i Hong Kong. Landskapsregjeringen på Åland som disponerer over skatten, har ennå ikke bestemt seg for hva den skal gjøre med flaskene. Et annet alternativ som er blitt lansert er å bruke flaskenes innhold som dosage for en ny champagne.

Med en restsødme på minst 50 gram sukker er det snakk om en champagnestil som er utdatert for lengst. Den søte champagnen var for øvrig en spesialitet for det nordiske, baltiske og russiske markedet på 17-1800-tallet. Og Juglin/Jacquesson samt Veuve Cliquot var de eneste som satset på denne nisjen da konkurransen på det langt "tørrere" britiske markedet ble for tøff.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her