Vil tillate gårdsalg av brennevin

Senterpartiet tar kampen i Regjeringen.

- Dette går vi for, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) til Aftenposten.

Salg av eplevin, sterk eplesider, eplesnaps og eplebrennevin direkte fra gårdene er blitt en kampsak for Senterpartiet.

- Å satse på lokal produksjon av både mat og drikke basert på lokale råvarer er viktig for fremtiden både for landbruket, reiselivet og for å bevare aktive bygdesamfunn i hele Norge, sier Brekk. Han har alliert seg Eskil Erlandsson (Centerpartiet), den svenske jordbruksministeren. Den svenske regjeringen foreslår å tillate gårdssalg av alkohol, også de sterkeste variantene.

Finnene praktiserer allerede i dag et begrenset gårdssalg uten spesialklausuler i avtalen som regulerer de nordiske alkoholmonopolene. Grensen er alkohol med 13 volumprosent og overvekt av lokale råvarer.

I Norge kan man i dag bare smake, ikke kjøpe alkoholholdige drikker fra lokale produsenter. I forslag til ny alkohollov som ble fremlagt av Helse- og omsorgsdepartementet i desember, går Regjeringen inn for å tillate gårdskjøp av drikkevarer med inntil 4,7 volumprosent alkohol. Men Brekk vil i neste runde ha med hele registeret av alkoholprodukter - også sprit. Han tror ikke «noen få titalls småprodusenter» vil rokke ved Vinmonopolets stilling.

Nøyaktig hvordan en ny og utvidet ordning skal administreres, er ikke klart. Landbruksminister Brekk ser for seg at Vinmonopolet på en eller annen måte godkjenner aktørene og administrerer ordningen, og at kravene blir strikse.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen