Mat og vin i kombinasjon

Vin til taco

Slik velger du vin til taco
Foto: (AnnaPustynnikova)

Slik velger du vin til taco

Fredagstacoen har har nesten blitt hellig her i Norge, og mange koser seg kanskje med et glass vin på fredagskvelden. Hvilken vin velger vi da til taco?
02 Januar 2025 - 00:33

Å velge vin til taco er både lett og utfordrende på samme tid. Lett fordi veldig mye passer, men også vanskelig fordi veldig mye passer. Det høres kanskje rart ut, men nå skal vi prøve å bli klok på den norske tacoens verden.

Den norske varianten av taco er veldig ofte ikke helt tro mot sin mexicanske opprinnelse. Den er mindre sterk og smaker voldsomt av spisskummen. Vi bruker også mye rå grønnsaker, og får mye syrlighet fra grønnsakene.

Mye frukt!

Den største utfordringen med taco er at det ofte er litt spicy, og sterk mat stjeler frukt fra vinen. Derfor er det viktig å ha en vin med mye fruktighet slik at du fortsatt vil sitte igjen med litt etter å ha tatt en bit med taco og salsa. Taco smaker også ofte en god del av friske grønnsaker, og til den vegetale smaken er det igjen viktig med mye frukt i vinen.

Foto: Foxys_forest_manufacture


Så velg en vin med høy fruktighet både når det gjelder rødt og hvitt. Personlig ville jeg har valgt en hvitvin, men det er mange røde som fungerer også. En hovedregel er å unngå høy alkohol og mye eikepreg når det gjelder begge farger og lite tanniner for rødvin.

Personlig ville jeg ha valgt en hvitvin til, men det er også fordi jeg liker både fersk chili og syltet jalapeño i min taco, og de er ikke særlig gode venner med rødvin. Riesling vil i veldig mange tilfeller være et meget godt valg til tacofredagen. Andre fruktdrevne hvitviner som passer godt til er albariño/alvarinho fra henholdsvis Spania og Portugal, sauvignon blanc fra New Zealand, og grüner veltliner fra Østerrike.

Øl eller sider funker som bare det

Velger du en rødvin til tacoen er det viktig at den ikke har for mye tanniner og for mye eikepreg. Gode eksempler er Barbera fra Piemonte, en fruktig valpolicella (merk, ikke superiore eller ripasso), blaufränkisch uten særlig eik fra Østerrike eller en ueiket Côtes-du-Rhône. Både når det gjelder rødvin og hvitvin så har du veldig mange flere valg enn dette, men husk regelen om mye frukt og lite eik.

Hvis du har lyst til å gjøre som mexicanerne så er vel egentlig det beste å ta seg en øl til tacoen. En lys lager, altså en pils kan være et vel så godt alternativ som vin. En belgisk blonde eller en wit vil også være gode alternativer. Samt ikke minst eplesider. Ønsker du deg et alkoholfritt alternativ, så er alkoholfritt øl et veldig godt valg, men også eplemost vil passe fint til taco.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

Prøv denne oppskriften hvor kalkunfileten får følge av rødløksmarmelade og eplesaus. Så kan du lage en vri på høsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her