Vil innføre plomberte kassaapparater

Vil innføre plomberte kassaapparater

Myndighetene ser til Sverige for å få bukt med svarte penger i restaurantbransjen.
11 August 2013 - 20:58

– Trolig vil nye kassaapparater blir påbudt også i norske restauranter, sier skattekrim-sjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst.

Han ser til Sverige, hvor skatteinntektene er økt med tre milliarder kroner årlig etter at påbudet om nye plomberte kassaapparater ble innført. Det viser beregninger fra de svenske skattemyndighetene, skriver Fredrikstad Blad.

Det er ifølge Kristiansen ikke tvil om at dette er penger fra det som tidligere var svarte inntekter i restaurantene.

Et nytt lovforslag fra Finansdepartementet kan føre til at 80.000 virksomheter må oppgradere eller bytte ut sine nåværende apparater.
Ifølge NHO, som har fått konsulentselskapet Steria til å anslå kostnadene, vil lovendringen koste virksomhetene i overkant av en halv milliard kroner – penger NHO Reiseliv frykter kan være bortkastet.

– Vi er vel alle enig om at samfunnet blir kontantfritt før eller siden, og da kan kassaapparater være en stor bortkastet investering,» sier konstituert direktør Jostein Hansen til DN.

Et nytt apparat koster mellom 20.000 og 30.000 kroner, men flertallet vil ifølge myndighetene slippe unna med billigere oppgraderinger.

– Det er helt nødvendig å innføre dette påbudet også i Norge. Det er den beste og eneste muligheten vi har i øyeblikket til å forhindre, eller i alle fall begrense, det betydelige omfanget av svart økonomi i restaurantbransjen, sier skattekrim-sjefen. Han peker på at systemet allerede er innført for drosje-næringen, sier Jan-Egil Kristiansen.

Fra 1. januar innføres også nye regler for utelivsbransjen. Alle ansatte må fra da av føres inn og ut av lister når de kommer og drar fra jobb.

Skattemyndighetene får anledning til å ilegge restauranter som bryter de nye reglene 8.600 kroner i bot, pluss 2.000 kroner i gebyr ekstra, for hver ansatt det jukses med.

Det er det såkalte arbeidstaker-registeret som skal brukes til å registrere når de ansatte kommer og går, et register som administreres av NAV.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage
Dagens rett

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage

Fisk er fabelaktig på grillen, og laks med sesongens nyhøstede purre er intet unntak - prøv denne spennende retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her