Verden i endring

Tenk deg en verden der verdens beste sprudlende vin kommer fra Surrey i det sørlige Storbritannia. Og at Sverige produserer Riesling av ypperste klasse.
Redaksjonen
18 Mai 2007 - 15:33

Det er ikke science fiction. Flere anerkjente klimaforskere kommer nå med advarsler om at verden er i så stor endring at vinkartet kan se totalt annerledes ut om noen år. Det skriver Miamiherald.com.
 
Tyske rødviner
Om 50 år kan Napa Valley i California være like varm som Central Valley's Lodi-appelasjon er nå. Bordeaux er i ferd med å få et klima som likner på Languedocs. Tyskland kan komme til å produsere forførende rødviner.
 
- Jeg tror ikke du kan ta en avgjørelse om en vingård i dag basert på historisk informasjon, sier David Graves som eier Saintsbury wines i Napa Valley.
 
- Man er nødt til å ta klimaforandringene i betraktning, sier han.
 
Konstant forandring
I unge vinregioner, som i California, er været optimalt for tiden. Derfor er det vanskelig å spore effekten av global oppvarming her. Men ting er i konstant forandring. Forskningen viser at områder som California kan utvikle seg til å bli helt på kanten av hva som er optimalt.
 
Mindre endringer i klimaet kan gjøre ting vanskelige for vinprodusenter i California.
 
Endrer viner
Vineksperten Jancis Robinson sier at global oppvarming uten tvil er med på å endre viner.
- Tørre tyske viner er nydelige for tiden. Engelske og kanadiske viner har tjent på klimaforandringene, sier hun. England og Wales har faktisk flere enn 400 vingårder.
 
Men Robinson mener også at viner fra varmere regioner som Spania og Australia lider som følge av høyere temperaturer.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her