Villsau, hvit geitost, lagesildrogn og andekråsconfit

Villsau, hvit geitost, lagesildrogn og andekråsconfit

Dette er vinnerne i Det Norske Måltid, den årlige kåringen av landets beste matprodukter, i sine respektive kategorier.
Aase E. Jacobsen
07 Januar 2013 - 11:46

Årets kjøttprodukt gikk for andre år på rad til til DalPro Gårdsmat som henter råvarer til sine villsauprodukter fra produsenter på Hitra og Frøya Hitra. De ble belønnet med prisen Årets kjøttprodukt for sadel av villsau.

Velfortjent for Undredal-osten

– Vi har utrolig mye bra kjøtt i Norge takket være et solid landbruk og dyktige norske bønder, sa landbruks- og matministeren.

Årets ost 2012 gikk svært velfortjent til vellagret Kvit Undredal fra Undredal Stølsysteri i Sogn og Fjordane.  Pascale Baudonnel, foregangskvinne for lokale gårdsysterier og geitebonde tok imot prisen på vegne av ysteriet.

Les om vinnerne i 2011

Det var et innlandsprodukt som fikk flest poeng hos den nasjonale juryen i kategorien årets fisk- og skalldyrprodukt, Lagesildrogn. Det er et nytt produkt i Norge fra Villfisken AS, Hallingby i Buskerud.

Utnytter kråsen

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen gledet seg stort over muligheten til å sette pris på de beste norske produktene og ønsker at dette skal inspirere produsentene.
– Det er opplagt at det er flere og flere som etterspør lokal mat og norske kvalitetsprodukter, sa hun.

– Prosjektet og konkurransen Det Norske Måltid er et viktig tiltak for å synliggjøre mangfoldet av utsøkte råvarer og produkter som vi har i Norge. Det er godt å se at de norske råvarene og produktene får den anerkjennelsen og hyllesten de fortjener, sa ministeren.

Årets nyskapning ble Andekråsconfit fra Holte Gård i Drangedal. Juryen mente dette er en spennende nyhet med god smak av and, behagelig konsistens og flott presentasjon. Dessuten representerer den bedre utnyttelse av hele fuglen, etter fransk mønster.

Bilder, fra venstre øverst:

Årets kjøttprodukt 2012:
Programleder Arne Hjeltnes og landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum delte ut prisen for Årets kjøttprodukt 2012 til Sverre Johansen og Sadel av villsau fra Dalpro på Hitra i Sør-Trøndelag.

Vinner av Årets ost 2012:
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med Pascale Beaudonnel som mottok prisen Årets ost for Kvit Undredal, vellagra.

Årets fisk- og skalldyrprodukt 2012:
Programleder Arne Hjeltnes og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen deler ut prisen for Årets fisk- og skalldyrprodukt 2012 til Lagesildrogn fra Villfisken AS, Hallingby i Buskerud. Synne Vahl Rogn mottok prisen på vegne av Villfisken.

Årets nyskapning 2012:
Administrerende direktør Gunn Ovesen i Innovasjon Norge delte ut prisen for Årets nyskaping til Halvor Olsen og Andekråsconfit fra Holte Gård i Drangedal i Telemark.

Foto: Hanne Sirnes/Det Norske Måltid

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her