Vin for 600.000 kroner fikk helsesjekk

Sjelden har så mange verdifulle vinflasker blitt åpnet under samme tak. Vin til over 600.000 kroner ble kvalitetssjekket på Penfolds "omkorkningsklinikk" i Stockholm.
Redaksjonen
16 Oktober 2009 - 20:00

Australske Penfolds er det eneste vinhuset i verden som åpner for at samlere skal få omkorket vinene. Nylig var vinhusets eksperter i Norden for første gang. Samlere med Penfolds-viner eldre enn 15 år, fikk anledning til å få kvalitetskontrollert, smakt, etterfylt og korket om sine viner av Penfolds legendariske sjefsvinmaker, Peter Gago.

Moden, men ungdommelig
- I alt fikk vi inn 160 flasker med en samlet verdi på over 600.000 kroner. Den eldste vinflasken som ble levert til omkorkingen var fra 1963, og ble alene verdisatt til ca 20.000 kroner, sier Gago.

Peter Gago har vært med å korke om over 90.000 flasker for Penfolds, og han vet godt at de fleste av Penfolds viner egner seg godt til lagring. Allikevel kunne han ikke la være å bli imponert over årets samling.

- Av de 160 flaskene vi fikk inn, var det ikke en eneste som var blitt korkskadet. Det er nesten utrolig! En annen ting som overrasket meg var hvor ungdommelige flere av vinene hadde holdt seg. Penfolds Grange 1990, som er en snart 20 år gammel vin, var fremdeles preget av karakteristikker man forbinder med langt yngre viner, sier Gago.

Vin i klesskapet
Hvis du selv ikke kunne være til stede på årets Re-Corking Clinic, får du Penfolds-ekspertens vinlagringstips her:
- Det viktigste å huske på når man lagrer vin er at flaskene får ligge på et mørkt sted med stabil temperatur. For optimale forhold bør ikke temperaturen overstige 15 grader og luftfuktigheten bør ikke være under 70 prosent. Har du ikke en velegnet kjeller, så kan du for eksempel oppbevare vinen i klesskapet. Her vil temperaturen være noenlunde kjølig og stabil, i motsetning til kjøkkenet som er det varmeste rommet i huset, forklarer Gago.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her