Vil ha egen reiselivsminister

Reiselivsnæringen finner seg ikke lenger i å bli avspist med lite både tid og ressurser fra Handels- og næringsministeren. Utfordringene står i kø, og nå krever bransjen et troverdig engasjement fra statsråden - eller en egen reiselivsminister.
Redaksjonen
03 Februar 2001 - 02:00

I 1999 bidro norsk reiselivsnæring med 51 milliarder kroner til brutto nasjonalprodukt, og sysselsatte 155.000 arbeidstakere. Næringene står for nærmere sju prosent av landets samlede sysselsetting, og betyr således langt mer for verdiskaping og sysselsetting i Norge enn primærnæringene til sammen. Men næringen står overfor store utfordringer i tiden som kommer, og verdiskapingen per sysselsatt er for lavt sammenlignet med mange andre næringer. Til tross for dette vier Næringsministeren altfor lite tid og ressurser til reiselivsnæringen.
 
I åpningsinnlegget sitt under Reiselivsmessen 2001 i januar tok Næringsminister Grete Knudsen utgangspunkt i reiselivsmeldingen som ble lagt frem våren 2000, og utfordret næringen til å selv ta ansvar for de utfordringer den står overfor. Denne uttalelsen er ikke godt mottatt i bransjen.
 
- Næringen tar ansvar, men det må jo være et tankekors at departementet snart er uten ressurser som arbeider med dette. Fra å bruke nærmere 20 årsverk på midten av 80-tallet er det i dag knapt nok ett årsverk igjen, sier Ingunn Hofseth, generalsekretær i HSMAI - reiselivets eget fagforum, og legger til - nå krever medlemsbedrifter handling.
 
- Som næringsministeren helt riktig påpeker har det vært en enorm utvikling i næringen bare de siste ti årene. Reiselivet er viktig for norsk økonomi og er i stadig vekst. Vi synes derfor det er på sin plass at næringen blir tatt mer på alvor, og at det blir satt flere ressurser inn på felles tiltak slik at bransjen kan stå best mulig rustet til å møte de utfordringene som kommer. Vi savner konkrete forslag innenfor ministerens eget ansvarsområde som går på utforming av næringens rammebetingelser på områder som tdanning, kompetanseheving, rekruttering og utvikling for å møte fremtidens utfordringer, sier rektor Bård Tronvoll ved Norsk Reiselivshøyskole.

 
Til tross for at reiselivsnæringen er større enn primærnæringene til sammen både i omsetning og antall sysselsatte, er det primærnæringene som blir best tatt hånd om og får størst oppmerksomhet - blant annet med egen landbruks- og fiskeriminister. Handels- og næringsministeren har ansvar for reiselivet som en av flere andre næringer. I Nærings- og handelsdepartementet er det kun en håndfull personer som jobber med utforming av rammebetingelser for næringen.
 
- Vi har fått erfare konsekvensene av svak satsing fra det offentlige på ressursbruk for å utvikle rammebetingelser for reiselivsnæringen. Momsforslaget i høst er bare et eksempel på unødvendige problemer som oppstår når forvaltningen ikke kjenner utfordringene reiselivet står overfor, tilføyer Tronvoll. Hadde det vært satt ressurser inn fra næringen og det offentlige som frembrakte de samme konsekvensutredninger som for eksempel landbruksnæringen har ressurser til, ville også beslutninger av stor betydning for reiselivets fremtid være mer forutsigbare hva konsekvenser angår, tillegger han.
 
En problemstilling som både ministeren og næringen er opptatt av, er rekruttering og kompetansehevingen. Tall fra næringen viser at halvparten av alle reiselivsstudentene går over til annen virksomhet etter endt utdannelse. Dette er alvorlig.
 
- Denne utfordringen må vi gå sammen om å håndtere. Det er nødvendig med et atskillig sterkere engasjement fra næringsministeren, sier generalsekretær Ingunn Hofseth som også er HSMAIs europasjef. Vi ser at Norge står i fare for å henge etter i forhold til flere andre europeiske land. Bransjen har spesiell fokus på kompetanseheving og rekruttering - det bekrefter de 1300 medlemmene i HSMAI. Vi har hittil vært nødt til å ta skjeen i egen hånd. Forslagene som Knudsen trakk frem i innlegget sitt på Reislivsmessen er gode, men viser at det er på tide med tett dialog og nye fremtidsrettede tiltak. Det kunne gitt fantastiske resultater om ministeren for ikke si Regjeringen, tok sitt ansvar og engasjerte seg mer aktivt i de prosessene som må til for å lykkes.
 
Oppfordringen fra HSMAI og Norsk Reiselivshøyskole er at regjeringen og forvaltningen gjennomgår måten reiselivsspørsmål håndteres på av det offentlige. Konklusjonen er at det er et klart behov for en egen reiselivsminister. På kort sikt foreslår begge at ministeren tar initiativ til opprettelse av en Referansegruppe bestående av offentlige og private reiselivsaktører som kan drøfte utfordringer og mulige løsninger.
 
- I en næring med spesielle behov på grunn av høye investeringer i fast kapital må ministeren være handlingsorientert og legge til rette for nye samarbeidsformer. Reiselivets behov må ivaretas og det må foreslås konkrete tiltak som gjør næringen i stand til å møte tøffe lønnsomhetskrav. Samtidig vil vi være en attraktiv bransje for nye generasjoner som stiller nye krav til reiselivet som karrierevei, sier Tronvoll.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her