Noma
Vil ha matkunnskap på topp på timeplanen
Foto: (Vincent L Long)

Vil ha matkunnskap på topp på timeplanen

Verdens mest kjente kokk, René Redzepi, mener det å ha kunnskap om spiselige planter er like viktig som å lese og regne. Det gjør dansk skolevesen nå noe med.
Aase E. Jacobsen
13 Juli 2017 - 13:49

Det var i forbindelse med lanseringen av Nomas app Mad at René Redzepi kom med denne uttalelsen. Mad er en app som skal hjelpe folk, i første omgang dansker, å bli flinkere til å utnytte alle de gratis ressursene i naturen.

Foraging, eller sanking, som konseptet nå er mest kjent som, er selve basen for Nomas og det nordiske kjøkkens suksess.

René Redzepi mener også at det har vært viktig for ham som sønn av en muslimsk flyktning fra Macedonia, å få en sterk tilknytning til Danmark.

Derfor lanseres nå et spesiallaget pensum for danske skolebarn, Vild mad i skolen. Det er rettet mot 6. og 7. klasse og er klart til å ta i bruk allerede denne høsten. Det er et initiativ som ikke bare handler om sanking, men en bredere definert matkunnskap:  

- Det er viktig å gi barn solide naturopplevelser som appellerer til alle sanser. Gjennom dette prosjektet tydeliggjør vi at maten har hatt et liv før det havner i kjøledisken. Dermed unngår vi at de kommende generasjoner blir fremmedgjort for det de putter i munnen, sier naturformidler Frantz Holmberg fra Danmarks Jægerforbund. Han er en av 50 naturformidlere eller -veiledere utdannet av folkene bak Mad.

Men også voksne dansker skal læres opp. Vild Mad innebærer også et opplegg for workshops over hele landet ledet av profesjonelle sankere. Målet er å inspirere befolkningen til å starte sanking. 27. august finner Vild Mad Festival sted i København.

Her kan du lese mer om festivalen 

Og her kan du fordype deg i Mad

Mad-appen ble lansert under Rene Redzepis foredrag på 15 års jubileet for Worlds50Best:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Oste-NM blir vorspiel for Matstreif

Finalen i Oste-NM er åpen for publikum som inviteres til å smake på i alt 303 ulike oster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her