Vin for 600.000 kroner fikk helsesjekk

Sjelden har så mange verdifulle vinflasker blitt åpnet under samme tak. Vin til over 600.000 kroner ble kvalitetssjekket på Penfolds "omkorkningsklinikk" i Stockholm.

Australske Penfolds er det eneste vinhuset i verden som åpner for at samlere skal få omkorket vinene. Nylig var vinhusets eksperter i Norden for første gang. Samlere med Penfolds-viner eldre enn 15 år, fikk anledning til å få kvalitetskontrollert, smakt, etterfylt og korket om sine viner av Penfolds legendariske sjefsvinmaker, Peter Gago .

Moden, men ungdommelig
- I alt fikk vi inn 160 flasker med en samlet verdi på over 600.000 kroner. Den eldste vinflasken som ble levert til omkorkingen var fra 1963, og ble alene verdisatt til ca 20.000 kroner, sier Gago.

Peter Gago har vært med å korke om over 90.000 flasker for Penfolds, og han vet godt at de fleste av Penfolds viner egner seg godt til lagring. Allikevel kunne han ikke la være å bli imponert over årets samling.

- Av de 160 flaskene vi fikk inn, var det ikke en eneste som var blitt korkskadet. Det er nesten utrolig! En annen ting som overrasket meg var hvor ungdommelige flere av vinene hadde holdt seg. Penfolds Grange 1990, som er en snart 20 år gammel vin, var fremdeles preget av karakteristikker man forbinder med langt yngre viner, sier Gago.

Vin i klesskapet
Hvis du selv ikke kunne være til stede på årets Re-Corking Clinic, får du Penfolds-ekspertens vinlagringstips her:
- Det viktigste å huske på når man lagrer vin er at flaskene får ligge på et mørkt sted med stabil temperatur. For optimale forhold bør ikke temperaturen overstige 15 grader og luftfuktigheten bør ikke være under 70 prosent. Har du ikke en velegnet kjeller, så kan du for eksempel oppbevare vinen i klesskapet. Her vil temperaturen være noenlunde kjølig og stabil, i motsetning til kjøkkenet som er det varmeste rommet i huset, forklarer Gago.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen