Ukens drink
Verdens enkleste og eldste drink har mye smak og moderat alkohol

Verdens enkleste og eldste drink har mye smak og moderat alkohol

Sherry cobbler er gammel som bartenderhistorien. Men fungerer like godt i 2024 som for to hundre år siden.
05 Januar 2024 - 13:00

Siden sherry var en veldig vanlig drikk for i tiden (ikke bare til suppe som i Grevinnen og Hovmesteren), er det ikke så rart at den ble midtpunktet i en populær drink da drinkmiksingen tok seg opp i første halvdel av 1800-tallet.

Den gang drinkene var enkle og med to til tre komponenter. Sherry cobbler er nettopp en slik drink, bestående av (søt) sherry, sukker og appelsin og/eller sitron med knust is.

Den er strengt tatt ikke verdens eldste miksede drink, men det er ikke langt unna.

Den skal første gang har vært omtalt skriftlig av Charles Dickens i The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit som kom ut i 1844. Dette var i starten av forfatterens karriere, og stilen er såkalt pikaresk, som innebærer kortere snutter, gitt ut som serier, og ofte med humoristisk eller satirisk snert.

Noe av handlingen finner sted i USA, hvor Charles Dickens hadde oppholdt seg i 1842, så det er nok her denne drinken kommer inn i bildet.

Knust is var luksus på den tiden, og all isen og den lave alkoholen gjør den til en forfriskende sommerdrink.

Laget som en sherry sour med mer appelsin enn sitron, blir den mer kremet og oppleves ikke like kald.

Til denne drinken er det ikke fino eller manzanilla som trengs, derimot en sherrystil med mer kompleksitet fra den oksidative fatmodningen - som oloroso eller palo cortado. Har du cream sherry som tar opp plass i barskapet, kan du selvsagt bruke den, men da må du være forsiktig med sukkerbruken siden den er ganske så søt. 

Aller best er det å bruke en tørr sherry, for da kan du justere sukkermengden selv.

Resultatet er en forfriskende, men også lett kompleks drink som også kan nytes foran peisen i iskalde januar.

Sherry sour

Sherry sour

Fremgangsmåte

  1. Fyll en shaker uten is med sherry, appelsinjuice, sitronjuice, sukkerlake el honning og eggehvite.
  2. Rist kraftig til det skummer godt.
  3. Tilsett isbiter og rist videre.
  4. Sil over i et avkjølt glass med en stor isbit.
  5. Pynt med appelsinskive og mynteblader.

Tips: Om du bruker en søt sherry, må du redusere mengden sukker noe. 

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage
Dagens rett

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage

Fisk er fabelaktig på grillen, og laks med sesongens nyhøstede purre er intet unntak - prøv denne spennende retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her