Villsau, hvit geitost, lagesildrogn og andekråsconfit

Villsau, hvit geitost, lagesildrogn og andekråsconfit

Dette er vinnerne i Det Norske Måltid, den årlige kåringen av landets beste matprodukter, i sine respektive kategorier.

Årets kjøttprodukt gikk for andre år på rad til til DalPro Gårdsmat som henter råvarer til sine villsauprodukter fra produsenter på Hitra og Frøya Hitra. De ble belønnet med prisen Årets kjøttprodukt for sadel av villsau.

Velfortjent for Undredal-osten

– Vi har utrolig mye bra kjøtt i Norge takket være et solid landbruk og dyktige norske bønder, sa landbruks- og matministeren.

Årets ost 2012 gikk svært velfortjent til vellagret Kvit Undredal fra Undredal Stølsysteri i Sogn og Fjordane.  Pascale Baudonnel, foregangskvinne for lokale gårdsysterier og geitebonde tok imot prisen på vegne av ysteriet.

Les om vinnerne i 2011

Det var et innlandsprodukt som fikk flest poeng hos den nasjonale juryen i kategorien årets fisk- og skalldyrprodukt, Lagesildrogn. Det er et nytt produkt i Norge fra Villfisken AS, Hallingby i Buskerud.

Utnytter kråsen

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen gledet seg stort over muligheten til å sette pris på de beste norske produktene og ønsker at dette skal inspirere produsentene.
– Det er opplagt at det er flere og flere som etterspør lokal mat og norske kvalitetsprodukter, sa hun.

– Prosjektet og konkurransen Det Norske Måltid er et viktig tiltak for å synliggjøre mangfoldet av utsøkte råvarer og produkter som vi har i Norge. Det er godt å se at de norske råvarene og produktene får den anerkjennelsen og hyllesten de fortjener, sa ministeren.

Årets nyskapning ble Andekråsconfit fra Holte Gård i Drangedal. Juryen mente dette er en spennende nyhet med god smak av and, behagelig konsistens og flott presentasjon. Dessuten representerer den bedre utnyttelse av hele fuglen, etter fransk mønster.

Bilder, fra venstre øverst:

Årets kjøttprodukt 2012:
Programleder Arne Hjeltnes og landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum delte ut prisen for Årets kjøttprodukt 2012 til Sverre Johansen og Sadel av villsau fra Dalpro på Hitra i Sør-Trøndelag.

Vinner av Årets ost 2012:
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med Pascale Beaudonnel som mottok prisen Årets ost for Kvit Undredal, vellagra.

Årets fisk- og skalldyrprodukt 2012:
Programleder Arne Hjeltnes og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen deler ut prisen for Årets fisk- og skalldyrprodukt 2012 til Lagesildrogn fra Villfisken AS, Hallingby i Buskerud. Synne Vahl Rogn mottok prisen på vegne av Villfisken.

Årets nyskapning 2012:
Administrerende direktør Gunn Ovesen i Innovasjon Norge delte ut prisen for Årets nyskaping til Halvor Olsen og Andekråsconfit fra Holte Gård i Drangedal i Telemark.

Foto: Hanne Sirnes/Det Norske Måltid

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen