Dette er de beste norske råvarene

Dette er de beste norske råvarene

Vinnerne i den landsomfattende kåringen Det Norske Måltid er klare. De nordligste landsdelene gjorde nærmest rent bord.

– Vi begynte med 49 produkter. I kveld står vi igjen med fem verdige vinnere, sa Harald Osa fra Stiftelsen Norsk Matkultur under prisutdelingen i Stavanger. Jakten på de beste matproduktene i Norge er over for denne gang. Nordpå og Midti har mest grunn til å være fornøyd, med to vinnere hver.

Det hele startet med at fem regionale juryer plukket ut ti kandidater i sin landsdel. Produktene ble bedømt av en nasjonal fagjury med Bent Stiansen i spissen. De tre beste i hver kategori gikk til finalen, der vinneren ble den som til sammen fikk flest poeng for smak, konsistens, utseende og lokal tilhørighet.

Vinnere fra både Hitra og Frøya
Årets Kjøttprodukt 2011 er Hjort flatbiff fra DalPro Gårdsmat på Hitra.
– Markedet etterspør det ekte, det naturlige og det opprinnelige, og forbrukerne vil ha kvalitet for pengene. DalPro Gårdsmat henter sine råvarer direkte fra den ville kystnaturen og foredler til det ypperste av produkter, akkurat slik vi ønsker det, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, som delte ut prisen.

I kategorien Årets fisk- og skalldyrprodukt var det Kamskjell fra Seashell på Frøya som stakk av med seieren, akkurat som i 2008.  Juryen er ikke snauere enn at de mener at de håndplukkede, levende kamskjellene fra Frøya er ”verdens beste skjell”.

Nordpå med to vinnere
Årets ost ble Rød Kjerringøy fra Kjerringøy Gård på Kjerringøy i Nordland.
”En smaksrik, vellagret, kittmodnet ost, med bløt og saftig konsistens. Et eksempel på at et gårdsmeieri leverer et topp produkt. En ost Norge skal være stolt av”, lyder juryens begrunnelse.

Vår nordligste landsdel tok også hjem prisen for Årets frukt- og grøntprodukt med Gulløye fra Nord-Norge, fra Tromspotet på Silsand på Senja. I juryens begrunnelse står det: Gulløye fra Nord-Norge er en rødøyd, melen og smaksrik potet, et praktfullt eksempel på hvordan moder jord og lange lyse sommerdager og sommernetter bidrar til topp kvalitet på smak og konsistens.

Ekte håndverk
Et lite gårdsysteri på Jæren har gått av med seieren som Årets nyskapning. Knudenosten fra Aurenes gårdsysteri, i Time i Rogaland er et godt og spennende produkt som til og med har skapt nysgjerrighet hos NOMA – som er kåret til verdens beste restaurant for sin satsing på det nordiske kjøkken. Grunnleggeren av NOMA, Claus Meyer, har blitt så begeistret at han gjerne vil selge osten fra Aurenes gardsysteri i sine utsalg.

I kategorien Årets frukt- og bærdrikk var det eplemost av Aromaepler fra Bagstevold Gård i Øvre Eiker i Buskerud som gikk av med seieren. Og Årets Øl ble Borg Bokk øl fra Borg Bryggerier.

Det er Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Stiftelsen Norsk Matkultur som står bak prosjektet Det Norske Måltid. Målet er å synliggjøre lokale og regionale råvarer, skape stolthet og formidle matglede og kunnskap om norsk mat til hele Norges befolkning.

Årets Kjøttprodukt 2011
Hjort flatbiff fra DalPro Gårdsmat, Hitra

Årets Fisk- og skalldyrprodukt 2011
Kamskjell fra Seashell, Frøya

Årets Ost 2011
Rød Kjerringøy fra Kjerringøy Gård, Kjerringøy

Årets Frukt- og grøntprodukt 2011
Gulløye fra Nord-Norge, Tromspotet, Silsand på Senja

Årets Frukt- og bærdrikk 2011
Eplemost fra Aromaepler fra Bagstevold Gård, Øvre Eiker

Årets Nyskapning 2011
Knudenosten fra Aurenes Gårdsysteri, Time på Jæren

Årets Øl 2011
Borg Bokkøl fra Borg Bryggerier

Foto: Tom Haga

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen