Ukens drink

Rebujito

Dette er sommerens aller mest leskende drink
Foto: (Rimma_Bondarenko)

Dette er sommerens aller mest leskende drink

Denne hiten fra Sevilla er som skapt for hete dager, og så gir den mye av den samme smaken som mojito - syrlig lime og frisk mynte - men med det lille ekstra.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2020 - 13:00

For det er ikke rom, men tørr sherry av typen fino eller manzanilla som brukes i denne drinken. En tradisjon som stammer fra Sevilla hvor den ble en hit fra 80-tallet. At den ble så populær, er lett å forstå om du har vært i Sevilla i juli - det er drepende varmt og det eneste alkoholholdige som går an å drikke, er noe veldig lett og leskende. Fino og manzanilla  med sine 15 prosent blir under slike omstendigheter for heavy, uansett hvor leskende og frisk og anvendelig denne skjulte vinskatten er. Men når den blandes med masse isbiter, sitronlimonade og mynte blir saken en annen.

Etter hvert har Sprite overtatt for limonade, og det er synd for da mister du den ekte sitron- og limesmaken. Siden jeg synes Sprite (eller annen sitronbrus) ikke har noe i en voksendrink å gjøre, er det en trøst å vite at rebujito er en utvikling av klassikeren sherry cobbler. Den er, i likhet med andre cobbler-drinker, som opprinnelig var en vinbasert drink med litt frukt og sukker og masse knust is, ment å serveres på varme dager og oppstod samtidig med en annen lignende klassiker, mint julep.

Som med så mange andre drinker er sherry cobbler en amerikansk kreasjon. Rebujito er et stykke unna denne originalen, og mitt forslag er dessuten tørrere og friskere enn den du får på barer i Sevilla i dag. Det oppnås med 50/50 limonade og soda. Noe som gjør at du uten problem kan drikke to eller flere av denne drinken siden alkoholinnholdet blir forholdsvis lavt.  

Slik lager du limonade selv

Hvilken type tørr sherry du bruker er en smakssak, fino er litt kraftigere enn manzanilla, men begge stilene finnes nå i basisutvalget, både i hele og halve flasker, så det burde være lett å få tak. 

Her finner du utvalget av fino 

Og her er utvalget av manzanilla

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste 

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her