Noma
Vil ha matkunnskap på topp på timeplanen
Foto: (Vincent L Long)

Vil ha matkunnskap på topp på timeplanen

Verdens mest kjente kokk, René Redzepi, mener det å ha kunnskap om spiselige planter er like viktig som å lese og regne. Det gjør dansk skolevesen nå noe med.
Aase E. Jacobsen
13 Juli 2017 - 12:49

Det var i forbindelse med lanseringen av Nomas app Mad at René Redzepi kom med denne uttalelsen. Mad er en app som skal hjelpe folk, i første omgang dansker, å bli flinkere til å utnytte alle de gratis ressursene i naturen.

Foraging, eller sanking, som konseptet nå er mest kjent som, er selve basen for Nomas og det nordiske kjøkkens suksess.

René Redzepi mener også at det har vært viktig for ham som sønn av en muslimsk flyktning fra Macedonia, å få en sterk tilknytning til Danmark.

Derfor lanseres nå et spesiallaget pensum for danske skolebarn, Vild mad i skolen. Det er rettet mot 6. og 7. klasse og er klart til å ta i bruk allerede denne høsten. Det er et initiativ som ikke bare handler om sanking, men en bredere definert matkunnskap:  

- Det er viktig å gi barn solide naturopplevelser som appellerer til alle sanser. Gjennom dette prosjektet tydeliggjør vi at maten har hatt et liv før det havner i kjøledisken. Dermed unngår vi at de kommende generasjoner blir fremmedgjort for det de putter i munnen, sier naturformidler Frantz Holmberg fra Danmarks Jægerforbund. Han er en av 50 naturformidlere eller -veiledere utdannet av folkene bak Mad.

Men også voksne dansker skal læres opp. Vild Mad innebærer også et opplegg for workshops over hele landet ledet av profesjonelle sankere. Målet er å inspirere befolkningen til å starte sanking. 27. august finner Vild Mad Festival sted i København.

Her kan du lese mer om festivalen 

Og her kan du fordype deg i Mad

Mad-appen ble lansert under Rene Redzepis foredrag på 15 års jubileet for Worlds50Best:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her