Venter astronomiske priser

Champagneflaskene som ble funnet utenfor Åland sist sommer og som sannsynligvis er verdens eldste kommer trolig til å bli auksjonert bort.
Redaksjonen
19 November 2010 - 19:40

Sist onsdag hadde et stort pressekorps fra hele verden tatt turen til Åland for å ta de berømte champagneflaskene som hadde ligget på 47 meters dyp i nesten 200 år, nærmere i øyesyn. Da redningsaksjonen var avsluttet, hadde dykkerne hentet opp 168 flasker. Samtlige flasker er omkorket, og noen var så ødelagt at det ikke lot seg gjøre å redde dem.

Imponerende ungdommelig
Det som man i første omgang trodde var champagne utelukkende fra det nå nedlagte champagnehuset Juglin, viste seg å inkludere også en del flasker Veuve Clicquot. Det ble satt stor pris på hos Veuve Clicquot siden dette huset har vært involvert i blant annet omkorkingen av skatten. Det viser seg ellers at Jacquesson og Juglin samarbeidet frem til 1829, på det tidspunktet hvor skipet antas å ha gått ned, så de fleste av disse historiske flaskene er faktisk forløperne til dagens Jacquesson.

Noen utvalgte journalister, deriblant Apéritifs redaktør, Aase E. Jacobsen, fikk muligheten til å smake på innholdet fra to av flaskene. - Juglin/Jacquesson var i starten veldig rustikk rent aromamessig, men åpnet seg mer og mer med luft. Men det er først og fremst smaken som gjør seg bemerket, for den har en imponerende ungdommelig frukt dominert av aprikos og appelsinskall. Ettersmaken er lang. Syren er frisk og god, og balanserer den uttalte sødmen godt, forklarer hun.

Søtt i nord
Veuve Cliquot-utgaven var derimot ikke god, ekstremt animalsk og uten friskhet. Trolig var dette en svak flaske. Men det blir det bare noen få pengesterke som vil kunne utforske all den tid de resterende flaskene etter all sannsynlighet vil bli auksjonert bort. En auksjon kommer trolig til å bli organisert av Christies eller Sothesby og på Åland. Målet er trolig å slå den nye verdensrekorden for vinpris satt i Hong Kong. Landskapsregjeringen på Åland som disponerer over skatten, har ennå ikke bestemt seg for hva den skal gjøre med flaskene. Et annet alternativ som er blitt lansert er å bruke flaskenes innhold som dosage for en ny champagne.

Med en restsødme på minst 50 gram sukker er det snakk om en champagnestil som er utdatert for lengst. Den søte champagnen var for øvrig en spesialitet for det nordiske, baltiske og russiske markedet på 17-1800-tallet. Og Juglin/Jacquesson samt Veuve Cliquot var de eneste som satset på denne nisjen da konkurransen på det langt "tørrere" britiske markedet ble for tøff.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her