Sanking var en viktig del av konseptet da Noma og Rene Redzepi i våres var i Mexico.
Sanking var en viktig del av konseptet da Noma og Rene Redzepi i våres var i Mexico. (Bilde: Vincent L Long)

Vil ha matkunnskap på topp på timeplanen

Verdens mest kjente kokk, René Redzepi, mener det å ha kunnskap om spiselige planter er like viktig som å lese og regne. Det gjør dansk skolevesen nå noe med.

Det var i forbindelse med lanseringen av Nomas app Mad at René Redzepi kom med denne uttalelsen. Mad er en app som skal hjelpe folk, i første omgang dansker, å bli flinkere til å utnytte alle de gratis ressursene i naturen.

Foraging, eller sanking, som konseptet nå er mest kjent som, er selve basen for Nomas og det nordiske kjøkkens suksess.

René Redzepi mener også at det har vært viktig for ham som sønn av en muslimsk flyktning fra Macedonia, å få en sterk tilknytning til Danmark.

Derfor lanseres nå et spesiallaget pensum for danske skolebarn, Vild mad i skolen. Det er rettet mot 6. og 7. klasse og er klart til å ta i bruk allerede denne høsten. Det er et initiativ som ikke bare handler om sanking, men en bredere definert matkunnskap:  

- Det er viktig å gi barn solide naturopplevelser som appellerer til alle sanser. Gjennom dette prosjektet tydeliggjør vi at maten har hatt et liv før det havner i kjøledisken. Dermed unngår vi at de kommende generasjoner blir fremmedgjort for det de putter i munnen, sier naturformidler Frantz Holmberg fra Danmarks Jægerforbund. Han er en av 50 naturformidlere eller -veiledere utdannet av folkene bak Mad.

Men også voksne dansker skal læres opp. Vild Mad innebærer også et opplegg for workshops over hele landet ledet av profesjonelle sankere. Målet er å inspirere befolkningen til å starte sanking. 27. august finner Vild Mad Festival sted i København.

Her kan du lese mer om festivalen 

Og her kan du fordype deg i Mad

Mad-appen ble lansert under Rene Redzepis foredrag på 15 års jubileet for Worlds50Best:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen