Mat og vin i kombinasjon

Vin til taco

Slik velger du vin til taco
Foto: (AnnaPustynnikova)

Slik velger du vin til taco

Fredagstacoen har har nesten blitt hellig her i Norge, og mange koser seg kanskje med et glass vin på fredagskvelden. Hvilken vin velger vi da til taco?
02 Januar 2025 - 00:33

Å velge vin til taco er både lett og utfordrende på samme tid. Lett fordi veldig mye passer, men også vanskelig fordi veldig mye passer. Det høres kanskje rart ut, men nå skal vi prøve å bli klok på den norske tacoens verden.

Den norske varianten av taco er veldig ofte ikke helt tro mot sin mexicanske opprinnelse. Den er mindre sterk og smaker voldsomt av spisskummen. Vi bruker også mye rå grønnsaker, og får mye syrlighet fra grønnsakene.

Mye frukt!

Den største utfordringen med taco er at det ofte er litt spicy, og sterk mat stjeler frukt fra vinen. Derfor er det viktig å ha en vin med mye fruktighet slik at du fortsatt vil sitte igjen med litt etter å ha tatt en bit med taco og salsa. Taco smaker også ofte en god del av friske grønnsaker, og til den vegetale smaken er det igjen viktig med mye frukt i vinen.

Foto: Foxys_forest_manufacture


Så velg en vin med høy fruktighet både når det gjelder rødt og hvitt. Personlig ville jeg har valgt en hvitvin, men det er mange røde som fungerer også. En hovedregel er å unngå høy alkohol og mye eikepreg når det gjelder begge farger og lite tanniner for rødvin.

Personlig ville jeg ha valgt en hvitvin til, men det er også fordi jeg liker både fersk chili og syltet jalapeño i min taco, og de er ikke særlig gode venner med rødvin. Riesling vil i veldig mange tilfeller være et meget godt valg til tacofredagen. Andre fruktdrevne hvitviner som passer godt til er albariño/alvarinho fra henholdsvis Spania og Portugal, sauvignon blanc fra New Zealand, og grüner veltliner fra Østerrike.

Øl eller sider funker som bare det

Velger du en rødvin til tacoen er det viktig at den ikke har for mye tanniner og for mye eikepreg. Gode eksempler er Barbera fra Piemonte, en fruktig valpolicella (merk, ikke superiore eller ripasso), blaufränkisch uten særlig eik fra Østerrike eller en ueiket Côtes-du-Rhône. Både når det gjelder rødvin og hvitvin så har du veldig mange flere valg enn dette, men husk regelen om mye frukt og lite eik.

Hvis du har lyst til å gjøre som mexicanerne så er vel egentlig det beste å ta seg en øl til tacoen. En lys lager, altså en pils kan være et vel så godt alternativ som vin. En belgisk blonde eller en wit vil også være gode alternativer. Samt ikke minst eplesider. Ønsker du deg et alkoholfritt alternativ, så er alkoholfritt øl et veldig godt valg, men også eplemost vil passe fint til taco.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her