Vin for 600.000 kroner fikk helsesjekk

Sjelden har så mange verdifulle vinflasker blitt åpnet under samme tak. Vin til over 600.000 kroner ble kvalitetssjekket på Penfolds "omkorkningsklinikk" i Stockholm.
Redaksjonen
16 Oktober 2009 - 19:00

Australske Penfolds er det eneste vinhuset i verden som åpner for at samlere skal få omkorket vinene. Nylig var vinhusets eksperter i Norden for første gang. Samlere med Penfolds-viner eldre enn 15 år, fikk anledning til å få kvalitetskontrollert, smakt, etterfylt og korket om sine viner av Penfolds legendariske sjefsvinmaker, Peter Gago.

Moden, men ungdommelig
- I alt fikk vi inn 160 flasker med en samlet verdi på over 600.000 kroner. Den eldste vinflasken som ble levert til omkorkingen var fra 1963, og ble alene verdisatt til ca 20.000 kroner, sier Gago.

Peter Gago har vært med å korke om over 90.000 flasker for Penfolds, og han vet godt at de fleste av Penfolds viner egner seg godt til lagring. Allikevel kunne han ikke la være å bli imponert over årets samling.

- Av de 160 flaskene vi fikk inn, var det ikke en eneste som var blitt korkskadet. Det er nesten utrolig! En annen ting som overrasket meg var hvor ungdommelige flere av vinene hadde holdt seg. Penfolds Grange 1990, som er en snart 20 år gammel vin, var fremdeles preget av karakteristikker man forbinder med langt yngre viner, sier Gago.

Vin i klesskapet
Hvis du selv ikke kunne være til stede på årets Re-Corking Clinic, får du Penfolds-ekspertens vinlagringstips her:
- Det viktigste å huske på når man lagrer vin er at flaskene får ligge på et mørkt sted med stabil temperatur. For optimale forhold bør ikke temperaturen overstige 15 grader og luftfuktigheten bør ikke være under 70 prosent. Har du ikke en velegnet kjeller, så kan du for eksempel oppbevare vinen i klesskapet. Her vil temperaturen være noenlunde kjølig og stabil, i motsetning til kjøkkenet som er det varmeste rommet i huset, forklarer Gago.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her