Vin & Sprit går til domstolen

Krangelen mellom Vin & Sprit og Systembolaget fortsetter. Nå vil Vin & Sprit prøve innkjøpsavtalen ved voldgift.

- Kan Systembolaget både sette regelverket og utdømme straff? Det skal vi prøve i retten, sier Jacob Broberg, Senior Vice President Coorporate Affairs & Communications i V&S.

I følge Broberg er ikke innkjøpsvilkårene godkjent eller underskrevet av bransjen. Når man nå jobber videre mot Systembolaget skyldes dette monopolsituasjonen.

- I et monopolmarked har vi ingen mulighet til å velge en annen samarbeidspartner selv om vi misliker Systembolagets innkjøpsvilkår, sier Broberg.

Kan ta ett år
Nå vil altså V&S prøve om Systembolaget virkelig har rett til å både lage reglene og bestemme straffen. Det er ventet at voldgiftsaken kan ta opptil ett år. Voldgift er en form for privat rettergang som foregår utenfor rettssystemet.

Mens saken pågår mener V&S at selskapets økonomiske skader kommer til å bli større enn de 32 millionene som Systembolagets sanksjoner skal være verdt. Derfor har selskapet søkt om å få stanset sansksjonene mens saken er til behandling.

- Det finnes artikler i sanksjonslisten som produsenten har valgt å gi til oss på grunn av den nordiske distribusjonen vår. Disse får vi nå store problemer med når Systembolaget går til produsenten og sier at de ikke får jobbe med oss i Sverige.

Vurderer høyesterett
V&S har ikke fått gehør i verken tingretten eller lagmannsretten for ønsket om midlertidig stans av sanksjonene, men vurderer å ta saken til høyesterett.

Jacob Broberg peker også på tidspunktet for hendelsene.
- De påståtte lovbruddene skjedde mellom 2001 og 2003, mens innkjøpsvilkårene ble innført etter 2003. Derfor blir dette en straff med tilbakevirkende kraft. Ingen av medarbeiderne våre er dømt, så hva hender om de blir frikjent? Etterforskningen er jo knyttet til personer, sier Broberg til det svenske nyhetsbrevet WOWNews.

Når det gjelder de aktuelle produktene skal Systembolaget ta direkte kontakt med produsenten for å finne nye leverandører.

Du kan lese mer om konflikten her (klikk)

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen