Vil innføre plomberte kassaapparater

Vil innføre plomberte kassaapparater

Myndighetene ser til Sverige for å få bukt med svarte penger i restaurantbransjen.
11 August 2013 - 20:58

– Trolig vil nye kassaapparater blir påbudt også i norske restauranter, sier skattekrim-sjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst.

Han ser til Sverige, hvor skatteinntektene er økt med tre milliarder kroner årlig etter at påbudet om nye plomberte kassaapparater ble innført. Det viser beregninger fra de svenske skattemyndighetene, skriver Fredrikstad Blad.

Det er ifølge Kristiansen ikke tvil om at dette er penger fra det som tidligere var svarte inntekter i restaurantene.

Et nytt lovforslag fra Finansdepartementet kan føre til at 80.000 virksomheter må oppgradere eller bytte ut sine nåværende apparater.
Ifølge NHO, som har fått konsulentselskapet Steria til å anslå kostnadene, vil lovendringen koste virksomhetene i overkant av en halv milliard kroner – penger NHO Reiseliv frykter kan være bortkastet.

– Vi er vel alle enig om at samfunnet blir kontantfritt før eller siden, og da kan kassaapparater være en stor bortkastet investering,» sier konstituert direktør Jostein Hansen til DN.

Et nytt apparat koster mellom 20.000 og 30.000 kroner, men flertallet vil ifølge myndighetene slippe unna med billigere oppgraderinger.

– Det er helt nødvendig å innføre dette påbudet også i Norge. Det er den beste og eneste muligheten vi har i øyeblikket til å forhindre, eller i alle fall begrense, det betydelige omfanget av svart økonomi i restaurantbransjen, sier skattekrim-sjefen. Han peker på at systemet allerede er innført for drosje-næringen, sier Jan-Egil Kristiansen.

Fra 1. januar innføres også nye regler for utelivsbransjen. Alle ansatte må fra da av føres inn og ut av lister når de kommer og drar fra jobb.

Skattemyndighetene får anledning til å ilegge restauranter som bryter de nye reglene 8.600 kroner i bot, pluss 2.000 kroner i gebyr ekstra, for hver ansatt det jukses med.

Det er det såkalte arbeidstaker-registeret som skal brukes til å registrere når de ansatte kommer og går, et register som administreres av NAV.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt
Dagens rett

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt

Vi regner med at grillen er klargjort som våren og dermed for dagens oppgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå
Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå

Grillet gravlaks med potetsalat bare ber om at grillen fyres opp. Ansjosdressing setter en ekstra spiss på kombinasjonen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset
+
Mat og vin i kombinasjon

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset

Når saftig and og vin fra Argentina møtes i harmoni, får også du en gyllen mulighet til å skinne som vertskap.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Du kan fint lage en drink med to ingredienser. Denne gir maks uttelling
Ukens drink
Forsiden akkurat nå
Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt
Dagens rett

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt

Vi regner med at grillen er klargjort som våren og dermed for dagens oppgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå
Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå

Grillet gravlaks med potetsalat bare ber om at grillen fyres opp. Ansjosdressing setter en ekstra spiss på kombinasjonen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp

En favoritt i kategorien chardonnaychampagne som også byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle
Matkurs og vinkurs
Winedinner 11. juni i Oslo

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle

Smak 5 viner fra Friuli-Venezia Giuli – et vinområde som fortjener langt mer oppmerksomhet. Smak et bredt spekter av druetyper til 4 smakfulle retter fra en av Oslos mest autentiske italienske restauranter, Vineria Ventidue.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset
+
Mat og vin i kombinasjon

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset

Når saftig and og vin fra Argentina møtes i harmoni, får også du en gyllen mulighet til å skinne som vertskap.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her