Vin til en strålende 17. mai

Forberedelsene til den store dagen er i full gang og turen er nok kommet til hva vinglassene skal inneholde. Ukens vin er derfor like rød som det røde i flagget, like frisk som vårlufta og svært anvendelig 17. mai-koldtbordet. Siden det er nasjonaldag, nø
Aase E. Jacobsen
15 Mai 2003 - 11:09

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

En beaujolais er som skapt for 17. mai-buffeten, siden det er en rødvin som er velegnet til så vel kalde som varme retter, så vel med fisk som kjøtt, eller med grønnsaker. Hvis du er av den oppfatning at beaujolais er noe tynt skvip, har du ikke smakt Trénel Cuvée Rochebonne 2013 (33241) fra Trénel Fils. Slik skal en vanlig beaujolais smake når den er godt laget: For det første en nydelig klar og dyp rødfarge. Dernest en frisk og innbydende duft av røde bær, særlig bringebær og kirsebær. Smaken følger opp veldig godt med svært fine syrer og fast fint bærpreg, ettersmaken er lang og forfriskende.

Trénel har nylig lansert beaujolais i boks, Trénel Beaujolais 2002 (46504), og det er passer jo svært så godt hvis du venter storinnrykk. En rekke polutsalg har tatt inn denne boksen i sitt lokale sortiment, så da kan du få tak i den til den store dagen. Denne beaujolaisen er veldig lik flaskeutgaven, om enn litt lettere, hvilket kan skyldes at boksutgaven er filtrert noe Rochebonne ikke er. Filtrering gjøres nesten alltid for boksviner (samt for de fleste flaskeviner), og det er ikke til å komme forbi at noen smaksstoffer forsvinner selv om filtrene som brukes er veldig skånsomme.

Både flaske- og boksutgaven må serveres lett avkjølt, 12-13 grader, hvilket betyr at flasken kan stå i kjøleskapet og tas ut en før gjestene kommer. Boksen holder lenger på kulden og bør derfor tas ut minst en halvtime før. Skal selskapet holdes utendørs og det er det veldig varmt kan du ta den rett fra kjøleskapet. Har du svalskap, er det aller best siden vinen vil bli perfekt temperert under slike forhold.

Flaskeutgaven tåler bittelitt mer trøkk i maten enn boksen, men så lenge det er så marginale forskjeller, blir det hipp som happ hvilken du velger. Prisforskjellen er 10 kroner pr flaske og det er jo noe å ta med seg særlig hvis gjestene er mange.

Vår hvite 17. mai-vin kommer både i boks og flaske. Men det er faktisk boksen som er mest interessant akkurat nå. For Chablis Chausseron 2004 (33943) er vesentlig rimeligere enn flaskeutgaven, faktisk 20 kroner pr 75 cl. Siden de fleste chabliser starter på godt over 130 kroner, er særlig boksen men også flasken godt priset. Boksversjonen er yngst, friskest og spenstigst.

Duften er frisk sitruspreget med mineraler, grønne og gule epler. Smaken er frisk med tydelig mineralsk preg, i form av kalk, flint og havbris, fin fedme, gode syrer og veldig bra lengde. 2001-versjonen var ukens vin for et år siden og selv om det alltid er vanskelig å være bombastisk i slike sammenligninger virker 2002-utgaven friskere og fastere.

Til tross for at dette er bestillingsvare, er den mulig å få tak i innen den 17. Her er listen over pol som fører den:
w Vinmonopolet, Arendal
 w Vinmonopolet, Bergen Storsenter
 w Vinmonopolet, Bjørkelangen
 w Vinmonopolet, Bragernes
 w Vinmonopolet, Briskeby
 w Vinmonopolet, Byhaven
 w Vinmonopolet, Drøbak
 w Vinmonopolet, Elverum
 w Vinmonopolet, Fagernes
 w Vinmonopolet, Farsund
 w Vinmonopolet, Fyllingsdalen
 w Vinmonopolet, Førde
 w Vinmonopolet, Gamlebyen-FR.Stad
 w Vinmonopolet, Geilo
 w Vinmonopolet, Grimstad
 w Vinmonopolet, Haugesund
 w Vinmonopolet, Hønefoss
 w Vinmonopolet, Kongensgt. - Kr.S
 w Vinmonopolet, Kristiansund
 w Vinmonopolet, Kvadrat Kjøpe-
 w Vinmonopolet, Langnes
 w Vinmonopolet, Larvik
 w Vinmonopolet, Lilleaker
 w Vinmonopolet, Lillesand
 w Vinmonopolet, Lillestrøm
 w Vinmonopolet, Majorstuen
 w Vinmonopolet, Mandal
 w Vinmonopolet, Moa
 w Vinmonopolet, Molde
 w Vinmonopolet, Møllergaten
 w Vinmonopolet, Nesodden
 w Vinmonopolet, Nittedal
 w Vinmonopolet, Oslo City
 w Vinmonopolet, Oslo S
 w Vinmonopolet, Risør
 w Vinmonopolet, Rommen
 w Vinmonopolet, Sandakerveien
 w Vinmonopolet, Sandefjord
 w Vinmonopolet, Sandvika
 w Vinmonopolet, St.Hanshaugen
 w Vinmonopolet, Stjørdal
 w Vinmonopolet, Storo
 w Vinmonopolet, Stovner
 w Vinmonopolet, Torvbyen.
 w Vinmonopolet, Triaden
 w Vinmonopolet, Tromsdalen
 w Vinmonopolet, Tromsø-Sentrum
 w Vinmonopolet, Valentinlyst
 w Vinmonopolet, Østerås

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her