Verdens beste chardonnay

Denne måneden ble den tolvte internasjonale kvalitative konkurransen, "Chardonnay du Monde", avholdt.

Den årlige vinkonkurransen ble avholdt 10.-13. mars på Château des Ravatys i Burgund, Frankrike. I denne konkurransen ble 1090 viner fra 37 land prøvesmakt, noe som er en svak nedgang på 6 prosent fra året før.
 
Dommerpanelet smakte i henhold til de internasjonale standarder som er fremlagt av OIV. Dommerne ble tilbudt et kurs i Kvalitetstesting, hvor hver enkelt dommers smakspalett ble kartlagt, og hvor de distinkte aromaene til chardonnaydruen ble identifisert. Dommerne fikk likeledes en innføring i OIVs metodikk for internasjonal vinbedømming.
 
Alle nye dommere tok dette kurset, som fant sted på Paul Bocuse Institute Ecully, før de ble gitt adgang i smakspanelet. Kun 40% av dommerpanelet kom fra Frankrike.
 
Vinene ble klassifisert og bedømt etter deres generelle kvalitet, med fokus på viner som viste typeriktige karakterer og intense chardonnayaromaer. Eikepreg ble sett på som en fordel dersom den var harmonisk og diskret, men trakk ned dersom den skjulte andre aromaer. Generelt sett har et innhold av noen få gram sukker hatt en tendens til å høyne rangeringen, noe årets test også viste. Viner laget på delvis tørkede - samt sent høstede druer - fikk spesielt god mottakelse. Tørre viner ble bedømt suksessfulle i det de fremviste en harmoni i form av elegat syre og en kompleks aroma.
 
Champagne/musserende viner mottok flere utmerkelser, og da særlig Champagne og sveitsiske musserende.
 
Det ble delt ut medaljer til 323 viner (29,6%), og deres fordeling var som følger:
● Gullmedalje - Excellence: 0
● Gullmedalje: 64
● Sølvmedalje: 189
● Bronsemedalje: 70
 
Lenker til oversikten over vinnerne finner du her:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen