Vil ha røykeløsning i utelivet

President Eric Saudan i Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL) vil myke opp lovforslaget om totalforbud mot røyking på serveringssteder. Sigarentusiast og bartender i Bar og Sigar i Oslo, Ole Gunnar Hauso, mener at et flertall av de som jobber i utelivsbransjen ikke støtter et totalforbud mot røyking.

- Vi ønsker å kunne si til våre gjester at:Nei, du kan nok ikke røyke her, men du kan gå bort dit.. Ikke: Kom deg ut, som det nye lovforslaget legger opp til. Vår bransje lever av godt vertskap. Derfor kjemper vi for en smidigere røykelov, sier Saudan.
 
Han er oppgitt over myndighetenes til nå kompromissløse holdning, men håper fremdeles på å få til en konstruktiv dialog. - Lanseringen av disse produktene er et eksempel på at det går an å finne løsninger som ivaretar både ansattes og gjestenes interesser, sier Saudan.
 
Populære fristeder
- Det finnes tekniske løsninger som beskytter mot passiv røyking. Spørsmålet er om det finnes politisk vilje og mot til å vurdere lovforslaget på nytt, sier Saudan. De forskjellige røykerommene og -stasjonene ble populære og hyppig brukte innslag på stormessen 4 Messer i Lillestrøm.
 
- 100 prosent beskyttelse mot skadelig røyk er vanskelig, men det er fullt mulig å lage ventilasjonsanlegg som skaper gode forhold innendørs både for røykere og ikke-røykere, sier teknisk direktør Bjørn Johansen.
 
Han jobber i Gunnar Karlsen AS, som er entreprenør og installatør av en luftgardin som Auranor nylig har utviklet i samarbeid med SINTEF. Gardinen bruker frisk luft til å separere forurenset og ren sone, og sammen med et godt ventilasjonsanlegg hindrer den røyk i å gli langs taket og over i den røykefrie delen av lokalet.
 
Produktsjef Jan Isnes hos Smoke Free Systems, som står bak Røykestasjonen, mener den beste metoden er å fange røyken ved kilden.
 
- Luften blir styrt inn i et svært effektivt filter, som gir et trygt arbeidsmiljø også for allergikere og astmatikere, sier Isnes.
 
Verken for eller imot
Det var helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) som like før jul fremmet forslaget om å innføre totalforbud mot røyking på alle landets utesteder fra og med 1. januar 2004. Sammen med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har regjeringspartiene sikret seg flertall i Stortinget for den nye røykeloven.
 
Informasjonsansvarlig Jens-Petter Hagen i fagforeningen Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet er positiv til det nye lovforslaget.
 
- Som fagforening er det vårt ansvar å jobbe for at våre medlemmer har et forsvarlig arbeidsmiljø. De opplysningene vi har fått fra departement og fagmyndigheter om skadene ved passiv røyking, gjør at vi vil fjerne røyking fra de områdene der våre medlemmer jobber, sier han. Hagen understreker derimot at han verken er for eller imot ubetjente røykerom på serveringssteder
 
Politisk overgrep
Sigarentusiast og bartender i Bar og Sigar i Oslo, Ole Gunnar Hauso, mener at et flertall av de som jobber i utelivsbransjen ikke støtter et totalforbud mot røyking.
 
- Jeg synes det er ille at et fem-prosentsparti som KrF skal få lov til å bestemme hva en stor del av befolkningen skal gjøre og ikke gjøre. Dette er et lite parti som tar seg til rette overfor store grupper av befolkningen, og vil bestemme hvordan vi skal leve våre liv. Totalforbudet er et politisk overgrep, sier Hauso.
 
Newswire

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen