Vin for 600.000 kroner fikk helsesjekk

Sjelden har så mange verdifulle vinflasker blitt åpnet under samme tak. Vin til over 600.000 kroner ble kvalitetssjekket på Penfolds "omkorkningsklinikk" i Stockholm.
Redaksjonen
16 Oktober 2009 - 19:00

Australske Penfolds er det eneste vinhuset i verden som åpner for at samlere skal få omkorket vinene. Nylig var vinhusets eksperter i Norden for første gang. Samlere med Penfolds-viner eldre enn 15 år, fikk anledning til å få kvalitetskontrollert, smakt, etterfylt og korket om sine viner av Penfolds legendariske sjefsvinmaker, Peter Gago.

Moden, men ungdommelig
- I alt fikk vi inn 160 flasker med en samlet verdi på over 600.000 kroner. Den eldste vinflasken som ble levert til omkorkingen var fra 1963, og ble alene verdisatt til ca 20.000 kroner, sier Gago.

Peter Gago har vært med å korke om over 90.000 flasker for Penfolds, og han vet godt at de fleste av Penfolds viner egner seg godt til lagring. Allikevel kunne han ikke la være å bli imponert over årets samling.

- Av de 160 flaskene vi fikk inn, var det ikke en eneste som var blitt korkskadet. Det er nesten utrolig! En annen ting som overrasket meg var hvor ungdommelige flere av vinene hadde holdt seg. Penfolds Grange 1990, som er en snart 20 år gammel vin, var fremdeles preget av karakteristikker man forbinder med langt yngre viner, sier Gago.

Vin i klesskapet
Hvis du selv ikke kunne være til stede på årets Re-Corking Clinic, får du Penfolds-ekspertens vinlagringstips her:
- Det viktigste å huske på når man lagrer vin er at flaskene får ligge på et mørkt sted med stabil temperatur. For optimale forhold bør ikke temperaturen overstige 15 grader og luftfuktigheten bør ikke være under 70 prosent. Har du ikke en velegnet kjeller, så kan du for eksempel oppbevare vinen i klesskapet. Her vil temperaturen være noenlunde kjølig og stabil, i motsetning til kjøkkenet som er det varmeste rommet i huset, forklarer Gago.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her