Noma
Vil ha matkunnskap på topp på timeplanen
Foto: (Vincent L Long)

Vil ha matkunnskap på topp på timeplanen

Verdens mest kjente kokk, René Redzepi, mener det å ha kunnskap om spiselige planter er like viktig som å lese og regne. Det gjør dansk skolevesen nå noe med.
Aase E. Jacobsen
13 Juli 2017 - 13:49

Det var i forbindelse med lanseringen av Nomas app Mad at René Redzepi kom med denne uttalelsen. Mad er en app som skal hjelpe folk, i første omgang dansker, å bli flinkere til å utnytte alle de gratis ressursene i naturen.

Foraging, eller sanking, som konseptet nå er mest kjent som, er selve basen for Nomas og det nordiske kjøkkens suksess.

René Redzepi mener også at det har vært viktig for ham som sønn av en muslimsk flyktning fra Macedonia, å få en sterk tilknytning til Danmark.

Derfor lanseres nå et spesiallaget pensum for danske skolebarn, Vild mad i skolen. Det er rettet mot 6. og 7. klasse og er klart til å ta i bruk allerede denne høsten. Det er et initiativ som ikke bare handler om sanking, men en bredere definert matkunnskap:  

- Det er viktig å gi barn solide naturopplevelser som appellerer til alle sanser. Gjennom dette prosjektet tydeliggjør vi at maten har hatt et liv før det havner i kjøledisken. Dermed unngår vi at de kommende generasjoner blir fremmedgjort for det de putter i munnen, sier naturformidler Frantz Holmberg fra Danmarks Jægerforbund. Han er en av 50 naturformidlere eller -veiledere utdannet av folkene bak Mad.

Men også voksne dansker skal læres opp. Vild Mad innebærer også et opplegg for workshops over hele landet ledet av profesjonelle sankere. Målet er å inspirere befolkningen til å starte sanking. 27. august finner Vild Mad Festival sted i København.

Her kan du lese mer om festivalen 

Og her kan du fordype deg i Mad

Mad-appen ble lansert under Rene Redzepis foredrag på 15 års jubileet for Worlds50Best:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her