Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

"...verdt ein nobelpris"?

5. november er det klart for den årlige Rakfiskfestivalen i Valdres. I år kan de mange tusen entusiastene som skal dit varme opp med Hallgrim Bergs appetittvekkende bok.
Redaksjonen
03 November 2009 - 11:41

Rakfisk i godt lag har den tidligere Høyre-politikeren fra Ål i Hallingdal kalt sitt verk. Boka kommer ved inngangen til en av verdens mest illeluktende matsesonger. Det hevdes at så mange som 750 000 nordmenn hvert år er i rakfisklag.
Berg har selv deltatt i mange slike for å kunne skrive denne boka, og ett er klart: enten bruker vår mann båndopptaker, eller så er han flink til å holde seg edru og klar. Det siste kan synes sannsynlig, for Berg skriver at han presset i seg en halvliter med kremfløte foran Halvor Heuchs gilde i Villaveien i Oslo sist vinter. Her ble det servert sju typer rakefisk, og angivelig mer enn ti typer akevitt (pluss vertens hjemmelagede stikkelsbærvin).

Pussig sammentreff?
Hallgrim Berg er ikke den første som skriver om rakfisk. Det eldste skriftlige materialet man kjenner om denne type mat er fra 1348. "Året etter kom svartedauden. Truleg var det ingen samanheng", fastslår Berg. Dronning Kristinas livsmedikus ville aldri i livet ha trukket den samme konkusjonen. Det var han som var overbevist om at rakfisken egentlig var råtten, og som fastslo at fisken hadde "lukt av ferske ekskrementer".

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Gjerrige på saltet
I det hele tatt mangler det ikke gode og interessante historier om rakfisken, og Hallgrim Berg har spadd opp de fleste. En av hans mange kilder er bonde Joar Dvergsdal fra Jølster i Sogn og Fjordane. Gjennom historien hadde bøndene som fisket i Jølstervatnet solgt salt fisk i 200-kilos tønner til Bergen. Noe snakk om rakfisk ble det ikke før på 1930-tallet, da det plutselig var snaut med salt. Bøndene tok sjansen på å lettsalte fisken, og sendte den i retning Bergen. Neste års bestilling var større enn noensinne, for aldri hadde fisken smakt bedre enn sist år. Bergenserne hadde fått i seg rakfisk uten at de visste det, skriver Hallgrim Berg.

Hver sin vri
Terje Nøkleby fra Leira, gammel handelsreisende og sportsfisker, mener tvert i mot at man skal merke at det er rakfisk man spiser. Han insisterer på at tre-fire centimeter av blodranda skal sitte igjen i fisken, mildt sagt i strid med Næringsmiddeltilsynets anbefalinger. Og Nøkleby nyter striden med de lokale myndighetene, som mener at den gamle mannen er gal. Ikke minst når han røper at han til slutt også tømmer alt slimet og blodet fra bøtta der fisken lå opp i butten. Blodet fjerner uønskede bakterier. Slimet er "mat for melkesyrebakteriene, sier Nøkleby og ler myndighetene opp i ansiktet.
Når man leser slike historier er det kanskje ikke rart at Arne Moslåtten i Hellebillies i sin tid fikk inspirasjon til tekstlinjen "Eg vil påstå at rakafisk med lauk og lefse er eit kjemisk produkt verdt ein nobelpris".

Bruk mer penger
Rakfisk i godt lag er ei bok som tyter av gode historier. Berg brenner selv for bokens tema, og har snakket med alt som kan krype og gå av produsenter, eksperter og andre som kan og mener noe om rakfisk her i landet. Lokale skikker og tradisjoner dras fram, og det finnes flere historiske bilder som viser hvordan fisk fra fjellvann havnet i butt i gamle dager.

Men det moderne rakfisk-Norge er også med. Rakfiskfestivalen samler i dag 25 000 mennesker i vinterkulda. Arrangørene sitter igjen med seks millioner kroner i kassa. Øvrige som merker ringvirkninger av at Valdres innvaderes av entusiaster kan telle 40 millioner kroner i pluss!

Alle som bidrar til denne festen bør i høst også spandere på seg Hallgrim Bergs bok. Vi får en god leseopplevelse, og forfatteren blir ikke raka fant.

399 kroner
176 sider
Det Norske Samlaget
Antall stjerner:

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her